Підманове: на зборах селян планували будівництво церкви і вирішували долю колгоспної землі

19 Травня 2017, 11:20
3881

Жителі села Підманове, в яких накопичилося багато проблем та запитань до керівництва Світязької сільської ради, ініціювали проведення зборів селян.

На зібрання, яке відбулося 12 травня в сільському клубі, прибули сільський голова Микола Цвид, місцеві депутати, активісти та жителі населеного пункту.

Селяни хотіли почути про долю земель сільськогосподарського призначення колишнього колгоспу, зокрема двох зарибнених активістами ставків. Порушували  питання будівництва кладовища, оскільки, на думку представників громади, його запланувати не в тому місці, що потрібно, а також церкви.


 

Декілька років тому підмановські селяни продали свої сертифікати на землю сільськогосподарського призначення двом особам, які обіцяли провести реконструкцію колгоспних приміщень. До цих пір нічого не зроблено, натомість у Світязькій сільській раді піднімають питання про необхідність передачі у власність цим людям (приватну чи оренду) землі для обслуговування цього майна.

- Допоки власники ваших сертифікатів не матимуть на руках документів про право власності на землю або ж договір оренди, а потім відповідно проект реконструкції споруд – жодних дій на згаданій території вони проводити не зможуть, - пояснив селянам Микола Цвид, Світязький сільський голова, з посиланням на Земельний Кодекс України.


 

Питання будівництва церкви в Підманове піднімається не вперше. Декілька років тому в село прийшов інвестор, який був готовий вкласти кошти в початкову стадію будівництва. Тоді ж на зборах селян люди вирішили, що будуть створювати церковну двадцятку і починати працювати, адже будівництво храму – це процес довготривалий і досить затратний. Утім, далі розмови справа не пішла. Цьогоріч до питання повернулися знову – уже з більш рішучим наміром розпочати будівництво, тим більше в селі уже є священик – отець Леонід. 


 

Громада висловила свою думку і щодо можливого розташування сільського кладовища. Не хочуть люди, щоб покійників везли в останню путь по бездоріжжю. Також місцеві проти того, щоб кладовище розміщувалося посеред лісу. Світязький сільський голова відзначив, що на сьогодні вже є проект відведення земельної ділянки під кладовище, також сільська рада вже замовила проектно-кошторисну документацію на будівництво дороги до цвинтаря. Щось змінити на сьогодні – нереально.


 

Микола Цвид озвучив на зборах селян проблему, яка зараз у всіх на слуху.

- Деякі комерційні структури хочуть взяти в оренду центральний пляж Світязя та інші привабливі приозерні території району (екологічний пост біля урочища Венське, наметове містечко в селі Мельники тощо), які входять у межі Шацького національного природного парку. Керівництво парку і Світязька сільська рада не можуть дозволити, щоб на землях державної власності приватні структури заробляли свої статки. Ці землі – власність громади. Зараз з подачі Шацької РДА у ШНПП працює комісія, що перевіряє діяльність установи та зокрема її керівника – таким чином Володимира Захарка хочуть схилити до прийняття незаконного рішення, - відзначив сільський голова.


 

На Миколу Цвида, який багато років очолює орган місцевого самоврядування, неодноразово чинили тиск, підставляли, залякували, відкривали кримінальні провадження. Причина – все ті ж конфлікти довкола земельних питань. Неугодним голова став і тоді, коли оголосив війну головному управлінню Держгеокадастру у Волинській області, який роздавав цінні і перспективні землі за межами населеного пункту підставним особам. Нині, зі слів керівника, вже хочуть прибрати до рук землі державної власності, тобто Шацького національного природного парку.

- Але громада не допустить такого беззаконня. Заробляти має сільська рада, а не приватні структури. Ми з підприємцями вклали чимало коштів в окультурення пляжу, будемо вкладати і надалі. Плануємо зробити зони паркування, туалети – словом, усе для цивілізованого відпочинку людей, які до нас приїжджають.

В результаті обговорень було вирішено чітко визначитися з межами землі господарського двору і надати її в оренду, а не в приватну власність, а ставки на цій же території залишити для громади. Також люди зійшлися на думці, що під церкву потрібно виділити не менше, як 20 сотих землі. А от щодо кладовища, то тут до спільного рішення не дійшли - жителі Підманова наполягають на зміні місця його розташування.

1


 

Коментарі
19 Травня 2017, 20:59
А ЩО КОНКРЕТНО ЗРОБИВ ЦВИД М В ЯК СІЛЬСЬКИЙ ГОЛОВА ЩОБ ЛЮДИ ОТРИМАЛИ ЗЕМЛЮ І МАЙНО ВІД КОЛИШНЬОГО КОЛГОСПУ НІЧОГО ІЗА СТІЛЬКИ РОКІВ А НЕ РОБИВ БО ТАК КРАЩЕ ДЕРИБАНИТИ І ДОРЕЧІ РАЗОМ З ДЕПУТАТАМИ
20 Травня 2017, 02:51
Ого друзі та вас всіх треба валити як псів
20 Травня 2017, 21:28
ЧОГО ВСІХ МОЖЕ ТРЕБА З ВЛАДИ СПИТАТИ КОМУ ЗЕМЛЯ ВІДІЙШЛА НА ПІДМАНЕВСЬКОМУ ПОВОРОТІ НАПРОТИ НЕЗАБУДКИ І ЯК ПРІЗВИЩЕ ТОГО ХАЗЯЇНА ЩОСЬ ПІДКАЗУЄ ЩО ЦВИД МВ
23 Травня 2017, 12:15
А САДОЧКА ГОЛОВА ВЖЕ НЕ БУДУЄ БО Я ВИРІС ПОКИ ВІН БУДУВАВ ОТ БАЗІКАЛО
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром