В обласному бюджеті передбачили гроші на збереження Шацьких озер

23 Грудня 2020, 16:10
3165

Фінансування екологічних програм обговорили під час  першого етапу бюджетних слухань, в ході яких депутати та керівники підрозділів ОДА  – розпорядників коштів спільно аналізують проєкт обласного бюджету на 2021 рік.

Про це повідомляють у Волинській обласній раді.

Від ОДА участь в слуханнях взяв начальник управління екології та природних ресурсів Валентин Кухарик.

Згідно із пояснювальною запискою до проєкту бюджету, у 2021 році  на виконання   природоохоронних   заходів   Регіональної   екологічної програми «Екологія  2016 –2022»  пропонують спрямувати 3,8 мільйона гривень  коштів  спеціального  фонду  внаслідок очікуваних  надходжень  до спеціального фонду обласного бюджету екологічного податку у сумі 3,3 мільйона гривень та грошових стягнень за порушення екологічного законодавства – 500 тисяч гривень.

Крім цього, до екологічного бюджету наступного року переходить 2,7 мільйона гривень коштів, які не використали у 2020 році. Валентин Кухарик каже, що від місцевих громад вже поступило понад 20 пропозицій для фінансування природоохоронних заходів.

Голова бюджетної комісії Орест Маховський поцікавився, чому в нинішньому році кошти екологічного фонду освоєні не в повному обсязі.

Керівник профільного управління каже, що причина – позиції окремих громад, які не передбачили, або не змогли забезпечити  співфінансування і, відповідно, не  мали можливості  скористатися коштами обласного бюджету.

Голова постійної комісії з питань екології, раціонального використання природних ресурсів Юрій Ройко застеріг, що перед тим, як формувати перелік природоохоронних заходів, важливо чітко знати, чи є співфінансування від територіальних громад і чи можна фінансувати ці заходи саме з фонду охорони навколишнього середовища. Він закликав колег-депутатів добре розібратися в цьому питанні та консультувати громади у своїх округах.

Крім того, голова профільної комісії наполягає на відновленні діяльності робочої групи, яка займається проблемами обміління Шацького поозер’я. Юрій Ройко вважає, що влада мусить вжити низку превентивних заходів для того,  аби зберегти головні водойми області.

Начальник управління екології ОДА Валентин Кухарик повідомив, що окремі заходи вживаються, в тому числі й проведення моніторингу впливу розробки Хотиславського родовища крейди в Білорусії на рівень води в наших озерах. В екологічній  програмі на наступний рік для цього закладається 190 тис. грн.

Пан Кухарик також відзвітував, що ОДА напрацювала проєкт заходів поводження з побутовими відходами і перелік цих заходів депутати будуть розглядати на одній із наступних сесій.

Депутат Ярослав Матвійчук додав, що такі плани було б добре  узгоджувати з владами міст обласного значення.

У підсумку голова бюджетної комісії Орест Маховський наголосив, що в  другому етапі бюджетних слухань депутати детальніше проаналізують сам перелік природоохоронних заходів, які фінансуватимуть з обласного екологічного фонду.

1

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39