Смоляри- Світязькі: фотовраження

04 Травня 2017, 21:20
8258

Село Смоляри- Світязькі має свою давню історію. Звісно, порівняно з іншими населеними пунктами району, його можна назвати молодим, бо засноване приблизно 250-270 років тому, це 1725-1750 роки.

Територія, де тепер знаходиться село Смоляри-Світязькі, колись була вкрита густим сосновим лісом і непрохідними болотами. Місцеві жителі, які переселились сюди із села Світязь, були першими переселенцями – це Мартин, Сухар, Писарчук, Бортник. Землі, де вони оселились, і нині носять назви: Мартинівщина, Сухарове, Писареве, Бортнове. Мабуть, переселенців із Світязя привабили великі соснові ліси. Можливо, це були втікачі, які шукали кращого життя, а непрохідні болота давали їм надійний захист.

Перші жителі добре навчились добувати і переробляти смолу: копали пні сосен і в печах точили смолу. Отож і назва села пішла звідси. В п'яти печах, споруджених у лісі, жителі виготовляли смолу, спирт, мазуту для змазування возів і склеювання бочок, діжок. Так як перші поселенці були з села Світязь, то Смоляри назвали Світязькими. Про те, що в цій місцевості займались видобуванням і переробкою смоли, свідчить те, що за 3 км від Смолярів- Світязьких є Столинські Смоляри і недалеко знаходяться Рогові Смоляри.

Поблизу села є невеличке озерце Прибич, з дна якого тепер видобувають сапропель. Від озера текла річка, яка впадала в Прип'ять, на жаль, нині від неї залишився тільки маленький рівчак. У селі є школа І-ІІ ступенів, клуб, бібліотека, ФАП та два магазини.  Окрасою села є православний храм Святого Духа, будівництво якого розпочалось 1999 року. З дзвіниці храму відкриваються неймовірні краєвиди села.

А з будівництвом нового автопереходу в селі Адамчуки місцеві жителі сподіваються на новий розвиток села.

4

5

1

2

3

2

2

2

2

1

2

1

2

1

1

2

2

3

4

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024