«При виборі голови громади та депутатів треба все-таки опиратись на особистості», – директор коледжу Ігор Жмурко

30 Серпня 2020, 10:55
3888

Вибори голів та депутатів новостворених ОТГ, які відбудуться 25 жовтня, стануть точкою відліку діяльності громад у новому форматі. І як будуть розвиватися громади, чи знайдуть свою нішу в структурі інших ОТГ Волині – залежить від нашого з вами вибору. Тож сьогодні у нашій постійній рубриці «Не словом, а ділом» ми пропонуємо читачам думки жителів Шацького району про те, як вони бачать розвиток своїх громад, яким повинен бути голова громади та хто – депутатами.

Ігор Жмурко, директор Шацького фахового лісового коледжу.

Про вибори голови та депутатів

Протягом десятків років ми бачимо ці всі напрямки, партії, віяння і як результат – постійне розчарування в них. При виборі голови громади та депутатів треба все-таки опиратись на особистості – людей, котрі мають досвід, щось у своєму житті зробили, котрих добре знають місцеві жителі та тих, котрі були б патріотами району, а не перебігали від партії до партії. Інакше громада втратить час. Бо мине 5 років, і ми побачимо, що змін немає.

Люди мають зрозуміти, що з тими, за кого вони проголосували на виборах, завтра потрібно буде працювати усім без винятку. І ці люди будуть вирішувати долю громади. Думаю, в майбутньому громада має стати комерційним, а не дотаційним регіоном, для чого потрібен чіткий розрахунок: для чого ми робимо те чи інше.

Читайте також: На чолі майбутньої громади повинен стояти лідер, – шацька підприємиця Валентина Процик

Люди мають зважати не стільки на політичну приналежність, скільки на те, як керівник громади буде вирішувати питання їхньої території. Байдуже, якої професії він буде. Його мають чути усі та зважати на його думку решта депутатів.

Про децентралізацію

Сама ідея об’єднання громад дуже вдала. За такою моделлю живе увесь європейський світ. Треба вчитися за такими принципами жити й нам, а не лобіювати власні меркантильні інтереси, щоб чим довше побути «царем» в сільській раді. Не може в кожній маленькій території бути свої міністри оборони, освіти чи медицини. Територія Шацького регіону компактна, та кожне село має свою складову. Усім потрібно працювати і влаштовувати життя спільно. Від старої моделі управління та устрою потрібно відмовитися раз і назавжди.

Думаю, що на реформу децентралізації треба дивитися через призму кожної родини, яка живе в громаді, мешканців вулиць, сіл та селища. І кожен, перш ніж оцінювати чиюсь роботу, має дати відповідь на питання: а чи ти сумлінно виконуєш свою роботу і що ти конкретного зробив для громади?

Я двічі був депутатом районної ради. За цей час побачив, що немає чіткої злагодженості між питаннями, рішення по яких виносилися. По друге, ці рішення направлені на вирішення точкових проблем, часто – якихось планових та інтересів певних структур та установ, а не на вирішення загальних питань району.

Створення ОТГ – це як зведення будинку, де спершу треба скласти проєкт: яким має бути фундамент, стіни, дах… І тут треба оцінити, що в нас є для будівництва, а що треба докупити. Аналогічна ситуація – і з розвитком громади. 

А де в нас проєкт і яким має бути результат, що ми будуємо? Наприклад, Шацький коледж є вищим державним навчальним закладом, який готує спеціалістів для лісівничої галузі для усієї України. Ми – структура, яка не може бути «прикріплена» тільки до ОТГ. Але ми можемо зробити в структурі коледжу ліцей, який збере дітей з наших малокомплектних шкіл не лише Шацького, а й сусідніх районів, де діти 5 днів на тиждень будуть жити в гуртожитку, мати харчування і навчання, а на вихідні – їхати додому. Таким чином можемо «розвантажити» Шацьку опорну школу, де діти навчаються у дві зміни, адже коледж має потенціал та можливості для навчання дітей. Така реорганізація дасть можливість зробити коледж складовою громади. Але це має бути спільна робота дирекції коледжу та ОТГ.

Потрібно врахувати й те, що коледж, де працює 150 людей, в рік сплачує до бюджету громади 4,5 млн.грн. такого виду податку, як ПДФО. Окрім того, не кожен район має на своїй території вищий навчальний заклад. І майбутня громада має скористатися цим. Шкода, що зараз цю перевагу не використовують у громаді.

Кого бачите на посаді голови

Найперше, людина має бути патріотом району, мати господарський хист, направляти розвиток району в усіх сферах. В свою чергу, представники цих сфер(туризм, бізнес, агропромисловий комплекс, соціальна сфера) повинні також взаємодіяти між собою.

Головою ОТГ має бути авторитетна людина, яку чутимуть місцеві жителі і вища влада. Думаю, це має бути креативна людина, з досвідом та молодечим запалом. В першу чергу, дипломат, який має направляти «ниточки» з усіх сфер діяльності в один хороший міцний «мотузок».

В нашому районі є люди, які мають досвід і бажання працювати на благо громади.

В чому перспективи розвитку майбутньої громади

Безперечно, це туризм. З ним пов'язано усе: інфраструктура (дороги, готелі, відпочинково-розважальні заклади), розвиток різних видів дозвілля, спорту… Для цього має працювати громада, брати участь у різних міжнародних проєктах, залучати інвестора, направляти комерційну діяльність у потрібне русло. Шацькі озера мають здобути такий авторитет, як Буковель, Крим чи Одеса. Зрештою, зробити сезон круглорічним.

Вагомий момент – екологія. Усі зусилля варто спрямувати на пошук інвестора, який би побудував тут сміттєсортувальну станцію. Також не зайвим буде й будівництво підприємств з переробки лісової продукції (грибів, ягід), виробництва альтернативних джерел енергії (сонячна, вітрова). Громада в такому випадку може виступити гарантом в бізнесових проектах або ж надавати кредити. Думаю, ОТГ повинна врівноважити цінову та податкову політику та створити умови, аби бізнес виявив бажання працювати саме в Шацькому краї. Адже Україна – велика… І Шацьк має боротися за свого інвестора, а не як тільки він з'явиться на горизонті, встановити йому такі умови, що він в нашу сторону і дивитися забуде...

Чи потрібна політика на місцях

На жаль, зараз маємо таке виборче законодавство та систему, що депутати чи кандидати на голову ОТГ мають балотуватися від якоїсь політичної сили або за її підтримки.

Зазначу, що у нашому колективі також обговорювали питання виборів та вирішили, що працівники навчального закладу будуть балотуватися у депутати майбутньої громади.

Адже така потужна структура, як коледж, не має бути осторонь процесів, які відбуваються тут. У нас багато достойних людей, які уміють працювати, мають досвід та вболівають не тільки за коледж, а і за устрій та добробут громади. Це дасть можливість представляти інтереси як закладу, так працівників і студентів , а це не мало – більше 600 людей…

Вклад у розвиток громади

На жаль, я не знаю, як виміряти свій вклад у розвиток громади. В мене можливості іншого характеру , адже більше вболіваю та роблю усе для того, аби коледж зайняв своє гідне місце серед великої кількості навчальних закладів Волині. Стараємося, аби діти вчилися та проживали у гідних умовах, отримали хорошу освіту та обрали місцем роботи рідний Шацький край. Дбаємо, щоб викладачі мали гідну заробітну плату та соціальний захист, а не їхали у Польщу на заробітки.

Чи плануєте балотуватися в депутати чи на голову ОТГ

Я реаліст, і кидати популістичні гасла не вмію і не хочу. Не вмію обіцяти того, чого не зроблю. Майбутні вибори – це серйозне випробування для громади. Багато люду буде намагатися отримати своє «тепле» місце у владі, не знаючи, чим це закінчиться. Щоб іти на вибори, треба мати команду, з якою потрібно буде працювати, знайти підтримку в області, спільну мову з виборцями.

Багато хто з нас хоче полетіти у космос, але не має ні ракети, ні скафандра. Так і у нас. Усі хочуть до влади, але не мають поняття, що з цим робити. А ще і відповідати за всі рішення та дії потрібно, а не тільки долучитися до історії перебування на посаді... Керувати громадою – дуже відповідальна місія.

Якщо буде конкретна пропозиція балотуватися за підтримки політичної сили, що має потенціал та відстоюватиме інтереси нашого краю, то мабуть, погоджуся. Імпонує нове об'єднання «За майбутнє». Вважаю, що навіть не з політичних мотивів, а із суто «волинських» інтересів було об'єднано в один напрямок усіх народних депутатів саме Волині! Це приємно. Не хочу, щоб цим хтось апелював та використовував це як піар політичної сили - це просто моє особисте бачення на сьогодні.

Одразу наголошу, що поки що такої пропозиції не отримував. Але я – людина команди. І завжди відстоюю національні інтереси та погляди. Тому упевнений, що й керівник громади повинен мати міцну та надійну команду, з якою й буде розвивати територію.

Голова ОТГ має дослухатися до жителів, його мають чути в новоствореному Ковельському районі, до якого увійде Шацька ОТГ, і в області. І саме там вміти відстоювати інтереси краю.

Коментарі
30 Серпня 2020, 16:58
Добре було б, щоб кандидати на голову в своїх біографіях вказували про наявність інвалідності!<br/>І діагнози. А то наломає дров чи накраде, а в суді скаже : &amp;quot;Не помню&amp;quot; ,&amp;quot;голова боліла&amp;quot; і т.п.
31 Серпня 2020, 01:43
мені це все напоминає футбол- там є тренер і є команда- одне без другого довго не протягне.
31 Серпня 2020, 13:33
https://www.facebook.com/100001622678632/posts/3587105404686847/?sfnsn=mo&amp;amp;extid=HEYiC1P6JQaj2U6M
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром