Світязькі педагоги розповіли про найбільш актуальні проблеми школи

02 Травня 2017, 20:40
3303

На виїзному прийомі громадян Сергій Карпук, голова Шацької районної ради, відвідав школи в селах Підманове та Світязь, оглянув приміщення навчальних закладів та запитав про потреби шкіл. Він також запросив вчителів взяти участь у районному конкурсі проектів, який буде оголошено найближчим часом після затвердження відповідного положення на сесії районної ради. На реалізацію проектів з енеогоефективності та енергозбереження буде виділено з районного бюджету 200 тис.грн.

Запитували педагоги й про перспективи об’єднання громад, на що Сергій Вікторович  відповів, що Світязька громада сама не витримає фінансування шкіл та садочка. За перший квартал бюджет сільради отримав 490 тис.грн. власних надходжень, коли витрати обчислюються значно більшими сумами. А районний бюджет в цьому плані також мало чим зможе допомогти, адже цього року вирішення багатьох питань скинули на районний бюджет: утримання обслуговуючого персоналу шкіл, вирішення господарських проблем, оплата комунальних послуг та інше.

Питання утримання школи порушували й педагоги Світязької школи. Зокрема, директор Віра Озімок категорично проти того, аби в їхній школі відбулося скорочення ставок обслуговуючого персоналу та непедагогічних працівників.

«У нашій школі діловод, психолог, бібліотекар, соціальний педагог повинні мати по повній ставці на ту кількість дітей та класів-комплектів, яка є. Натомість нам пропонують ще скорочення. Я на таке категорично не погоджуюся,» - говорить директор.

У відповідь Сергій Карпук пояснив: коли в минулому році освітня субвенція повністю розподілялася на усі цілі між школами, то в цьому році кошти з державного бюджету спрямовуються лише на заробітну плату вчителям. На плечі місцевих бюджетів лягло утримання навчальних закладів, оплата комунальних послуг, заробітна плата техпрацівників та інше. На це дали 2 млн. 300 тис.грн. додаткової дотації при потребі більше 5 мільйонів. Тобто кошти, яких бракує, потрібно знайти в місцевих бюджетах. От відділ освіти і прораховує усі можливі варіанти.


 

Та не лише цим стурбовані світязькі вчителі. Вони просили роз’яснити, чому Пульмівську, меншу за кількістю учнів, нижчою по рейтингу в районі школу хочуть зробити опорною? За якими критеріями це визначалось?

«Відділ освіти подавав свої пропозиції по опорних школах, визначали їх відповідно до норм. Наприклад, у них визначено, що опорною школою може бути навчальний заклад, де навчається не менше 200 дітей та є мінімум три філії. Якщо по кількості учнів Світязька школа в це вписується, то по кількості філій - аж ніяк (в такому разі філією буде лише одна школа села Підманове). Проте вчителі мають повне право доводити свою позицію керівництву освіти,» - зазначив голова районної ради.

Серед проблем школи - недостатня кількість підручників та художньої літератури, про що говорила бібліотекар Марія Морозюк. Учні школи, особливо молодші класи, дуже полюбляють читати художні книги, які у бібліотеці - переважно старі та підлягають списанню. Не вистачає на класи й підручників.

«Коли на один клас, де 15 дітей, замовляєш кількість підручників, бо більше не можна, то вже на наступний рік для класу у 20 учнів книги доводиться позичати у інших шкіл,» - розповідає бібліотекар.

Чому така ситуація - Сергій Карпук має зясувати у відділі освіти, адже кошти на підручники виділяються із місцевих та районних бюджетів, а не державного.

Користуючись нагодою, Віра Озимок розповіла й про інші проблеми школи: заміни потребує система опалення (батареї та труби), оскільки вони не мінялися з часів будівництва закладу - 40 років; облаштування потребує і їдальня. Вчителі також сподіваються, що завдяки участі у проекті фасад їхньої школи буде повністю утеплений, і в класах стане набагато тепліше.

Віта Шепеля

Коментарі
03 Травня 2017, 00:46
ОГЛЯНУВ ВИВЧАЄ ОБІЦЯЄ ПРОПОНУЄ ОЦЕ І ВСЕ НА ЩО ЦЕЙ ЮНАК ЗДАТЕН А ЖИТИ ЯК? ХІБА ТАКЕ СЕЛО ЯК СВІТЯЗЬ НЕ МОЖЕ ЖИТИ КРАЩЕ А ДЕ СІЛЬСЬКИЙ ГОЛОВА?
03 Травня 2017, 00:58
ВІРУ НА ПЕНСІЮ І ПОЛОВИНА ПРОБЛЕМ ПРОПАДЕ
03 Травня 2017, 01:04
Віра Василівна ваш сільський голова всім доказує що він самодостатній ! Продав земельні ділянки на мільйони невже не хоче допомогти !!! Дійсно Світязька школа --- лідер в районі .Ісвоі права потрібно відстоювати! Ми за вас !Ви кращі !
03 Травня 2017, 01:09
дякую
03 Травня 2017, 14:15
Визначаємо ефективність нашої влади. Беремо кількість проблем вирішених під час цих прийомів ділимо на кількість пального витраченого нашими головами і визначаємо їх корисну дію
03 Травня 2017, 14:17
Посада надумана нічого цей юнак виршити не може от їздить на виїздні приьоми і тішиться що він начальник
03 Травня 2017, 16:19
Поставте на податок "зелений туризм" і грошей хватить на все......
04 Травня 2017, 12:03
А В ЧОМУ ЛІДЕРСТВО ЦІЄЇ ШКОЛИ ?
05 Травня 2017, 18:52
Якщо Ви хочете побачити в чому лідерство, то завітайте в Світязьку школу!
05 Травня 2017, 23:01
ШКОЛА ЯК ШКОЛА ВЕЛИКИХ РЕЗУЛЬТАТІВ НЕ ДАЄ А ТАКА ШКОЛА МОЖЕ НА БАГАТО БІЛЬШЕ ПРОСТО ВІРА ВАСИЛІВНА ЗАСИДІЛАСЬ НА ПОСАДІ
09 Травня 2017, 00:48
ще Корнелюків пора турнути, а то думають що всі повинні тільки математику знати. Пенсіонери кляті.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39