Святкуймо новий рік безпечно: у службі здоров'я роз'яснили про що запитати у свого сімейного лікаря перед святами

26 Грудня 2020, 13:35
1283

Попереду новорічні свята. Приємні турботи, вибір подарунків, прикрашання домівки. У такі миті легко забути про будь-які питання, пов’язані зі здоров’ям.

«Ми бажаємо кожному безтурботних свят, під час яких не потрібно перейматись питаннями самопочуття. Для цього з’ясуйте у свого сімейного лікаря, терапевта або у педіатра, якого обрали для дитини, деякі важливі речі», – роз'яснюють у Національній службі здоров'я.

1. Найперш, необхідно з’ясувати графік роботи лікаря наприкінці грудня та у перші тижня січня. А також графік роботи амбулаторії чи чергового кабінету у вихідні та державні свята. та записати усі актуальні телефони.

2. Запитати про ймовірну відпустку вашого лікаря на цей період. Якщо лікар, з яким уклали декларацію, планує відпочинок, слід уточнити, хто прийматиме замість нього. Особливо це стосується батьків із малечею, пацієнтів із хронічними захворюваннями, пацієнтів після виписки зі стаціонару чи після тривалого лікування.

3.Також треба запитати про алгоритм дій у разі підозри на COVID-19 та канали комунікації з лікарем під час новорічних свят.

Пам'ятайте, що працює контакт-центр МОЗ із протидії поширенню коронавірусної хвороби: 0-800-60-20-19. Контакт-центр працює цілодобово.

4. Тим, хто приймає “Доступні ліки”, варто перевірити кількість лікарського засобу, який залишився. А потім поцікавитись у свого сімейного лікаря, в який спосіб отримати е-рецепт, якщо призначені раніше “Доступні ліки” закінчуються під час свят.

Новий рецепт на той самий лікарський засіб у межах «Доступних ліків» може бути виписаний:

  • не раніше ніж за 7 днів, якщо в попередньому е-рецепті, за яким виписано цей лікарський засіб, курс лікування було встановлено на термін від 21 дня та більше;
  •  за 3 дні, якщо такий строк є меншим за 21 день.

А щоб дізнатись, де знаходиться найближча аптека з “Доступними ліками”, телефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

5.Потрібно запитати у свого лікаря що робити, якщо вам або дитині знадобиться первинна медична допомога під час новорічної подорожі чи відпустки.

«Попередьте лікаря, з яким плануєте будувати тривалі взаємини, що у разі потреби змушені будете подати декларацію до іншого надавача первинної медичної допомоги, аби отримувати медичні послуги безоплатно.

Не забудьте взяти у відпустку не тільки паспорт, а й ІНН, свідоцтво про народження дитини (оригінали документів) - знадобиться при поданні декларації», – кажуть у відомстві.

6. Слід поцікавитись у свого лікаря про особливості дієти чи приймання ліків для тих, хто має проблеми зі шлунком, підшлунковою тощо. До пакета послуг, які держава гарантує на первинці, входить і надання консультацій лікаря.

В службі здоров'я просять  дотримуйтесь безпечного святкування Нового року.

  • Буде корисно віддати перевагу святкуванню у домашньому колі разом з тими, з ким мешкаєте в одній квартирі чи будинку.;
  •  Шукати та купувати подарунки онлайн, адже це набагато безпечніше за прогулянки торговими центрами;
  •  Не долучайтесь до спільного святкування, якщо є підозра або підтверджений COVID-19. Або якщо ще немає результати тесту чи був контакт з людиною, у якої діагностували короновірусну хворобу.

Насолоджуйтесь святами, дбаючи про себе та інших!

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024