У "Волиньобленерго" розповіли про правила приєднання нового масиву до електромереж

02 Травня 2017, 19:50
11954

Сьогодні чимало  нових житлових кварталів та власники нових будинків мають проблеми із приєднанням до електромереж, в тому числі й у селах Шацького району.

Про принципи і порядок електрифікації нових житлових масивів, функції, обов'язки, права кооперативів та почерговість робіт із приєднання до електропостачання розповідає Олександр Фірко, начальник відділу приєднань ПАТ «Волиньобленерго».

Про це йдеться на сайті ПАТ "Волиньобленерго".

Які правила підведення електроенергії у нові житлові масиви?
- З 2013 року в Україні діють нові «Правила приєднання електроустановок до електричних мереж», затверджені постановою НКРЕ від 17 січня 2013 року, де відповідними положеннями врегульовано питання електрифікації території нового житлового комплексу (мікрорайону/ кварталу, вулиці).

Перш за все визначення «електрифікація», згідно із правилами, передбачає виконання електропередавальною організацією (ПАТ «Волиньобленерго» у цьому випадку) комплексу заходів з будівництва та введення в експлуатацію нових електричних мереж (повітряних чи кабельних мереж, підстанцій, розподільчих пристроїв тощо) на території нового житлового комплексу у встановленому законодавством про регулювання містобудівної діяльності порядку.

Приєднання замовників (їхніх житлових будинків, господарських будівель та споруд) до електричних мереж на території нового житлового комплексу має здійснюватися після  електрифікації території електропередавальною організацією згідно з детальними планами території.

Простіше кажучи, якщо власник/користувач земельної ділянки, який планує будувати (чи будує) житловий будинок, та його земельна ділянка, відповідно до планів забудови певної території населеного пункту, є складовою частиною в новому житловому масиві чи вулиці, то питання приєднання житлового будинку до електричних мереж вирішуватиметься тільки в складі всієї електрифікації нового житлового комплексу згідно з детальними планами забудови території. Це означає, що власники земельних ділянок на території нового житлового комплексу не можуть індивідуально замовляти послугу з приєднання окремо кожного житлового будинку до мереж, які не призначені для електрозабезпечення цієї території.

Правила визначають таке поняття, як «функції замовника електрифікації території». Відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», функції замовника виконує безпосередньо виконавчий орган місцевої влади або може їх делегувати іншому генпідряднику (суб’єкту) у порядку, встановленому законодавством.

Також функції замовника електрифікації території нового житлового комплексу може виконувати кооператив забудовників території (громадська організація) шляхом створення юридичної особи, якому виконавчий орган місцевої влади відповідним рішенням делегував функції замовника із електрифікації відповідної території.

Зважаючи на наведене вище, фінансування електрифікації території нового житлового комплексу (мікрорайону/кварталу, вулиці) має виконувати замовник, якому делеговано органом місцевого самоврядування функції згідно із Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності». Для цього потрібно отримати технічні умови та укласти з ПАТ «Волиньобленерго» договір про приєднання (для здійснення електрифікації). Розробити відповідно до технічних умов проектно-кошторисну документацію (ПКД). Узгодити з зацікавленими організаціями ПКД та подати на погодження у ПАТ «Волиньобленерго». Укласти з ПАТ «Волиньобленерго» додаткову угоду на оплату коштів як плату за приєднання для здійснення електрифікації території.

Що потрібно почергово робити для приєднання до електромереж? 
- Якщо замовником із електрифікації є орган місцевого самоврядування або кооператив забудовників, потрібно звернутися в ПАТ «Волиньобленерго» для отримання технічних умов та укладення договору про приєднання для здійснення електрифікації відповідної території житлової забудови. Щоб отримати технічні умови, треба надати такі документи:
- заяву, відповідно до поданої у Правилах типової форми;

- опитувальний лист (рекомендовано) з сумарною розрахунковою величиною потужності та зазначенням кількості земельних ділянок комплексної житлової забудови;

- копію рішення виконавчого органу (сільської, селищної, міської ради, районної державної адміністрації відповідно до їхніх повноважень) у порядку, передбаченому Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності», щодо організації комплексної забудови території у визначених межах. Рішення про розроблення детального плану певної території одночасно є рішенням про комплексну забудову цієї території;

- копію рішення виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, районної державної адміністрації відповідно до їхніх повноваженьпро делегування функцій замовника електрифікації суб’єкту господарювання згідно із Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» (за потреби у разі делегування прав виконавчим органом);

- ситуаційний план із зазначенням місця розташування території, виділеної для комплексної забудови відповідно до генерального плану забудови населеного пункту;

- викопіювання з топографо-геодезичного плану (виконаного згідно із чинними нормативними документами в масштабі не менш як 1:2000) та/або затвердженого детального плану забудови території, виділеної для комплексної житлової забудови з обов’язковим зазначенням всіх земельних ділянок, що плануються під будівництво житлових будинків, та інших об’єктів містобудування, що будуть розташовуватись на території.

Наступним кроком є розроблення замовником електрифікації згідно із технічними умовами проектно-кошторисної документації за участі проектувальника (підрядної організації), який має відповідний дозвіл (кваліфікаційний сертифікат) на виконання таких робіт. Також варто звернути увагу, що ПКД має містити увесь комплекс заходів із електрифікації всієї території нового житлового комплексу (мікрорайону/кварталу, вулиці). На бажання замовника проектувальник може розділити на окремі черги будівництво електромереж, що дає можливість здійснювати фінансування почергово, а також співфінансування кооперативу забудовників з органом місцевого самоврядування, та/або інші джерела фінансування (інвестор тощо) заходів з електрифікації житлового масиву.

Замовник електрифікації, узгодивши ПКД в ПАТ «Волиньобленерго» і визначившись з черговістю будівництва електромереж на житловому масиві та черговістю фактичного підключення житлових будинків (будівельних майданчиків) по вулицях, звертається в ПАТ «Волиньобленерго» із заявою щодо розрахунку плати за приєднання певних черг. Отримавши від замовника електрифікації кошти як плату за приєднання, ПАТ «Волиньобленерго», відповідно до проектної документації, виконує будівництво трансформаторних підстанцій, повітряних ліній 220/380 В для здійснення електрифікації житлового масиву та встановлює вузли обліку (лічильники з автоматичними вимикачами) для  підключення житлових будинків (будівельних майданчиків).

Побудовані електромережі для здійснення електрифікації території нового житлового комплексу (мікрорайону/кварталу, вулиці) знаходитимуться у власності та на обслуговуванні в ПАТ «Волиньобленерго». Відповідно кооперативу забудовників не потрібно перейматися питанням обслуговуванням електромереж та сплачувати за це організації (підприємству) додаткові кошти за втрати електроенергії в трансформаторних підстанціях та лініях електропередач. Не потрібно займатися процедурою передачі електромереж на баланс ПАТ «Волиньобленерго», що вимагає чимало часу та коштів. Отже, сплативши кошти за електрифікацію житлового комплексу, власники житлових будинків стають споживачами електричної енергії ПАТ «Волиньобленерго» та сплачують тільки за фактично використану електроенергію, спожиту своїм домогосподарством за показами лічильника обліку електроенергії. 

За чиї кошти роблять електрифікацію?
- Здійснення ПАТ «Волиньобленерго» відповідного обсягу робіт з електрифікації території нового житлового комплексу відбувається за рахунок коштів замовника електрифікації (орган місцевого самоврядування або кооператив забудовників, як зазначалось вище), де фактичну вартість робіт у складі плати за приєднання визначають відповідно до проектно-кошторисної документації, яку замовник розробив силами проектної організації та узгодив з ПАТ «Волиньобленерго».

Скільки коштують такі роботи? Від чого залежить вартість?
- Вартість будівництва електромереж для електрифікації житлового масиву визначають винятково на підставі погодженої і переданої замовником електрифікації ПКД у ПАТ «Волиньобленерго». Вона залежить від структури і складності електромереж, які потрібно побудувати на території нового житлового комплексу. Це прокладання дороговартісної кабельної лінії напругою 10 кВ, потрібна довжина будівництва повітряної лінії напругою 10 кВ, трансформаторні підстанції, які треба побудувати для надійного живлення всієї території нового житлового комплексу, будівництво повітряних ізольованих ліній типу СІП напругою 0,22/0,38 кВ, вартість лічильників обліку електроенергії та їх встановлення і складають в цілому кошторисну вартість робіт.

Також у випадку передбачення в ПКД черг із будівництва електромереж, замовник електрифікації, з огляду на наявність та акумулювання коштів на рахунках, може сплачувати ПАТ «Волиньобленерго» за приєднання по кожній черзі окремо.

Чи обов’язково потрібно створювати кооператив?
- Кооператив створювати не обов’язково, але це зумовлює сама ситуація. Тому що коли замовник звертається до органів місцевого самоврядування, вони у більшості випадків якщо й допомагають фінансуванням, проте далі над цими питаннями працювати не хочуть. Для самих забудовників кооператив є практичним. Об’єднуючись, вони фактично залишаються господарями ситуації. Знають, що побудували, скільки грошей витрачено на електрифікацію житлового комплексу, скільки акумульовано за рахунок внесків членів кооперативу, іншими фізичними та юридичними особами, можуть контролювати подальші підключення, інші організаційні та виконавчі дії задля  забезпечення інтересів кооперативу.

Чи законодавчо обґрунтовано створення кооперативів?
- Створення кооперативу регулюється Законом України «Про кооперацію», який згідно із  ст. 2 визначає, що кооператив – це юридична особа, утворена фізичними та/або юридичними особами, які добровільно об'єдналися на основі членства для ведення спільної господарської та іншої діяльності з метою задоволення своїх економічних, соціальних та інших потреб на засадах самоврядування.

Отже, створивши кооператив забудовників (власників/користувачів земельних ділянок) та отримавши від органу місцевого самоврядування функції замовника із електрифікації житлового комплексу, ці забудовники є об’єднанням громадян із вирішення соціальних та економічних питань, які є на житловому масиві.
 
Які функції, обов’язки, права цього кооперативу?
- Кооператив забудовників діє на підставі статуту, який регулює його діяльність. Функції кооперативу, що є замовником електрифікації житлового комплексу, перш за все спрямовані на вирішення питання будівництва електричних мереж та підключення в подальшому житлових будинків власників/користувачів земельних ділянок. Кооператив фактично є своєрідним органом місцевого самоврядування на території житлового комплексу. Він також може вирішувати інші потреби масиву, це і покращення дорожнього покриття вулиць, водопостачання та систему каналізації.  Такі дії спрямовані на розв’язання соціальних та економічних питань, які за рішенням самого кооперативу є потрібними та бажаними.

Головними обов’язками кооперативу є додержання положень та принципів діяльності статуту, виконання рішень органів управління кооперативу та органів контролю за діяльністю кооперативу, виконання зобов'язань перед членами кооперативу. Також обов’язками кооперативу для здійснення електрифікації свого житлового комплексу (мікрорайону/кварталу, вулиці) є дотримання умов укладеного з ПАТ «Волиньобленерго» договору про приєднання.

Як уже зазначалося, кооператив має право виконувати функції замовника із електрифікації території нового житлового комплексу у випадку делегуванням органом місцевого самоврядування функцій замовника із електрифікації. Також кооператив має виняткове право вирішувати, в яких обсягах почергово,  згідно з ПКД, будуватимуть електромережі, які житлові будинки під’єднувати до побудованих електромереж та подавати відповідні звернення щодо укладення угод на оплату приєднання для здійснення електрифікації черг будівництва електромереж. Окрім того, може отримувати інформацію від ПАТ «Волиньобленерго» про хід виконання електрифікації житлового комплексу тощо.

Чи можна підвести електроенергію до оселі на новому житловому масиві без членства у кооперативі?
- Чи забудовник (власник земельної ділянки) є членом кооперативну чи ні, нам як виконавцеві послуги із електрифікації житлового масиву не важливо. Важливо, щоб звернення у випадку електрифікації його житлового будинку (будівельного майданчика) було від кооперативу, оскільки функції замовника із електрифікації всієї території було надано органом місцевого самоврядування, – йому (кооперативу).

Наведу невелику статистику. За 2016 рік ПАТ «Волиньобленерго» уклало 45 договорів про приєднання (для здійснення електрифікації) із замовниками електрифікації (органами місцевого самоврядування та кооперативами) території нових житлових комплексів (мікрорайону/кварталу, вулиці). Розпочато та частково електрифіковано 25 житлових комплексів, фінансування яких відбувалось (і відбувається) як від органів місцевого самоврядування, що говорить про активну участь у забезпеченні розвитку інфраструктури населеного пункту та турботу про жителів, так і за рахунок коштів кооперативу.

Також рекомендую перед тим, як ставати власником/користувачем земельної ділянки, що візуально знаходиться в новому житловому масиві, на новій вулиці, поцікавитися в сільській/селищній/міській раді чи об’єднаній територіальній громаді, яка ситуація з електрифікацією цього житлового масиву. Чи отримані технічні умови в ПАТ «Волиньобленерго», чи розроблено проект на електрифікацію, хто виконує функції замовника із електрифікації житлового масиву. Якщо так, то як заплановано  фінансування і чи потрібно брати участь в співфінансуванні цих заходів. Дізнавшись ситуацію з електрифікацією житлового масиву у випадку відсутності таких організаційних дій з боку органу місцевого самоврядування, вам варто брати ініціативу в свої руки, організовувати кооператив забудовників і починати самим зрушувати камінь з місця.

Коментарі
03 Травня 2017, 00:49
ЦЕ БРЕД СИВОЇ КОБИЛИ ТАК ЕЛЕКТРИКАМ ДОБРЕ ЗБРИВАТИ КАСУ ЧИ НЕ ТАК?
03 Травня 2017, 00:52
ГРОМАДЯНИН НАПИСАВ ЗАЯВУ І ЇЇ ПОВИННІ ВИРІШИТИ ПОЗИТИВНО ПРИПУСТИМО ЩО У НІМЕЧЧИНІ ХТОСЬ БЕЗ КООПЕРАТИВУ НЕ МОЖЕ ОТРИМАТИ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ ТАКОГО НЕ МОЖУ БУТИ А У НАС ІЛЛІЧІВКА ПОКАЗАЛА ПРИКЛАД БО ТАМ БАГАТІ І ТЕПЕР ВСІХ ЗАГАНЯЮТЬ В КООПЕРАТИВ ЦЕ АХІНЕЯ
03 Травня 2017, 00:54
А ГРОШІ ХТО ДЕРЕ З НАС І ХОЧУ ПОБАЧИТИ У ПЕРЕШПІ ЧИ КАМЯНЦІ ТОЙ КООПЕРАТИВ
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024