Безвізовий режим для дітей. Що потрібно знати шачанам

20 Травня 2017, 18:00
1928

Міграційна служба фіксує рекордну кількість громадян, які звертаються за оформленням закордонних паспортів. Особливий ажіотаж – напередодні вступу в силу безвізового режиму, який стартує на початку сезону відпусток – 11 червня.

Про це повідомляють Волинські новини.

Але не тільки повнолітні українці не потребуватимуть візи, аби поїхати в країни Європи. Це ж стосується і дітей. Основна вимога – біометричний паспорт для виїзду за кордон.

Отож, який документ треба оформлювати дитині, щоб вона змогла з батьками перетнути кордон без віз, розповів перший заступник начальника управління Державної міграційної служби у Волинській області Олександр Пахолюк.

З 2015 року уже не вклеюють в закордонні паспорти батьків фото дітей. Їм видаються окремі документи. Раніше це був проїзний документ дитини, проте їх уже не оформлюють.

У 2015 році «проїзні» ліквідували, але забули прописати в законі норму, за якою діти могли б отримувати повноцінний біометричний паспорт. Крім того, був період коли у міграційній службі оформлювали паспорти і з біометрикою, і без неї. І лише з осені 2016 року всім дітям видавали вже біометричні паспорти з чіпом.

«Теперішній закордонний паспорт для неповнолітніх нічим не відрізняється від аналогічного документу для повнолітніх. Його можна оформити з народження дитини до 16 років. Термін дії документу для дітей до 14 років - 4 роки. Для дітей від 16 років – термін дії 10 років», - пояснює Олександр Пахолюк.

Для дітей до 11 років, додає він, під час оформлення закордонного паспорта, передбачена можливість сканування фотокартки, тож батькам не потрібно відвідувати сектори прийому документів з дітьми.

Крім фото дитини 10х15 один з батьків має прийти в орган міграційної служби з паспортом, ідентифікаційним кодом і документом, який підтверджує місце реєстрації дитини (будинкова книга чи довідка про місце реєстрації).

Дітям до 14 років оформлюють біометричні паспорти без відбитку пальця, а у дітей від 14 років відбитки можуть бути відібрані за згодою батьків. Але, додає Олександр Пахолюк, батькам радять таки погодитися на те, щоб у дитини відібрали відбиток пальця.

А ось тим, хто оформив дитячий паспорт без біометрики, доведеться або отримувати новий паспорт для дитини, або ставити візу в старий документ. До слова, в угоді про спрощення візового режиму між Україною та ЄС є норма про те, що для неповнолітніх громадян, тобто до 18 років, візи видають безкоштовно.

Звичайно, крім всього іншого, не варто забувати про правила перетину кордону, за умови спрощеного режиму в’їзду на територію країн ЄС. Зокрема, правила перетину для дітей точно такі, як і для дорослих: окрім біометричного паспорта, потрібні підтвердження мети та умов перебування й фінансового забезпечення.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024