Коли можна буде продавати землю, - думка головного аграрія області Юрія Горбенка

04 Травня 2017, 20:00
2106

Знімати мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення можна лише тоді, коли буде чітко відпрацьований увесь механізм продажу.

Мораторій потрібен доти, поки не буде відпрацьовано механізм, в якому буде чітко, зрозуміло і доступно вказано, хто і як буде купляти землю.

Про це у коментарі діловому виданню Конкурент розповів начальник департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко.

Він вважає, що допоки немає зрозумілого механізму купівлі-продажу землі, то, мабуть, не варто поспішати.

"Ну немає механізму, ніхто його на сьогодні не виробив. Можливо, спочатку варто його виробити, а тоді відпускати цю тему. Ми мораторій тримаємо, бо немає механізму, і зараз вже хочуть продавати знову ж таки, не маючи до кінця зрозумілого механізму", – зауважив Юрій Горбенко.

Юрій Горбенко додав, що на Волині напрацьовані класичні, нормальні відносини, де є власники земельних паїв і ті, хто паї орендує. Головне в цьому процесі – хороший господар, який орендує паї і до того ж створює робочі місця для людей.

"До прикладу, коли заходить великий інвестор, який впроваджує нові технології, то, звичайно, вони не створюють, а вивільняють багато робочих місць", – сказав Горбенко.

Начальник департаменту агропромислового розвитку каже, що Волинська область перебуває, можливо, у кращому положенні, аніж центральні чи інші області, де зайшли великі холдинги, які, автоматизувавши всі виробничі процеси, скорочують робочі місця для людей.

"Паї людей і хороший орендар – це наша волинська класика. От, для прикладу, назву по Луцькому районі таких "старих" господарів, як Віталій Заремба (СТзОВ "Романів) – в нього господарство орендує землю – і жодних проблем. Практично за період розпаювання у Заремби не вийшов ніхто зі своїми паями господарювати окремо. Тобто вони задоволені орендарем, співпрацею і тим, що є робочі місця. Господарство "Рать" – 4 тисячі гектарів землі і півтори сотні робочих місць. В нього є майже в кожному селі ферма, а це знову ж таки робочі місця з хорошою оплатою, і тут ніхто не страждає від того, чи продавати ці землі, чи не продавати", – зазначив Юрій Горбенко.

Юрій Горбенко також зауважив, що на сьогодні, по суті, існує свого роду невидимий "продаж" землі, коли продаються права оренди новому господарю товариства, яке перед цим взяло в оренду паї, наприклад, на років 10.

"Якщо господарник купить ту землю, то дуже добре, але якщо купує інший, який захоче продати, чи ще щось, то це небезпечно. Навіть якщо й буде продаж земель, то треба щоб він не знищив господаря, а примножив його. Бо, наприклад, коли купить землі великий холдинг, де все автоматизоване, люди стануть непотрібні – це небезпечно", – зазначив Юрій Горбенко.

Він додав, що рано чи пізно ринок землі все ж таки запрацює в Україні, але до цього питання треба підходити дуже виважено.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024