Представники шкільних лісництв Волині зібралися у Шацьку

15 Червня 2017, 14:40
5304

12-13 червня на базі Шацького лісового коледжу ім. Валентина Сулька відбувся обласний зліт учнівських лісництв Волині. Їх в області - 42, ще 6 знаходиться у процесі формування. Загалом же у перспективі їх має бути не менше 60.

Про це пише сайт Волинського ОУЛМГ.

Цього разу на юннатівський форум прибуло по три представники з 38 учнівських лісництв області разом із керівниками-педагогами та кураторами-лісівниками. З ними працювали досвідчені педагоги Волинського обласного еколого-натуралістичного центру та лісового коледжу.


 

Юних лісівників щиро вітали екс-директор Шацького лісового коледжу ім. Валентина Сулька і творець першого учнівського лісництва Микола Моісеєнко, заступник голови обласної держадміністрації Світлана Мишковець, заступник голови обласної ради Роман Карпюк, начальник управління освіти, науки та молоді обласної держадміністрації Людмила Плахотна, директор Шацького лісового коледжу ім. Валентина Сулька Ігор Жмурко та начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко.


 

Учасників зльоту порадували і талановиті співаки, декламатори, танцівники, зокрема, й екологічна агітбригада «Фація» з м. Камінь-Каширський - срібний призер цьогорічного Всеукраїнського зльоту екологічних бригад. Як символ миру і добрих юннатівських намірів у небо злетіло близько сотні кольорових кульок.

Тож в обласному зльоті учнівських лісництв Волині, крім самих юннатів, взяли участь керівництво облдержадміністрації та обласної ради, ВОУЛМГ та управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації, директори та головні лісничі державних лісогосподарств, представники Шацької райдержадміністрації та районної ради, Шацької об’єднаної територіальної громади. Їх усіх радо прийняв Шацький лісовий коледж ім. Валентина Сулька.


 

У холі лісової альма-матер юні лісівники розгорнули наочні виставки, представивши різноманітні сфери своєї діяльності. Тут і світлини, і картини, і рукоділля, і різноманітні вироби з дерева та природних матеріалів, а ще наукові дослідження на лісову тематику, звіти, численні грамоти та дипломи… Також учасники зльоту репрезентували свої учнівські лісництва, підготувавши слайд-покази та кінофільми. З них члени журі дізналися, як багато практичних справ встигають робити юні лісівники. Були й змагання на краще знання у сфері лісоведення, цікаві конкурси, екскурсії до музеїв фауни й історії Шацького лісоколеджу, на рекреаційні пункти ДП «Шацьке УДЛГ». Завдяки лісівникам ДП «Шацьке УДЛГ», зокрема, директора Андрія Самолюка та головного лісничого Миколи Кузнєцова, лісничого Піщанського лісництва Вадима Жучика була проведена комплексна навчально-пізнавальна й відпочинкова мандрівка на лісовий кордон Піщанського лісництва, де діють пасіка, вольєри для розведення диких свиней, качок і фазанів, є зариблені ставки, облаштована рекреаційна зона для відпочинку… Такого ні юні лісівники, ні їх керівники ще не бачили.


 

Не обійшлося і без конкретних добрих справ. У с. Мельники посадили деревця туї західної колоновидної та туї західної шаровидної у місцевому парку, який при підтримці дорослих започаткували юні лісівники місцевої школи.

У Шацьку діти жили у студентському гуртожитку, харчувалися у їдальні коледжу. Про це залишилися тільки приємні спогади.

Враження від зльоту – дуже позитивні. Особливо запам’ятався виступ екобригади «Фація».

Їх ровесники з с. Городище Ківерцівського р-ну поділилися досвідом лікування 700-літнього дуба-велета та розповіли про своє шефство над трьома іншими довгожителями.


 

4 тис. грн заробили на створенні лісових культур юннати з Боголюбів Луцького р-ну, за ці кошти для потреб школи придбали два мікрофони. І зробили дуже багато гарних справ, про що розповіли і членам журі, і ровесникам з інших шкільних лісництв.

А ось враження членів цього лісництва про сам зліт. Мирослава Теребейко: «Хороша організація свята. Це надихає, окрилює, прививає любов до природи, додає сил і натхнення…»

Мар’яна Юриста: «Дуже сподобалася їжа у їдальні і дружня атмосфера, що панувала під час зльоту»».

Ангеліна Панасюк: «Особисто мені припали до душі всі заходи, що проводилися на території лісового коледжу».

7,5 га нових лісів створили їх ровесники із с. Троянівка Маневицького р-ну, також встигають доглядати за дендропарком, майструвати шпаківні, обгороджувати мурашники, дбати за порядок біля лісової криниці. А Любешівське учнівське лісництво відтепер має ще й власне ім’я – «Любов сонця». Дівчата склали також гімн учнівського лісництва.


 

Це учнівське лісництво було створено у 2010 р. За цей час зроблено стільки добрих справ, що усіх і не перелічити. Їх шефи – лісівники ДП «Любешівське ЛМГ» – подбали про форму для юних лісівників, допомогли відремонтувати гуртожитську кімнату і облаштувати там лісовий клас. Інженер лісових культур Віра Оласюк – випускниця Шацького лісового коледжу, що разом з керівником учнівського лісництва Людмилою Шептур супроводжувала дітей, вкотре привозить до своєї альма-матер і доньку, прищеплюючи і їй любов до природи, лісу, рідного вишу. До речі, більшість лісівників, що так само опікуються роботою учнівських лісництв, і в ці дні супроводжували своїх підшефних, тут навчалися, про це розповідали дітям, знайомили їх зі своїми викладачами, навчальними аудиторіями. І це також обнадіює, бо є приємливість поколінь.

Тут навчався і голова журі, делегат нещодавнього з’їзду Товариства лісівників України, голова обласної організації ТЛУ, завідувач відділу лісового господарства ВОУЛМГ Борис Бабеляс… Пильно придивлявся до юннатів, ділилися досвідом роботи і спогадами про час навчання у тодішньому ще лісовому технікумі.


 

А Микола Моісеєнко – один із колишніх директорів коледжу, що незважаючи на глибокий пенсійний вік, також брав участь в обласному зльоті у ролі почесного гостя, так само пильно вглядався в обличчя того ж Бориса Павловича й інших лісівників-кураторів своїх делегацій, намагаючись упізнати в них своїх вихованців. Та з особливим трепетом і надією Микола Михайлович звертався до юних лісівників, розповідав, як творив перше у тодішньому Радянському Союзі учнівське лісництво – Цуманське. У 1968 року на Виставці досягнень народного господарства СССР воно зайняло III місце і привезло з Москви бронзову медаль. Про це він говорив і на відкритті учнівського зльоту, і під час його роботи, а у завершальний день команді-переможниці подарував ще й книгу, де є розповідь про першого директора Шацького лісового технікуму Валентина Сулька, і заповів передавати її як перехідний приз наступним переможцям, щоб усі її прочитали.

Лісівничий гарт у Цуманському учнівському лісництві пройшли десятки нині діючих директорів і головних лісничих. Зокрема у лісоколеджі працює викладачем і найперший учнівський лісничий цього ж Цуманського шкільного лісництва Володимир Ковш.


 

– Керівником нашого лісництва тоді була вчителька біології Цуманської середньої школи Галина Павлівна Берестюк, – мовить Володимир Сергійович. – Я тоді навчався у 8 класі. Ми доглядали 201 га лісу. У нашому віданні був новенький Т-16. Ми працювали на розсаднику, збирали насіння, оформляли лісовий клас, доглядали за культурами. Ходили на чергування з єгерями.

До слова. Шацький лісоколедж – один із небагатьох вишів, де викладають таксодермію. Викладачів цієї дисципліни – всього лиш два: Володимир Ковш і Борис Люшук. Вони і виготовили більшість цих незвичних експонатів – диких звірів і птахів.

Учасники зльоту залюбки селфилися з легендою учнівського і професійного лісівництва, а також мали нагоду сфотографуватися напам’ять із начальником лісоуправління Олександром Кватирком та його першим заступником Віктором Сахнюком, делегатами з’їзду Товариства лісівників України Борисом Бабелясом, Віктором Данилюком, Вірою Оласюк, провідними науковцями волинських вишів, зокрема, доцентом кафедри ботаніки, кандидатом біологічних наук Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Ларисою Коцан та ректором Академії рекреаційних технологій та права Андрієм Сітовським, директором Волинського обласного еколого-натуралістичного центру Валентиною Остапчук, її колегами по роботі – безпосереднім куратором чи то пак «мамою» учнівських лісництв завідувачем відділу екології Валентиною Юхимчук, методистами Оксаною Герасимчук та Володимиром Пшибельським, культорганізатором Валентиною Федорчук, директором лісоколеджу Ігором Жмурком, його заступниками та викладачами, з керівництвом області та освітньої галузі. Упродовж двох днів було багато цікавих подій, а в кінці – підсумки поважного журі.


 

У загальнокомандному заліку перемогла команда Ратнівського учнівського лісництва, що діє на базі ДП «Ратнівське ЛМГ». Юні лісівники Анастасія Маковецька, Юлія Касянчук, Ангеліна Савчук та їх керівник Людмила Філіпчук не приховували своїх емоцій. Перемогли заслужено: у них найкраща наукова робота, виставка, високі оцінки за презентацію та участь у лісівничому конкурсі. Друге місце розділили між собою команди Скулинського (ДП «Ковельське ЛГ») та Боголюбського (ДП «Ківерцівське ЛГ») лісництв. Треті місця журі присудило командам Смідинського (ДП «Старовижівське ЛГ») та Любешівського (ДП «Любешівське ЛМГ) лісництв. Окрім грамот управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації та управління лісового та мисливського господарства учасники зльоту отримали цінні призи від лісівників, зокрема, планшети, роутери та принтери. Ректор Академії рекреаційних технологій та права Андрій Сітовський трьом найкращим юним лісовим науковцям – Юлії Касянчук, Софії Нечипорук та Олені Ткачук – вручив сертифікати, що відповідно дають право на 90%, 60% і 40% знижки під час їх навчання у цьому виші. А голова обласної організації Товариства лісівників України Борис Бабеляс від імені начальника лісоуправління Олександра Кватирка вручив ще й спеціальний приз за найкращу лісівничу форму команді Скулинського учнівського лісництва.

Форум юних лісівників організувало управління освіти і науки Волинської облдержадміністрації спільно з Волинським обласним управлінням лісового та мисливського господарства, Волинським обласним еколого-натуралістичним центром, Шацьким лісовим коледжем ім. В. В. Сулька та обласною організацію Товариства лісівників України.


 

Директор коледжу Ігор Жмурко, бажаючи юним лісівникам щасливого дитинства, наголосив: «Завжди чекаємо вас у цих стінах». Він вважає, що головне завдання зльотів, які вже традиційно проводяться на базі коледжу, – дати можливість школярам познайомитися безпосередньо з навчальною базою вишу, його інфраструктурою, гуртожитками, їдальнею, музеями, картинною галереєю, дендрологічним парком, аби вони зробили свій вибір і, можливо, вже цієї вступної кампанії стали студентами.

Юні лісівники їхали із Шацька з надією знову сюди повернутися. Та на цей раз уже студентами.


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39