Підприємство, яке видобувало пісок у Білорусії поблизу озера Світязь, визнали банкрутом

29 Листопада 2020, 16:11
5016

В Білорусі оголосили банкрутом компанію, яка займалася видобутком піску у Хотиславському кар'єрі, що на кордоні Білорусі з Україною поблизу Шацька. Саме роботи в цьому кар'єрі «звинувачували» в обмілінні озера Світязь.

Рішенням економічного суду Брестської області від 16 листопада 2020 року Спільне закрите акціонерне товариство  «КварцМелПром» (Малоритський район) визнали економічно неспроможним. Відносно боржника введена санація терміном до 4 квітня 2022 року, повідомляє пресслужба економічного суду Брестської області, – пише «Вечірній Брест».

"КварцМелПром" увійшло до складу групи компаній "Трайпл" у 2008 році та почало активно освоювати родовище "Хотиславське", попри протиборство українських екологів. Деякі з них були упевнені, що таке втручання в природу неминуче вплине на якість ґрунтових вод і стан української перлини - озера Світязь. Воно, як відомо, знаходиться поряд з межею, за декілька кілометрів від заводу і крейдяного кар'єру. Особливу стурбованість активісти з України висловлювали на випадок зупинки робіт або вироблення природних копалин на певних ділянках. 

«Білоруська сторона тоді провела громадські слухання в Хотиславі, і все завершилося "хепі-ендом"», – пишуть білоруські журналісти.

У квітні 2020 року суд стосовно боржника було відкрив конкурсне виробництво (другий етап процедури банкрутства). 

За інформацією пресслужби, антикризовий керівник ЧТУП "АторФати" провів аналіз фінансового стану і платоспроможності СЗАО "КварцМелПром". Неплатоспроможність постійна, тож затвердили план санації.

Варто зазначити, що товариство  "КварцМелПром" створювали довго і непросто.  Родовище чистісінької крейди та кварцевих, силікатних пісків біля села Хотислав (за десять кілометрів від райцентру) намагалися освоїти ще в 1970-х роках. Таких унікальних копалин не багато на просторах пострадянського простору.

Новим імпульсом для підприємства стала у 2008 році група компаній "Трайпл". Вони почали випускати будматеріали - цеглу, блоки, облицювальний камінь і іншу продукцію.  Товариство "КварцМелПром" стало одним з визначальних в Малориті та приносило бюджету чималі грошові кошти, але не змогли впоратися з великою кредитною заборгованістю перед банком.


 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром