Відомий кардіохірург відбирає на Волині пацієнтів зі складними пороками серця

10 Червня 2017, 12:00
2232

Волинські пацієнти зі складними пороками серця мають можливість отримати допомогу від найкращих спеціалістів України. На Волині перебуває команда медиків із Київського Інституту серця. 

Ескулапи на чолі із живою легендою кардіохірургії Борисом Тодуровим проводять відбір пацієнтів, яких неможливо прооперувати на Волині, - інформує ВРД НСТУ.

Віктор Шевченко працює в Київському Інституті серця, він — завідувач хірургічного відділення ішемічної хвороби серця. У Волинській обласній клінічній лікарні кардіохірург встиг до обіду прийняти два десятка пацієнтів. 

Лікар розповів: «Сьогодні було три пацієнти, яких потрібно лікувати в умовах нашої клініки, тому що пацієнти досить складні і потребують серйозного реанімаційного забезпечення, це краще робити в умовах Інституту серця. Пацієнти погоджуються, остаточну дату госпіталізації будемо узгоджувати по телефону».

Паралельно ще одна група медиків приймала маленьких пацієнтів із вродженими пороками серця у дитячій обласній лікарні. Цю команду очолює директор Інституту серця, професор Борис Тодуров. Він розповів, що до нього та його колег-кардіохірургів направляють хворих, відлік життя яких часто йде на місяці, а то й тижні. Їхнє завдання –встигнути врятувати.

Легенда української кардіохірургії — Борис Тодуров – провів конференцію з волинськими лікарями. 50 тисяч складних операцій на рік — таку кількість виконують медики Інституту серця. 2016-го, втішається гість, уперше в Україні зробили 2 імплантації механічного серця. Операції коштували 120 тисяч євро. Зібрати їх вдалося лише завдяки медикам.

«На голому ентузіазмі. Ми проводили різні конкурси, фестивалі, пробіги, щоб купити 2 механічні серця й імплантувати їх хворим. Самі зібрали гроші, знайшли гроші на навчання за кордоном, самі отримали сертифікати. Бюджетного фінансування практично немає. Але дітей ми оперуємо безплатно, за гроші благодійного фонду, який ми створили», – розповів Борис Тодуров.

Складні операції із застосуванням новітньої техніки, які за останні кілька років почали практикувати лікарі Інституту серця, — це теж виключно ентузіазм лікарів, – каже Борис Тодуров. Він майже щороку приїздить до Луцька з лекціями.

Обласній клінічній лікарні теж є чим пишатись, однак тут лікування складних хворих часто «впирається» у гроші, а точніше їх відсутність, каже головний лікар Іван Сидор.

«Ми в рік робимо біля 800 оперативних втручань на серці. Це клапанна патологія, із зупинкою серця – понад 150. Це велике досягнення. Але стоїть питання за фінансами, бо люди бідні, люди не мають грошей», – розповів Іван Сидор.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39