Легенда про престольне свято в Шацьку, або як Онуфрій кинув Мороза у криницю

18 Червня 2017, 14:15
2381

Легенда про святого преподобного Онуфрія Великого, записана з вуст жителя Шацька.

25 червня у Шацьку – престольне свято, яке припадає на день святого Онуфрія Великого. Легенда про цього святого у народній свідомості асоціюється зі спостереженнями за змінами в погоді. У  книзі Сапіги В.К.  «Українські народні свята та звичаї» зазначено, що «згідно з народними спостереженнями в середній і північній частинах України до цієї дати інколи бувають ранкові приморозки, а пізніше їх не буває.

У зв’язку з цим на Поділлі побутує легенда, у якій ідеться про те, що Мороз задумав поморозити польові квіти. Дізнавшись про це від вітру, квіти звернулися по допомогу до Онуфрія, який умовляв Мороза не нищити рослин, та Мороз не хотів поступитися. Розсердившись, Онуфрій схопив сокиру й обухом ударив Мороза по голові. Від удару Мороз хворів аж до Спаса, а квіти в цей час цвіли. Але багато легенд мають різні варіації у змісті.

Як розповідав Олексій Федорович Сорочук, житель Шацька, Онуфрій вкинув Мороза до колодязя, тому саме від цього дня, 25 червня, настає справжнє літо. І Мороз сидів у колодязі аж до Спаса (розповідь відтворено зі збереженням авторського мовлення):

–Ішов Спас по землі, а було тепло, таяк топіро. І він дивиться, шо тепло, ше літо й літо, пушов далі. І так було довго. Побачив колодязь, заглєнув у нього – там сидить Мороз, настоящий Мороз. А-а-а, він тоді бере за бороду того Мороза і витягає наверх. От од Спаса всігди вже начинають бути заморозки. Не забувайте.

 

Іванка Волинянка

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром