На чолі майбутньої громади повинен стояти лідер, – шацька підприємиця Валентина Процик

17 Серпня 2020, 12:13
Валентина Процик 6148
Валентина Процик

25 жовтня цього року в Україні відбудуться вибори як голів, так і депутатів до місцевих рад, що остаточно завершить децентралізацій ний процес на початковому рівні утворенням обєднаних територіальних громад. Далі реформа адміністративно-територіального устрою торкнеться районів  зокрема, їх укрупнення.

Протягом п’яти років перші новоутворені громади проходили становлення, шукали свій шлях, планували розвиток на декілька років, старанно прописуючи усі кроки у своїх стратегіях розвитку. А от фінальним акордом процесу об’єдання громад мають стати вибори 25 жовтня. Тому ми розпочинаємо рубрику «Не словом, а ділом», в якій будемо оптувати відомих та авторитетних людей Шацького району, політиків, бізнесменів і простих мешканців про те, чи вважають вони реформу децентралізації успішною, яку людину вони хотіли б бачити біля керма громади та кого – у складі депутатського корпусу. А щещо потрібно зробити для розвитку громад та що конкретно зробили для цього наші потенційні співрозмовники.

Валентина Процик, приватна підприємиця, власниця салону-перукарні «Вікторія», колишня депутатка Шацької районної ради 

Реформа децентралізації – успішна

– Думаю, прогрес Шацької громади за останні роки є очевидний, тому реформа, думаю, вдала. Усі бачимо зміни в інфраструктурі селища, ремонтують і будують дороги. Чи вплинула децентралізація на мене як підприємця? Думаю, безпосередньо вона мене не торкнулася. Хоча ставки податків, які сплачують підприємці, звісно, залежать від депутатів. Зокрема, в Шацькій ОТГ збільшили ставки податку за оренду землі. Але розумію й те, що громаді треба наповнювати казну, тому нічого не маю проти посильного для бізнесу податків. Але найбільш  прикро те, що одні їх платять , а інші – ні. І за цим у нас нема ніякого контролю.

Громада в майбутньому

– Напевно, як жителька і як підприємиця, хотіла б бачити, щоб в нашому курортному регіоні ще більше розвивався туризм, і він став основою для наповнення місцевого бюджету. Тоді буде багатою громада.

Про лідера громади

– Щоб розвивати громаду, на її чолі повинен стояти керівник – лідер. Називати прізвища не буду, бо ще сама не знаю усіх кандидатів, які будуть балотуватися на голову Шацької ОТГ. Але можу сказати, яким має бути лідер громади. Це, в першу чергу, рішуча людина, яка не буде боятися своїми рішеннями чи словами образити «своїх», а робити так, щоб це було на благо усіх, а не когось одного. Для керівника громади мають бути всі люди однакові.

Він має брати на себе відповідальність за розвиток громади, за прийняті рішення. В депутатському корпусі мають бути люди, яким також небайдужа доля громади. Чи мають бути політичні сили в депутатському корпусі?Думаю, так. Від політики нам нікуди не дітися. Тож, можливо, вона якимось чином таки допоможе привнести позитив у розвиток території.

Що зробили конкретно ви для розвитку території

– Останнім часом я менше беру участь в житті громади, але остаточно від цього не відсторонилася. Якщо звертаються з Шацької ОТГ – завжди надаю допомогу для проведення свят, заходів. Якщо не фінансово – то якимись послугами, сертифікатами. Наприклад, в санаторії «Лісова пісня» на святах на запрошення відділення культури неодноразово брали участь у культурній програмі. На святкуванні Дня Шацька жителі громади обрали нашу перукарню як найкращий заклад серед перукарень району. Мене не може не радувати таке визнання від жителів. Повірте, це дуже приємно.

Окрім того, думаю, що мій особистий вклад у розвиток громади полягає в тому, що за минулий рік до її бюджету сплатила 130 тисяч гривень різних податків. Для підприємця моєї категорії (в минулому році мала семеро працівників, тепер у зв’язку з карантином - трьох)це чимала сума. Якщо всі будуть чесно сплачувати податки – тоді буде порядок в громаді, буде достатньо коштів і не потрібно буде директорам шкіл та завідувачам дитсадків ходити з протягнутою рукою по підприємцях і просити на ремонти.

Біля керма має бути людина, яка змогла б за це взятися та зуміти усе реалізувати.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024