Село Кропивники: без школи та доріг, але зі старезною хатою знахарки

18 Квітня 2017, 21:20
9537

Село Кропивники Шацького району – одне з тих сіл, славних своєю минулою історією.

Лише тепер за останні роки в селі залишається все менше й менше молоді, відходять у вічність довгожителі села. Декілька років тому в Кропивниках призупинила діяльність початкова школа, в приміщенні якої тепер проводять богослужіння.

Із закладів, які ще залишились функціонувати – місцевий клуб, стареньке приміщення, який відкривається лише на … вибори та місцеві збори селян. Або ще як керівники районні приїдуть навідатися у село. Діє ще й ФАП.


 

У роки війни кропивницькі ліси були прихистком партизанам загону імені Степана Шковороди, в складі якого було чимало молоді із села Кропивники. На чи не єдиній довгій півторакілометровій вулиці туляться старенькі будинки, багато з них – хаток-пусток. Та є й новітні будинки, де живуть молоді сім’ї, котрі, попри відсутність нормальної асфальтованої дороги, школи, таки вирішили пустити коріння тут, у своїх рідних Кропивниках.

Є у селі і своя таїна – стара хата місцевої знахарки Мані, яка померла … бо-зна коли. І хата - бо-зна якого віку…Без догляду вона почала руйнуватися, вікна майже влізли у землю, обвалився дах. А стежина до хатини поросла густим колючим ведмедником, ніби не пускає людей до себе. Німим свідком подій минулих років залишилась стояти стара всохла груша… Та ще назва залишилася – Маніна хвоїна.

2
Напіврозвалена хата знахарки Мані
Напіврозвалена хата знахарки Мані

 

Місцевий чоловік, який живе через дорогу, розповідає, що знахурчина хата приваблює любителів поживитися: тут біля печі була навіть викопана яма в півлюдський зріст, мабуть, шукали, де золото закопане. Та окрім декількох польських ґудзиків так нічого і не знайшли.

4
До якої заросла стежина колючою ожиною
До якої заросла стежина колючою ожиною

 

Єдина розвага у вихідні для місцевих чоловіків – зібратися біля магазину та «лупити» триньку чи в дурня. Жінки ж, здебільшого, збираються по сусідах на посиденьки. Молодь же облюбувала дискотеки у сусідньому селі Прип’ять.


 

А на Великдень до села з’їжджаються звідусіль, провідати стареньких батьків, побачитися братам та сестрам, помилуватися просторами та полями, вдихнути чистого, незагазованого міськими викидами, повітря, відчути запах старенької батьківської  хати. Бо воно для них - найкращий куток, що іноді здається справжнім раєм. 

8

6

9

7

6

7

6

5

9
І такий транспорт у селі є дуже популярним
І такий транспорт у селі є дуже популярним

9

6

4

3

6
Свідок - стара всохла груша
Свідок - стара всохла груша

6

6

7

Віта Шепеля

Коментарі
19 Квітня 2017, 00:50
гет файно і я б тутика жила вейми хороше
19 Квітня 2017, 01:00
хороше сило
19 Квітня 2017, 01:33
Дякую, що вказуєте на такі речі. Але мушу Вас розчарувати: Кропивники - не моє рідне сімейне село, а чоловіка. Але попри це, люди там справді хороші, достойні того, аби інші подивилися, як село живе та як виживають в ньому люди, попри відсутність НОРМАЛЬНИХ доріг, попри призупинення діяльності школи, попри саму несправедливість. Чи Ви вважаєте, що достойними є тільки шацькі люди? А Ви поїдьте у Кропивники і скажіть про це місцевим людям. Повірте, як тільки випадає нагода - їдемо й у інші села, виставляємо фото поїздок та розповідаємо про жителів інших сіл. Якщо погортаєте сторінки видання - переконаєтеся в цьому.
19 Квітня 2017, 01:36
Все як 100 років назад. Все стабільно,
19 Квітня 2017, 12:14
Це саме спокійне мальовниче село)тут живуть щирі та привітні люди!а ви пані кореспондент перш ніж щось так описувати достеменно вивчіть це все!там у селі і молоді вистачає теж! Треба було дорргу сфотографувати і показати хай би владі позор був а то вже скільки обіцяють і не роблять вже аж тошнить від іхніх обіцянок.....
19 Квітня 2017, 19:44
А хіба ваш чоловік не ваша сімя?<br/>І якщо відповідаєте на коментарі, то хоч їх не видаляйте, а то виходить щось незрозуміле.<br/>А з приводу людей в Кропивниках - як і скрізь, є люди різні. Але невже в Пулемці, Смолярах, Пехах і ін. вони менш достойні уваги? Чи у вас там немає рідні?
19 Квітня 2017, 23:56
Якщо уважно читали новини сайту, то мали б знати, що в Пулемці уже були, фоторепортаж також був, були в Піщі, Перешпі, були і в Самійличах. В яких селах випадає бувати - скрізь робимо максимальну кількість фото. У Шацькому районі - майже 30 населених пунктів. Сподіваюся, доберемося до усіх, не переживайте. І не розумію, до чого тут рідня? Трапилася нагода у вихідні попрацювати - походила селом, пофотографувала. А якщо ще трапиться шанс поїхати - поїду. Бо це моя РОБОТА, у якої навіть вихідних НЕМАЄ!!! В редакції немає автомобіля, аби в будь-який час мати змогу поїхати на села, тож і в роботі використовуємо будь-які доступні засоби. Бачу, деяким людям, як не толкуй, цього не зрозуміти. Щож, ваше право.
20 Квітня 2017, 13:39
І чому Ви до автора статті причепились. Статті дійсно були про різні села,(стаття про Красний Бір була цікава, про Самійличі). Дорога є теж сфотографована. Стаття хороша,автору респект. Справа не в тому чи є рідня автора в даному селі, була людина проїздом, сфотографувала, поділилась враженнями. Це саме і коментатори можуть зробити. Фотографуйте, пишіть про своє село,присилайте на видання, і я думаю Ваші статті теж опублікують.
24 Квітня 2017, 22:36
Моє рідне село. Ще з народження тут живу і радію- я щасливий! У мене найкраще село! - тут чути спів пташок, тут оселяються на довгі роки лелеки, тут чути джурчання джерел з найсмачнішою водою. Повітра наскрізь просочене життям.<br/>Не все тут так сумно, як описують. 1) дискотеки бувають (не дуже часто, та всеж...)<br/>2) Мужики не тільки вміють пити та грати карти, а ще і які господарі!<br/>3) Молоді тут багато, та багато маленьких дітей дошкільного віку.<br/>4) Ніхто не виїжджає, навпаки останніми роками тут залишаються молоді сім'ї.<br/><br/>Звичайно, дорога ще не буде скоро, школу, можливо і не відновлять та не відкриють, село не набере великого попиту, проте тут назавжди залишаться ті самі люди, ті самі мами з руками, що пахнуть хлібом... Ми всі надіємось, що таки коли небуть у Кропивниках зроблять дит. майданчика, збільшиться кількість жителів, село буде процвітати.<br/>ТА ПОКИ МИ І ТАК ЖИВЕМО І ВСЕ В НАС ДОБРЕ ПОКИ МИ ЖИВІ!
25 Квітня 2017, 02:43
Сам тут виріс, чудове село. Про п.янку чоловіків не писалось, молоді не дуже багато, люди роботящі, шана їм.
29 Квітня 2017, 17:56
А де смітник що біля села зі сторони Діброви, що росте як ракова пухлина і захватив ліс, поле.Де не законні прміщення на березі зрошувального каналу господарства Голінчука.Де наслідки випалювання трави що нищить все живе.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39