Листоноші з села Мельники не витримують поштового рабства

22 Квітня 2017, 17:00
6320

Чому листонош Шацького району довели до такого стану, що вони пишуть заяви на звільнення, з'ясовувала редактор газети «Новий погляд+».

Про це Анна Карась пише на своїй сторінці у Facebook.

1 квітня у селі Мельники розрахувалися відразу дві листоноші, які відмовилися працювати на півставки заробітної плати. Вони обслуговували 400 дворів, в яких проживає близько 300 пенсіонерів.
Місцеві жителі вже третій тиждень не отримують періодики, за пенсією і соціальними виплатами також мусять добиратися за кілька кілометрів аж у Гаївку на поштове відділення. Не кожному дозволяє здоров’я та й тричі на тиждень за газетами не находишся.
Лист-звернення обурені люди надіслали у газету «Новий погляд+»: 

«Добрий день, шановні працівники редакції. Ми просимо вашої допомоги. Листоноші, які розносили нам пошту, звільнилися, тому що їм «врізали» ставки. Село наше розбудовується, жителів прибавляється, відповідно й роботи працівникам пошти додається. Але начальники на це не зважають, а зменшують зарплати своїм підлеглим, бо держава поставила мінімалку у 3200 гривень, а в них нема чим її платити. 
На пошті в с. Гаївка люди самі розбирають газети хто які хоче. Одному 10 штук, іншому – жодна не потрапляє. Навіщо ж тоді ми їх виписували, якщо не одержуємо? Допоможіть, дуже вас просимо», – під листом підписався 31 житель с. Мельники.

Аби з’ясувати ситуацію, прибули на поштове відділення в Гаївку якраз разом із четверговою поштою. Люди ледве вміщалися в невеличкому приміщенні. Кожен поспішав вхопити свої газети, викладені горою на столі, а потім ставав у чергу до віконечка, щоб заплатити за світло або отримати пенсію. Були серед них і листоноші, які собі і сусідам приїхали забрати свіжу пресу, та за звичкою сортували односельчанам їхню періодику.

– Раніше ми робили на 0,6 ставки, а в березні нам дали ознайомитися з документом, у якому повідомлялося, що з 1 квітня переходимо на 0,5. Ми не погодилися працювати за таку зарплату і понаписували заяви на розрахунок. Ніхто не відмовляв нас, бо начальство казало, що на наше місце 10 охочих знайдеться. Три тижні минуло, а жодного претендента нема і не буде, бо то дуже важка робота. За будь-якої погоди сунеш того велосипеда з газетами та продуктами. А як ще й повну сумку чужих грошей маєш, то через ліс понад кладовищем стрімголов мчиш, – розповідає колишня листоноша Валентина Адамук.
– Приносять з пенсією мило, порошок, крупи, праніки. Подивишся на ту поштальонку, шкода її стане, то й купиш щось, – додає бабуся з черги.
– Холодильників на пошті нема, а продукти деякі в холоді треба тримати. Хіба раз додому купляли то оселедця, то ковбасу, бо ж як зіпсується, все одно гроші свої закладати треба буде, – наголошує листоноша.

Найприкріше те, що вище керівництво, знаючи цю проблему, ніяк не реагує. Місцеві жителі в розпачі від безвиході, а листоноші на ті копійчані ставки повертатися не збираються.
– Хай би приїхало начальство, перевірило на собі норми, яких нам треба дотримуватися. 5 хвилин має йти на виплату однієї пенсії, а буває, що людина на городі порається чи худобі дає, то поки прийде, окуляри знайде. У 5 хвилин ну ніяк не вкладешся. Коли вже геть не встигаю, на допомогу приходять рідні: вони газети розносять. Нам давали газові балончики, якщо хтось нападатиме. Толку з них, поки дістанеш за тими торбами, то вже й по голові отримаєш. Про нашу безпеку їм теж байдуже, а суми часто величенькі носити доводилося, – підсумовує розмову Валентина Адамчук.

Незважаючи на подорожчання періодики, у Мельниках люди люблять читати, по кілька видань відразу передплачують. Тетяна Крат передплатила на дві тисячі гривень газет і журналів до кінця року, ще деякі докупляє. За які ж тоді послуги вона платила пошті?

Мало хто з читачів знає, що й усі періодичні видання теж сплачують із кожної газети раз у місяць певну суму. Що стосується «Нового погляду+», то ми перераховуємо пошті 1,67 грн. У місяць, при тиражеві 1300 примірників, виходить 2171 грн. А обласні газети, то взагалі величезні суми платять. 
Газети навіть ті, що передплачені, місяць ніхто не розносить, люди вимагають повернути їм гроші. Від цієї ситуації страждають у першу чергу читачі, які не отримують свій товар, а також редакції періодичних видань, які вкладають теж значні кошти і докладають зусиль, щоб зацікавити читача передплатити саме їхню газету. Але через такі послуги пошти вся праця і старання йдуть нанівець.

Не буде листонош у Мельниках, перестануть люди читати, бо ходити по кілька кілометрів три рази на тиждень вони точно не будуть. 


 

Коментарі
22 Квітня 2017, 20:38
На Волині тільки влада не знає, що після підвищення мінімальної заробітної плати людей поскорочували та перевели на 0,5 ставки.Це не тільки на пошті. це ж відбувається з працівниками культури, бібліотек, студенти не отримують стипендії,крім сиріт, гуртожитки стоять порожні, щоб не платити за отоплення. Студенти вимушені шукати роботу, щоб платити за арендовані квартири, при цьому вимушені пропускати пари. Хочеш здати заліки плати або відрахують за пропуски...Ось така на сьогоднішній день правда...
23 Квітня 2017, 01:43
Та,не<br/>Сильно<br/>Вони<br/>перетруждаються.Просто'дляМельник,це)негроші,0,5ставки.
23 Квітня 2017, 04:42
прикро що в містах є все - а село все відрізають і відрізають від цивілізації.<br/>газет не має кому рознести,телебачення обіцяють перевести на &quot;цифру&quot;-а значить пенсіонери собі це не зможуть дозволити - радіо-вже давно позрізали....і чекає нас знову хутірна Україна.спочатку в інформаційній сфері а потім?
25 Квітня 2017, 12:59
Яринко йди попробуй як така мудра,чи за такі гроші робитимеш
29 Квітня 2017, 00:54
а чия та Яринка така працьовита, та нехай іде в Мельники поштаркою і попробує.
03 Травня 2017, 14:15
20 квітня я відправила електронний лист нн Укрпошта - ноль реакції Ось цей лист-<br/><br/>Доброго дня, Лідія!<br/><br/>Ви надіслали повідомлення скориставшись формою Зворотнього зв'язку<br/>Особистого кабінету Корпоративного порталу УДППЗ &quot;Укрпошта&quot;.<br/><br/>Ваше повідомлення:<br/>&quot;Я,Косюк Л.Ф., виписала з квітня 2017 газети - сім видань- на село Мельники Шацького р-ну Волинської обл.<br/>ЗА перший тиждень пропали 4 газети, за другий - вже не отримала жодної. В поштовому відділенні (с.Гаївка) всі газети скидають в одну кучу і всі охочі беруть що хочуть без всякого контролю. Мені до цього відділення 4 км. Просто жах до чого доведена пошта. Тут залишився 1 працівник, що роздає пенсії (понад 260 пенсіонерів) і виконує всі поштові операції. Звільнились всі поштарки, оскільки їхній зарплаті до гройсманівської мінімалки далеко. А це ж державне підприємство. Так ще і різний непотріб, яким забиті всі ганделики, мусять вони на горбу тягати<br/>і впарювати селянам. Давайте ще й медикаменти - 90% фальсифікат, щоб те село скоріше загнулось. Зарплата вашого начальника Укрпошти десь 200-300 тис грн - видно добре справляється зі знищеннм Укрпошти. Вимагаю від керівництва пошти організувати комфортну роботу відділення с.Гаївка - і доставляти мені пресу, за що я заплатила.&quot;<br/><br/>Ваше повідомлення буде розглянуте в найкоротший термін.<br/>Дякуємо за Ваше звернення.<br/><br/>-----------------------------------------------------<br/>З повагою,<br/>Служба підтримки УДППЗ «Укрпошта»
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024