Смоляри-Світязькі: у майстринь вчилися вишивати, а в дітей - танцювати

25 Травня 2017, 13:00
4720

«Вишивана Україна в центрі Європи» - під такою назвою в селі Смоляри-Світязькі відбулося свято, приурочене до Дня вишиванки.

Дійство, що проходило в сільському клубі, об’єднало учнів та вчителів загальноосвітньої школи, місцевих народних майстринь, малих і дорослих жителів села.

Того дня приміщення клубу перетворилося на справжній музей вишиванки. Кожен клас школи приніс на свято вишиті вироби, створені руками мам, бабусь. Були й зовсім унікальні роботи – костюм у національному стилі від родини Литвинчуків, якому понад 100 років. В конкурсі з назвою «У спадок поколінь» перемогу здобули вишиванки від 8 класу, друге місце – в початкових класів, третє – у п’ятикласників.

Потішив глядачів у залі ще один колоритний конкурс – вишиванок, у які були одягнуті діти. Учні школи – хлопці і дівчата – по черзі виходили на сцену, демонструючи своє вбрання: блузи і сорочки, сукні і спіднички. Одяг вражав кольорами, візерунками, різноманітними техніками виконання. Перше місце зайняла вишиванка Юлії Цюп’яшук (5 клас), друге – Іллі Сіжука (4 клас), третє – Юрія Личманюка (8 клас).

На святі були присутні народні майстрині, для яких вишивання – це справа цілого життя. Кожна має у своїй колекції сотні робіт, якими пишається. До речі, всі троє прибули на свято у власноруч вишитому одязі. Ніна Голядинець – знана вишивальниця з села Голядин – показала присутнім свої перші вироби, створені в дитинстві. Ніна Адамівна подарувала школі власноруч вишитий портрет Івана Франка. З технікою занизування ознайомила дітей інша майстриня – Галина Головченко з села Адамчуки. А Людмила Хмизовець продемонструвала свою гордість – вишиті хрестиком рушники і картини.

Дітям дуже сподобалася розповідь майстринь, тому вони кожній подарували на пам’ять про свято ляльки-мотанки.

А завершилося свято танцювальним флеш-мобом, у якому взяли участь майже всі учні школи. А переможцем у ньому стали восьмикласники, друге і третє місця відповідно – у 5 і 7 класів.

Організувала і провела свято вчитель почакових класів Смоляро-Світязької ЗОШ І-ІІ ст. Наталія Кулик.

1

1

1

1


 

Коментарі
25 Травня 2017, 16:34
молодці
25 Травня 2017, 23:12
шось то маренки ни ведно
26 Травня 2017, 21:10
Коля тебе пiдставляють друзi. Тримайся
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024