Сесія Шацької селищної ради: чому СБУ заборонила розглядати питання

15 Жовтня 2020, 12:49
3634 Джерело: Фото ілюстративне

Депутати, які зібралися на чергову сесію Шацької селищної ради, налаштувалися на тривалу роботу впродовж декількох пленарних засідань.

Адже кількість питань, які потрібно було розглянути і прийняти рішення, була в межах трьох сотень. Втім, певні корективи внесли в процес листи на адресу селищної ради від відділу УСБУ м. Любомль та Ковельської місцевої прокуратури, зі змістом яких ознайомила депутатів на початку сесії Людмила Цевух, в. о. голови ради, пише газета «Новий погляд+».

СБУ повідомляла про неможливість розглядати на засіданні питання про затвердження генерального плану селища Шацьк через те, що він не відповідає вимогам чинного законодавства.

В поясненні йшлося про те, що Постановою Кабміну від 26.07.2001 р. Шацьк включено до історичних населених пунктів України, натомість у генплані відсутня будь-яка інформація про об’єкти культурної спадщини селища. Також служба інформувала про те, що окремі проєкти рішень не опубліковані на офіційному сайті ради, тому розгляд відповідних питань стане порушенням Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Прокуратура вимагала подати в контролюючий орган необхідні копії документів та привести все у відповідність до законодавства.

Таким чином, левову частку питань порядку денного перенесли на наступні засідання. Найперше депутати проголосували за внесення доповнень до Програми сприяння організації призову громадян на строкову військову службу, передбачивши кошти в сумі 6 тис. грн. на фінансування медичних оглядів призовників. Затвердили Програму «Поліцейський офіцер громади», в якій прописали пункт про придбання пального для поліцейського автомобіля (150 літрів в місяць).

Обранці не дійшли згоди в питанні встановлення земельного сервітуту (дозвіл на використання чужої земельної ділянки – авт.) на території санаторію «Лісова пісня» за заявою оздоровниці. Суть проблеми – в ділянці дороги та торговому об’єкті, які входять в межі санаторію, але недоступні для жителів села Гаївка. Зі слів депутатів, вони мають залишитися для потреб громади.

В гостру дискусію переросло обговорення питання про надання згоди на розробку документації із землеустрою щодо передачі земельної ділянки у власність (за заявою Короць Л.С.). Йшлося про два гектари землі біля села Вілиця, які заявник хотів використати для вирощування сільськогосподарської продукції. Іван Гінчук, в.о. старости Прип’ятського старостинського округу, наголосив, що цю ділянку варто було б приберегти на майбутнє, якщо з’явиться потреба в розширенні меж села.

«А вона таки з’явиться, бо є надія, що почне, нарешті, будуватися дорога Шацьк-Стара Вижівка, і саме через Вілицю проходитиме шлях до Шацьких озер. Це може вдихнути нове життя в село і покращити його перспективи. Втім, якщо віддасте цю землю, то молодим сім’ям ніде буде будуватися, адже з одного боку – людські паї, з іншого – ліси», – зазначив Іван Миколайович.

Протилежну позицію відстоював депутат Віктор Мелюх. Обранці, зваживши всі за і проти, відмовили заявнику в дозволі на розробку документації, порадивши взяти землю в іншому місці.

Далі були питання бюджету, списання основних засобів, надання одноразової матеріальної допомоги, розробки проєктів землеустрою щодо передачі земельної ділянки у власність, затвердження технічної документації та інші. З кожного були прийняті відповідні рішення.

Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024