Шацький парадокс: скільки директорів у ШНПП не міняй, а сміття всіх перемагає

05 Червня 2017, 17:55
2014

Директор Шацького національного природного парку Володимир Захарко працював на займаній посаді з червня 2014-го. Але головна проблема за 3 роки діяльності залишилася невирішеною: біля найбільших заповідних водойм Шацького поозер'я з настанням літнього сезону відпочинку виростають гори сміття.

Про це інформує Волинська газета.

У березні цього року Володимир Захарко разом із головним лісничим ШНПП Іваном Сидоруком звітували про зроблене в минулому році і ділилися планами на рік нинішній.

Читайте також: У Шацькому національному парку підбили підсумки роботи.

Однією з проблем, від якої потерпає заповідна територія, він публічно назвав сміттєву, а також намагання втаємничених бізнесменів приватизувати центральний пляж у с. Світязь.

Читайте також: Пляж озера Світязь хочуть незаконно взяти в оренду.

Правда це чи ні, наразі невідомо. Але, як стало відомо з надійних джерел, Володимир Захарко вже працює на зовсім іншій посаді в системі лісового господарства. А от сміття – залишилося, незважаючи на допомогу з бюджету області для придбання сміттєзбиральної комунальної техніки... Це справді якийсь шацький парадокс: скільки директорів у ШНПП не міняй, а сміття всіх перемагає й залишається на правах повноправного господаря. 

То хто повинен боротися з побутовими відходами? Місцева влада в особі Світязької сільської, районна (райдержадміністрація і райрада), обласна (всіх видів і відтінків)? Чи, можливо, новий, ініціативний та відповідальний директор Шацького національного парку, який повинен і порядок на ввіреній території навести, і бюджет району за рахунок екозбору з автівок поповнити? В усякому випадку, ця посада – в компетенції органів центральної влади, зокрема – Кабінету Міністрів України.

Між тим, сезон літнього відпочинку розпочався. Контейнерів на березі Світязю для збору сміття – не видно. От і гидять нерозумні туристи, де захочуть... І про кількість притягнутих до адмінвідповідальності за завдану довкіллю шкоду також мовчать: на офіційному сайті Шацького НПП «найсвіжіша» інформація – за лютий 2017-го...

Роман УСТИМЧУК.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024