«У Шацькій громаді, попри відсутність голови, за останні роки бачимо чималі зміни», – генеральний директор Любомльської лікарні Володимир Дибель

27 Вересня 2020, 10:23
2354

Нові герої нашої постійної рубрики – активні жителі Любомльського і Шацького районів.  Кожен – з цікавими думками та ідеями, власним баченням політичної ситуації в країні та напрямком розвитку подій після виборів.

Про найактуальніше розмовляємо з представниками інтелігенції прикордоння, пише газета «Новий погляд+».

Володимир Дибель, генеральний директор КНП «Любомльське ТМО Любомльської районної ради»:

Чи вдалою є реформа децентралізації, що позитивного чи негативного є в ній?

Задум реформи хороший. Децентралізація дала можливість самим громадам відчути себе господарями на своїх територіях, отримавши повноваження та значний фінансовий ресурс. Але не все так добре. Щодо будівництва великих інфраструктурних об'єктів, то ми знову ідемо з простягнутою рукою до Києва, аби  нам повернули наші ж кошти, які ми сплачуємо як податки. Вони мають залишатися на місцях і розпоряджатися ними повинні безпосередньо в громадах, а не, скажімо, через заплутані механізми депутатських фондів. 

Залишається невирішеним питання передачі громадам інвестиційно привабливої землі, яка знаходиться за межами населених пунктів.  Окрім того, на початку нам казали про добровільність об'єднання, але насправді деякі громади долучали силоміць, проти волі людей. Є ряд ОТГ на Волині, які примусово, постановою Кабміну, доєднали до інших. Те ж саме бачимо і в Любомльському районі: деякі високі чини у Києві пролобіювали питання, аби Зачернецька сільська рада увійшла до Смідинської громади Старовижівського району, хоча люди хотіли до Любомльського.

Читайте також:Депутат Любомльської міськради – про децентралізацію, потенціал громади та політику на місцях

Яким повинен бути голова громади?

Найперше – хорошим менеджером, освіченим, комунікабельним, не боятися брати на себе відповідальність та бути доступним для людей різних соціальних верств. Він повинен досконало знати проблеми не тільки свого населеного пункту, а й решти сіл, які входять до громади. Лідер має бути незалежним у політичному плані і не йти на поводу в осіб, які проштовхують вирішення власних проблем. Також, я вважаю, майбутній голова, ідучи на вибори, повинен мати перспективний план розвитку громади.

Хто повинен входити до числа депутатів громади?

Я думаю, що в депутатському корпусі повинно бути якнайменше державних службовців, більше людей зі сфери виробництва або ж тих, хто має власну справу та щодня займається господарськими питаннями. Бо депутати громади, в основному, будуть вирішувати саме злободенні проблеми: стану доріг, освітлення, землі, шкіл, дитсадків. 

Яких змін очікуєте в громаді?

Найперше, хотілося б бачити потужний старт розвитку громад. А загалом за останні роки я не помічаю великих змін у Любомлі. Швидше, навпаки, їх просто немає. Якщо десь і ремонтуються вулиці чи тротуари – то це краплина в морі для такого міста, як наше. Немає глобального розвитку та перетворення Любомля у європейське містечко. Те, що будуються та відкриваються нові заклади торгівлі, не є заслугою місцевої влади, а, скоріш за все, бізнесу. Радують стрімким розвитком громади Рівного та Вишнева. Дуже важко Головненській громаді, хоча, з приєднанням до неї Згоран, там розширюються можливості розвитку туристичної сфери. Крім того, на її території є санаторій, який необхідно відродити, відновивши велику кількість робочих місць, а відповідно і надходження у місцевий бюджет.

Стосовно Шацька, то тут зміни дуже помітні. Мимоволі порівнюю, яким був Шацьк, коли я вперше сюди приїхав, і яким він став тепер. Це небо і земля. Попри те, що фактично немає голови, селище розвивається. Майбутньому голові Шацької громади варто було б розробити стратегію розвитку з урахуванням специфіки всієї території району на декілька років наперед. Я думаю, майбутній лідер громади впорається з цим завданням, бо в Шацька є і ресурси, і потенціал для розвитку. Звичайно, багато є питань, які треба вирішити. Це завершення проєкту каналізування, де чимало проблем з підключенням, будівництво полігону ТПВ, узаконення приватних споруд на світязькій набережній. 

Чи потрібна політика на місцях?

Вважаю, що лідер громади має бути поза політикою, як і депутати. Але держава поставила нас в такі умови, що там, де більше 10 тисяч населення, балотуватися можна тільки за підтримки політичних партій. Думаю, це неправильно. Так не повинно бути. Мажоритарна безпартійна система виправдала б себе на виборах до ОТГ і навіть до районної та обласної рад. Добре, що наші люди свідомі і не зважають на партійну приналежність кандидата, а оцінюють його як значущу для суспільства особистість та можливий його вклад в розвиток громади.

В чому вбачаєте розвиток громад?

– Розвиток громад, в першу чергу, залежить від їх лідерів, їхніх здібностей (господарських, організаційних, менеджерських), від здатності сформувати міцну команду та змусити її ефективно працювати. Потенціал для розвитку як любомльських, так і Шацької громад – досить потужний. Питання в тому, чи правильно зуміють майбутні голови скористатися цим ресурсом, чи спрямувати його на користь.

Наприклад, зрозуміло, що  основа розвитку Шацької громади – це туризм. Тут потрібно створити для відпочивальників такі умови, щоб їм захотілося приїхати сюди ще, і не лише влітку, а й узимку. Громадам  необхідно повернутись до розвитку сільського господарства, зокрема зосередити увагу на ягідництві, садівництві тощо. Саме голова ОТГ повинен продумати шляхи реалізації цієї продукції. Для людей села – це достойний заробіток, а для громади – чималі податки до бюджету. Але це все має бути під суворим контролем, а не так, що один – платить податки, інший – ні. У громад є звідки черпати гроші, але треба усім цим правильно скористатися. А головне – обрати лідерами громад достойних людей, від яких залежатиме, як ми будемо жити наступні 5 років.

Коментарі
27 Вересня 2020, 17:33
Бо скоро на пенсію з посади директора.<br/>Де є межа ненажервливості?
27 Вересня 2020, 21:14
Слухати ліквідатора шацької хірургії, роддому, Згоранського санаторія+власника газет, підпільних аптек, готелів і т.п?
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39