Чисте навколишнє середовище – це продовження нашого життя

23 Серпня 2020, 15:00
3845 Джерело: фото ілюстративне

Ще 40 років тому в Україні практично не було пластикової упаковки. Продукти харчування продавалися в паперовій обгортці, залізних бляшанках або скляних пляшках. Все це розкладалось у довкіллі або здавалось у пункти прийому вторсировини.

Більшість спожитого в сільській місцевості було продуктами власного виробництва, тобто вирощеним на власних ділянках, а отже – взагалі не мало упаковки. В останні десятиліття ситуація радикально змінилась. Майже всі продукти купуються і більшість із них мають кілька шарів пакування, виготовлених із синтетичних полімерних матеріалів.

Про це пише газета «Новий погляд+».

У середньому сучасна людина виробляє від 1 до 1,5 кг відходів на день. Засилля сміття і відсутність у громадян культури поводження з ним – велика проблема, яка особливо гостро постала в наш час. Кожного дня ми  змушені стикатися з побутовим непотребом: вдома, на вулиці, біля торгових  точок і навіть в лісах і біля озер. Всюди нас оточують папірці, обгортки, пластик, скло, целофан тощо. До речі, поліетиленовий пакет розкладається 10-20 років, пластиковий стаканчик – 50, підгузник – 450, пластикова пляшка – 400-500. Тому важливо правильно утилізовувати сміття і викидати його в призначених для цього місцях. В інакшому випадку порушується конституційне право людини на безпечне для життя і здоров’я довкілля.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) нещодавно визнала, що забруднене навколишнє середовище є однією з найголовніших причин високої смертності у світі. Так, за її даними, майже чверть населення планети помирає саме через погані екологічні умови.

В Любомльському та Шацькому районах функціонують структури, обов’язком  яких є дбати про чистоту вулиць, узбіч доріг, місць масового відпочинку тощо. До прибирань стихійних сміттєзвалищ долучаються також працівники сфери лісового господарства, громадські активісти, школярі, студенти і просто небайдужі громадяни. Але, на жаль, сміття не стає менше.

Поки люди не усвідомлять, що  чисте  навколишнє середовище – це продовження нашого життя, купи відходів продовжуватимуть рости.

Стаття 15 Закону України «Про відходи»  зобов'язує громадян України дотримуватись законодавчих вимог, в тому числі виконувати обов’язки , передбачені законами, щодо запобігання забрудненню навколишнього природного середовища відходами.

Стаття 42 (пункт б) Закону України «Про відходи» передбачає відповідальність за самовільне розміщення чи видалення відходів;

Згідно зі статею 82 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення» тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності – від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно зі статею 73 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Засмічення лісів відходами» тягне за собою накладення штрафу на громадян від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Пам’ятайте про це і будьте відповідальними!

Ольга Козак, державна інспекторка з ОНПС Волинської області                                                                                                                                

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром