Сергій Карпук: «Найкращий районний бюджет в області – результат діалогу з бізнесом»

21 Вересня 2020, 18:05
4463

Голова районної ради підсумував свою роботу на посаді. Сергій Карпук розповів, що зроблено та про плани на майбутнє

Молодий, амбітний, цілеспрямований, Сергій Карпук прийшов на посаду голови Шацької районної ради фахівцем з трьома дипломами магістра економіки і права (один з них – з відзнакою) та першим досвідом роботи. Зізнався, що, працюючи на державній службі та в банківській сфері, часто спілкувався з представниками місцевої влади. Це спонукало його спробувати власні сили в політиці і взяти участь у виборах.

Під час волевиявлення Сергій Вікторович отримав високий вотум довіри спершу від жителів Шацького району, а згодом – і від депутатів. Сповнений нових ідей і конкретних планів їхньої реалізації, професійного сумління і бажання бути корисним для людей, він розпочав свою діяльність на посаді керівника району. І от уже п’ять років, як Сергій Карпук вміло спрямовує думки та дії районних обранців у русло вирішення соціальних, економічних, гуманітарних проблем Шацького краю, здобуваючи репутацію досвідченого управлінця.

«За цей час ми з депутатами стали однією командою, яка чітко знає свої можливості, розставляє пріоритети та злагоджено працює для громади і її людей», – розповідає керівник.

З його слів, спочатку було досить важко. Невідомі нюанси нової посади, величезний обсяг завдань, відповідальність породжували почуття тривоги. Втім, наполегливість, взаєморозуміння і послідовність спільних дій трансформувалися на сесійних засіданнях у правильні рішення, а ті, в свою чергу – в успішно реалізовані проекти.

«За час каденції ми зробили чимало хороших справ буквально в кожному населеному пункті району. Це результати, котрі направду радують і за які нам щиро дякують люди», – не без гордості констатує очільник району.

Ще на початку роботи для Сергія Карпука основним викликом стала добудова приміщення початкових класів Шацької школи-гімназії. У 2016-у умовою її завершення було співфінансування на суму понад 1,7 млн. грн., що становило майже чверть районного бюджету. За підтримки голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці освітній заклад добудували, і от уже четвертий рік поспіль шацькі діти навчаються в гарних умовах.

А от школу в Затишші успішно оптимізували, і тепер учні доїжджають на навчання комфортним автобусом і здобувають знання в сучасному закладі освіти.

В селі Піща триває будівництво нової школи. Всі проектні роботи виконані за кошти районного бюджету, також районна рада повністю забезпечила співфінансування будівництва протягом 2019-2020 років. Є надія, що заклад добудують у 2021 році, і його відкриття стане масштабною подією в районі.

Як запевнив Сергій Карпук, у районній раді завжди були уважними до проблем сільських шкіл і дитячих садків. За кошти місцевих бюджетів відремонтували заклади дошкільної освіти в Шацьку, Пульмі, Піщі.

Модернізація харчоблоків, встановлення опалення, будівництво внутрішніх санвузлів і дитячих майданчиків – крок за кроком забезпечували дітей теплом і комфортом. На часі – ремонт дитсадка в Світязі (за кошти районного бюджету виготовляється проектно-кошторисна документація).

Окрім того, за сприяння народного депутата Степана Івахіва та з ініціативи голови Шацької районної ради змогли перекрити сільський Будинок культури в Піщі. Серед інших корисних для громади справ – придбання шкільних автобусів, проведення інтернету в селі Затишшя тощо. У раді четвертий рік поспіль працює тимчасова контрольна комісія з питань сплати і збору ПДФО та збільшення бази оподаткування і надходжень до бюджету. Результатом її перевірок стало виявлення підприємців-порушників, які з часом узаконили свою діяльність і почали справно платити податки.

«Приємно констатувати, що районний бюджет – один з найкращих в області. Цей результат став можливим завдяки нашому постійному діалогу з бізнесом. Ми намагаємося створити для підприємців хороші умови для ведення їхньої діяльності і одночасно контролюємо процес сплати ними податків, аналізуємо динаміку, шукаємо резерви», – наголошує Сергій Карпук.

Шацька районна рада не лише приймає рішення про виділення коштів, вона …сама вчить їх заробляти. Конкурс проектів між навчальними закладами району – це ще одне започаткування Сергія Карпука. Ці своєрідні змагання навчили освітян самостійно залучати кошти з різних джерел, а також брати безпосередню участь в реалізації проєктів. Відколи діє конкурс (а це вже 4 роки), школи збагатилися побутовою технікою для харчоблоків, навчальними засобами, комп’ютерами, змогли провести дороговартісні ремонти приміщень тощо.

Своїм головним досягненням очільник району вважає збереження Шацької лікарні. До 2018 року медична установа перебувала в складі Любомльського ТМО. Якби райрада не прийняла рішення про створення окремого підприємства, то лікарня втратила б можливість надавати багато необхідних послуг, а жителі змушені були б їздити в сусідній район. Сьогодні медустанова, яка надає спеціалізовані послуги первинного і вторинного рівнів, твердо стоїть на ногах, має потужну матеріальну базу і залучає до роботи професійних лікарів.

«Вважаю, що Шацькому краю необхідно і далі рухатися в напрямку розвитку туристичного потенціалу громади, покращення інфраструктури, матеріальної бази освітніх та медичних установ», - підсумував Сергій Карпук.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024