Безвіз для України: думки шачан та поважних гостей краю

17 Квітня 2017, 19:00
2233

За останній рік якими тільки обіцянками про швидке запровадження безвізового режиму не кормили українців. Як українська влада, так і Євросоюз. Зрештою, після проведених перемовин та виконанні низки зобов’язань безвізовий режим декілька тижнів тому отримала Грузія, для якої такий крок – черговий прорив як у політичній площині, і, що казати, в економічній.

Після довготривалих затягнутих обговорень дочекалися позитивного вердикту про надання безвізу українцям і з Європарламенту. Але це ще не остаточна перемога. Вирішальне слово має сказати Рада ЄС. У Міністерстві закордонних справ України очікують, що це відбудеться вже найближчими тижнями. Якщо Рада ЄС, до якої входять 32 країни Європи,  підтримає рішення Європарламенту, то вже на початку червня українці зможуть подорожувати Європою без віз.

То що для України означає надання безвізового режиму – традиційно запитуємо у жителів озерного краю та його поважних гостей.

Сергій Карпук, голова Шацької районної ради:


 

- Прийняття безвізу в мене викликає двояке ставлення. З одного боку безвізовий режим не вирішує питання покращення добробуту наших людей, а врахувуючи фінансову спроможність пересічного українця для більшості Європа не стане ближче. З іншої сторони, безвізовий режим дозволить їздити в країни Євросоюзу простіше і дешевше, а також спростить цілий ряд бюрократичних перепон, дозволить уникнути звичних відмов і обмежень на в’їзд.

Світлана Сулік, начальник Шацького відділення Ковельської ОДПІ:


 

-Для іміджу України запровадження безвізового режиму - це дуже добре. Але як це буде діяти насправді та що отримають від такого кроку пересічні українці - побачимо тоді, коли це увійде в дію.

Ольга Дударчук, вчитель ЗОШ І-ІІІ ст. с.Прип’ять, депутат Шацької районної ради:


 

-Якщо більше ніяких перешкод з боку Євросоюзу не буде, то для українців це дуже добре. Це дасть більше можливостей для нашої молоді, бо старшому поколінню вже якось однаково. Наші діти зможуть подорожувати не тільки Україною, а й Європою, побачити світ. Хтось, можливо, навіть захоче навчатись за кордоном. Бо що бачать наші люди? Нічого. Нашим українцям більше потрібно виїжджати «в люди», бо нас знають тільки за війною на Донбасі та корупцією. Молодь, для якої безвізовий режим дасть додаткові можливості для розвитку, має показати Україну з іншої сторони, як миролюбиву, працьовиту і талановиту націю.

 

Петро Нестерук, підприємець, депутат Луцької міської ради, активно розвиває туризм на території Шацького району:


 

-Запровадження безвізу - це для України розвиток, досвід, інвестиції, економіка. Переконаний, ми рухаємося в правильному напрямку, що й декларував уряд України на чолі з Президентом Петром Порошенком. За можливість бути повноправним членом європейського суспільства стояли наші українці на Майдані, віддали свої життя Герої Небесної Сотні. Зрештою, вірю в те, що влітку українцям відкриються кордони Європи, а наша країна, в свою чергу, стане більш привабливою для іноземних інвестицій. Ми виконали усі вимоги Євросоюзу, які були поставлені нашому уряду для запровадження безвізу, пройшли нелегкий шлях реформ, підтвердивши цим готовність стати частиною європейського суспільства. А за позитивним рішенням Європарламенту я бачу те, що європейські країни готові прийняти Україну як рівноправну та незалежну державу.

Сергій Цюриць, уродженець села Мельники, заступник головного редактора «Волинської газети»:


 

-Безвіз для України - це вільне пересування Європою, розширення можливостей для українців, пошуки роботи, навчання, туризм, можливості перейняти найкращий досвід, розповісти про наш народ в Європі. Війни і кордони минулого століття як ножем відрізали від цих історичних та близьких волинянам теренів, тепер ця можливість повертається. Звичайно, для нас це більше волі говорити, спілкуватися. Це однозначно принесе тільки користь для тих прикордонних територій, які співпрацюють.

Ліліана Полінкевич, бібліотекар Шацької центральної районної бібліотеки:


 

- Що означає запровадження безвізу? Мабуть, людям легше буде потрапити за кордон, поїхати відпочити. Але як воно буде насправді - побачимо.

Віктор Плейтух, перший заступник голови Шацької РДА:


 

-Для України запровадження безвізового режиму означає багато чого. Найперше, це виконання та гарантії Євросоюзом тих обіцянок, які давались Україні при укладенні угоди про асоціацію. Це означає, що ми все-таки ближчими стали до Європи, це те, до чого прагнули українці - бути ближчими до європейських цінностей. Якщо брати прикордонні регіони, то, наприклад, для жителів Шацького району це мало що змінить, бо більшість користується картками малого прикордонного руху. Важливим буде те, яка процедура діятиме при безвізовому режимі, чи не будуть діяти більш жорсткі вимоги при перетині кордону, ніж при перетинах з візами.

Не скажу, що це кардинально змінить ситуацію для простих українців, бо наші фінансові можливості їздити по Європі не є такими безмежними. Це не відкриття кордонів, а звичайне спрощення режиму перетину кордону. Але однозначно, що це - позитивний крок, це визнання України на європейській арені, незважаючи на різноманітні перестороги з боку Євросоюзу.

 

Степан Івахів, народний депутат України від виборчого округу №21:


 

- Безвізовий режим з ЄС - це не тільки подорожі Європою. Головне - це ті реформи, які були запроваджені в Україні за останні три роки та які визнала Європа. Це 13 законів, які направлені на боротьбу з корупцією та контролем за чиновниками. Це НАБУ, НАЗК, Антикорупційна прокуратура, Державне Бюро розслідувань. Це довіра європейського співтовариства до України та визнання нашої держави як повноцінного партнера ЄС. З колишнього СРСР, окрім країн Балтії, які стали членами ЄС, безвізових режим отримали лише Молдова, Грузія та Україна. Молдова до цього йшла 8 років, Грузія - 11 років. Ми пройшли цей важкий шлях за 3 роки. А головне - нас «годували» обіцянками безвізу з часів Ющенка. І, нарешті, це стало реальністю, з чим я вітаю всіх українців.

Світлана Богдан, викладач Східноєвропейського національного університету:


 

- Це, звичайно, поступ. Однак запровадження безвізового режиму в запропонованому варіанті, на жаль, не дає, як відомо, повної свободи і бажаних  можливостей мандрівок і перебування в Європі. Є багато виразних "але":  неможливо буде "безвізово" поїхати на тривалий час: на навчання, на роботу. Це й унеможливлює повноту самого факту. До того ж, імовірність поїздок до Європи для багатьох українців так і залишиться (як довго?..) примарною мрією через безгрошів"я. Отож, зроблено лише перший крок. Сподіватимемося, що буде невдовзі й другий. Це, як на мене, залежить значно більше від самих українців і нашої держави, ніж від Європи, бо вимагає насамперед створення належного соціального клімату й громадянського суспільства як передумови європейськості і повної відкритості кордонів.

Віта Шепеля

24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром