Чому в Пулемці до начальника райвідділу освіти піонери «Слава Богу» віталися

11 Червня 2017, 17:10
2087

Нещодавно разом із Костянтином Петровичем Чесноковим, 93-річним почесним жителем Шацька, довелося поїхати в село Пулемець, де відвідали двох членів товариства незрячих. Підїжджаючи до села, Костянтин Петрович пригадав історію, пов’язану саме з цим населеним пунктом.

Трапилася вона ще у 1954 році, коли того року 9 серпня Костянтина Петровича було назначено начальником Шацького районного відділу освіти.

Звісно, у перші дні навчального року новопризначений начальник захотів відвідати школи району та подивитися, в якому вони стані, познайомитися з педагогічними колективами.

Тож у вересні Костянтин Чесноков прибув у село Пулемець. Тільки начальник райвно став підходити до школи, як пролунав дзвінок на перерву і зі школи стали вибігати діти. Побачивши незнайомця, привіталися до нього: «Слава Богу». Спантеличений таким вітанням від піонерів(!) Костянтин Чесноков не знайшов нічого кращого, як відповісти тим же: «Навіки слава Богу».

А потім попрямував у кабінет директора школи, яким на той час працював Павло Лукич Замига, й жартома запитав, чому це у Пулемці піонери вітаються до незнайомця як до батюшки.

«Та це, мабуть, тому, що в село має приїхати новий священик, а ніхто не знає, як він виглядає. Мабуть, Вас діти у довгому чорному плащі та капелюсі й сприйняли за нового служителя церкви,» - відповів той.

«Щоб це було востаннє,» - попередив Костянтин Чесноков, бо звик вирішувати проблеми словами, а не карати людей за провини. Хоча в той час за антирадянське виховання піонерів директор міг би й догану отримати чи навіть звільнення. 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024