У шацьких лісах завдяки електронному обліку деревини скорочується кількість незаконних рубок

18 Серпня 2020, 20:25
3369

Для досягнення сталого розвитку лісового господарства в Україні запровадили Єдину державну систему електронного обліку деревини, яка визначає порядок обліку продукції лісозаготівель, лісопиляння і деревообробки із застосуванням електронних засобів маркування та обліку деревини на підприємствах Державного агентства лісових ресурсів України.

У Державному підприємстві «Шацьке учбово-досвідне лісове господарство» електронний облік деревини почав впроваджуватися з 2012 року. На сьогодні система ЕОД у лісгоспі працює повноцінно, структурні підрозділи забезпечені усім необхідним обладнанням, зокрема наявні чотири кишенькові персональні комп’ютери (КПК), чотири термопринтери, вісім засобів для кріплення бирок, йдеться на сторінці установи у фейсбуці.

Основними завданнями електронного обліку є:

– своєчасне, якісне та достовірне відображення руху лісопродукції;
– одержання даних про залишки лісопродукції;
– контроль за зберіганням і використанням лісопродукції;
– облік та контроль за оплатою відвантаженої лісопродукції;
– контроль за роботою матеріально-відповідальних осіб.

За словами інженера з електронного обліку деревини ДП «Шацьке УДЛГ» Cергія Сендера, облік готової продукції підприємств лісового господарства починається у лісі за місцями спилювання дерев. Усі господарські операції, які відбуваються на лісосіках, відображають у бухгалтерському обліку методом їх суцільного та безперервного документування.

Система електронного обліку деревини дає можливість переглянути повністю ланцюг руху заготовленої деревини від місця її заготівлі до кінцевого споживача. Таким чином за номером бирки, якою маркується деревина, можна встановити легальність її заготівлі, а саме: місце та час заготівлі, назву бригади, що здійснювала заготівлю, повну характеристику маркованої продукції».

Впровадження електронного обліку дозволяє значно підняти ефективність лісогосподарської діяльності, зокрема має значний і внутрішній ефект для підприємства, яке безпосередньо здійснює електронний облік деревини, який полягає у автоматизації обліку та підвищенні якості управлінських рішень.

Найбільша заслуга електронного обліку полягає у тому, що завдяки ретельному фіксуванню обсягу заготовленої лісогосподарськими підприємствами продукції скорочується кількість самовільних рубок, адже збути на ринку деревину без бирок неможливо.

Читайте також: Рай для фотографа – киянина вразила незаймана краса Шацьких озер



 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024