У Шацьку стартував форум шкільних лісництв Волині

12 Червня 2017, 11:10
4433

Сьогодні, у понеділок 12 червня, на базі Шацького лісового коледжу ім. Валентина Сулька розпочав роботу обласний зліт учнівських лісництв Волині. Їх в області – 42, ще 6 знаходиться у процесі формування. Зліт триватиме два дні.

Про це йдеться на сайті Волинського ОУЛМГ.

У програмі – презентації учнівських лісництв та виставкових природничих куточків, захист наукових робіт і змагання на краще знання у сфері ведення лісового господарства, цікаві конкурси, екскурсії до музеїв фауни й історії Шацького лісового коледжу, на рекреаційні пункти ДП «Шацьке УДЛГ», до озера Світязь, посадка дерев у парку у с. Мельники, який за підтримки дорослих започаткували юні лісівники місцевої школи.


 

Начальник Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко, як і всі лісівники Волині, вважає, що саме в учнівських лісництвах виховується любов до лісу, формуються перші уявлення про фах лісівника, даються професійні навики, відтак їх вихованці вступають на навчання у лісові виші і згодом поповнюють лави лісівників.

Формувати свідомість майбутніх лісоводів допомагають освітяни, зокрема, Волинський обласний еколого-натуралістичний центр під керівництвом Валентини Остапчук та безпосереднього куратора учнівських лісництв завідувача відділу екології ВОЕНЦ Валентини Юхимчук. До речі, лісівники й освітяни єдині у своєму прагненні виховувати майбутнє покоління фахівців у любові до Бога, України, Природи, Лісу.


 

В обласному зльоті учнівських лісництв Волині беруть участь керівництво обласної державної адміністрації, ВОУЛМГ та управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації, головні лісничі державних лісогосподарських підприємств, представники місцевої держадміністрації та районної ради, Шацької об’єднаної територіальної громади.

Їх усіх разом із юннатами та керівниками-освітянами радо зустрічатиме Шацький лісовий коледж ім. Валентина Сулька, який ще називають лісовим серцем Волині. Чимало його випускників колись були членами учнівських лісництв, а цього разу привезуть на зліт своїх юних колег, показуючи дороги до одного з найпрестижніших вишів України. Серед них, зокрема, делегати нещодавнього з’їзду Товариства лісівників України – голова обласної організації ТЛУ, завідувач відділу лісового господарства ВОУЛМГ Борис Бабеляс та інженер лісових культур ДП «Любешівське ЛМГ» Віра Оласюк. Обоє згадають про свої роки навчання у лісовому технікумі (так тоді ще називався коледж), поділяться досвідом роботи.


 

Донедавна, незважаючи на пенсійний вік, у Шацькому лісовому коледжі імені Валентина Сулька працював Микола Моісеєнко – один із його директорів. Саме Микола Михайлович, будучи лісничим, у 1967 році створив найперше учнівське лісництво колишнього Радянського Союзу – Цуманське. Вже наступного 1968 року на виставці досягнень народного господарства СРСР Цуманське шкільне лісництво зайняло III місце і привезло з Москви бронзову медаль. Лісівничий гарт у Цуманському учнівському лісництві пройшли й десятки нині діючих директорів і головних лісничих, що працюють на Волині і за її межами. Микола Моісеєнко й досі, хоч вже близько 20 років перебуває на заслуженому відпочинку, частий гість лісової альма-матер, де в останні роки читав студентам лісову ботаніку.

Тут же працює викладачем і найперший учнівський лісничий цього ж Цуманського шкільного лісництва Сергій Володимирович Ковш, що разом із дорослими започатковував нову на той час учнівську лісівничо-профорієнтаційну формацію, яка цілком себе виправдала. Адже школярі й досі за прикладом цуманчан-першопрохідців садять ліс, доглядають за посівами, виготовляють і вивішують шпаківні, обгороджують мурашники. Про все це учасники зльоту матимуть можливість дізнатися з перших вуст.


 

Та все ж головне, вважають організатори і зокрема нинішній директор Шацького лісового коледжу Ігор Жмурко, дати можливість школярам познайомитися безпосередньо з навчальною базою вишу, його інфраструктурою, гуртожитками, їдальнею, музеями, картинною галереєю, дендрологічним парком, аби вони зробили свій вибір і, можливо, вже цієї вступної кампанії стали студентами. Тож не тільки високопосадовці, а й юні лісівники Волині екзаменуватимуть Шацький виш, що вважається найкращим в Україні. Та про це засвідчує і сам факт проведення на його базі обласного форуму юних лісівників.

 


 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024