Найбільш розкручені пляжі Шацьких озер: який з них вибрати для відпочинку

03 Серпня 2020, 13:40
Найбільш розкручені пляжі Шацьких озер: що ж та чого бракує 18339
Найбільш розкручені пляжі Шацьких озер: що ж та чого бракує

Пляжі Шацьких озер – улюблене місце літнього відпочинку у Волинській області.

Вирішивши поїхати відпочивати на Шацькі озера, турист стикається з проблемою вибору: біля якого озера оселитися, пише Дороговказ.

Адже їх більше 30, з них до десятка – значного розміру. Де зручніше купатися на Шацьких озерах? Де розвинена інфраструктура? А може, навпаки, ви хочете тиші і відсутності торговців пончиками, пиріжками і кукурудзою?

Давайте розберемося з пляжами на Шацьких озерах – дивіться відео:

«Куточок рибалки»

Найрозкрученіший пляж на Шацьких озерах – пляж у місцевості «Куточок рибалки» на озері Світязь в однойменному селі.

Незважаючи на Прибережне мілководді, Світязь – найглибше озеро України (є ділянки до 58,4 м завглибшки) і друге за площею озеро України – 27,5 м². Більше за нього тільки мілке прісноводне лиманне озеро Ялпуг в Одеській області. Посередині Світязя є острів площею близько 7 га.

Читайте також: Туристичний Світязь показали з висоти. ВІДЕО

У 2019 році тут відкрили нову набережну. Вона свіженька та приємна, викладена плиткою, є лавочки. Величезний плюс – кишені для паркування машин. І відразу з парковки ви потрапляєте на пляж «Куточок рибалки». Доступ до пляжу з набережної безбар'єрний, тому буде зручно і мамам з малюками в колясках, і людям з обмеженою мобільністю. Тротуар виклали плиткою, є лавочки.

Читайте також: З ким зустрілася зірка Леся Никитюк на Шацьких озерах

Пляж «Куточок рибалки» на озері Світязь широкий, завдовжки понад 2 км (від Петропавлівського монастиря до бази відпочинку «Феміда-Інтер»). Біля води пісок великий, жовтий, далі від води газон різної якості. Є підтоплення після дощу, тому дуже до речі настили через кожні сто метрів, у будь-яку погоду можна підійти до озера, помилуватися пейзажем. На пляжі «Куточок рибалки» чисто, прибирають, але все ж подекуди сміття присутнє.

Дно піщане, приємне, є дрібні водорості, але їх мало. Зрідка зустрічаються замулені ділянки. Що порадує батьків малюків, глибина наростає дуже повільно. На відстані близько 300 метрів від берега глибина до пояса. Вода чиста, прозора, але біля узбережжя після дощу може бути червонувата, принесена з боліт, настояна на травах. Вона не пахне болотом, а місцеві запевняють, що навіть корисна.

1

На пляжі «Куточок рибалки» багато лавок та дерев'яних парасольок, подекуди є тінисті дерева. Можна взяти лежак. Деякі кафе на пляжі пропонують лежаки безкоштовно, але їх миттєво розхапують, інші ж просять за них 30 грн. На пляжі є роздягальні, біотуалети й урни для сміття в достатній кількості.

Пейзаж цікавий, видно зелені острівці на озері, дуже фотогенічні човники, залишені на мілководді рибалками.

У будні дні на пляжах Шацьких озер людей небагато, але у вихідні дуже людно, особливо на центральних ділянках, ближче до напису «Я люблю Світязь», де більше розваг.

На кожному відрізку пляжу «Куточок рибалки» на Шацьких озерах (через кожні 100-200 метрів) є своє кафе, різні закусочні. По пляжу часто ходять продавці пиріжків, пончиків, вареної кукурудзи.

Більшість розваг зосереджено ближче до напису «Я люблю Світязь». Там є гірки, батути, настільний теніс, тири, безліч атракціонів для дітей. Подекуди натягнуті сітки для гри в пляжний волейбол. На озері Світязь можна орендувати човник, катамаран. Пропонують снорклінг з акваскутером, уроки дайвінгу, різноманітні екскурсії.

Уздовж дороги, що відокремлює набережну від першої лінії, багато продуктових магазинчиків, є невеликий базар, де можна купити все, що необхідно на пляжі дорослим і дітям, аж до купальників.

Бонус: шикарні заходи, сонце тут опускається в водну гладь озера.

Пляж санаторію «Лісова пісня»

Пляж санаторію «Лісова пісня» розташований на озері Пісочне. Саме озеро Пісочне невелике, площею всього 1,38 м², але воно відоме найбільшою прозорістю води серед Шацьких озер, оточене лісами.

Машину доведеться залишити на парковці перед воротами санаторію і трохи пройтися по його доглянутій території (до пляжу «Лісова пісня» хвилин 5 пішки).

На пляжі є продуктовий магазин та стихійний базарчик з сувенірами та пляжним товаром.

Пляж на озері Пісочне широкий, чистий, але не дуже довгий, близько 200 м. Покриття: жовтий крупний пісок. Дно піщане, пологе, глибина наростає досить швидко.

У спекотну погоду та у вихідні людей на пляжі багато. Ходять продавці, що пропонують пончики, пиріжки, сосиски в тісті та варену кукурудзу.

Можна орендувати катамаран або човен. У період карантину тут розваг небагато, але зазвичай на пляжі є надувні гірки для дітей та інші атракціони.

1

На пляжі чисто, є лавки, тапчани, дерев'яні парасольки та великий навіс, роздягальні, дитячий майданчик, туалет, урни для сміття.

За 5 хвилин ходи по березі розташувався напівдикий пляж, що примикає до приватних баз відпочинку. Пляж дуже вузький, піщаний, але можна розміститися під соснами, орендувавши лежак, на підстилці буде не дуже комфортно через корені дерев, що виступають на поверхню. Є атракціони, одна роздягальня, лавок та урн для сміття немає. Ходять ті ж продавці їжі, що і на пляжі «Лісова пісня».

Пляж пансіонату «Шацькі озера»

Пляж пансіонату «Шацькі озера» розташований на озері Світязь в урочищі Грушово. До пляжу - 5-7 хвилин ходи від парковки. В інфраструктуру входять продуктові магазини та ринок із сувенірами та пляжним товаром. На території пансіонату функціонує ресторан «Gold Fish» і кафе біля самого пляжу.

Пляж «Шацькі озера» широкий, чистий, завдовжки близько 300 метрів, з жовтим крупним піском, але зливи місцями оголили ґрунт. Дно приємне, піщане, до глибини йти близько 200 метрів. Є лавки, роздягальні, парасольки, урни для сміття. Можна орендувати лежак.

Пейзаж, який відкривається з пляжу Шацьких озер, мальовничий, вдалині видніються острівці на озері, сонце сідає збоку за дерева. Уздовж берега на мілководді подекуди розкладені валуни. Вид псують старі радянські конструкції: іржавий пірс, гойдалки та турніки.

Можна орендувати катамаран, човен. Неподалік від пляжу на Шацьких озерах розташувався парк активного відпочинку «База верхолаза», основний атракціон якого – мотузковий парк. Також доступний прокат байдарок, велосипедів, велокартинг та снукбол.

Пляж урочища Гряда

Пляж урочища Гряда знаходиться на озері Світязь. По суті, це цілий ряд пляжів, які обслуговують бази відпочинку на берегах Світязя в цій місцевості, загальною довжиною близько 3 км. Найдоглянутіший, нехай і невеликий, з новими лавочками, парасольками, роздягальнями та вишкою з рятувальником – Центральний пляж, до якого, з'їхавши з асфальтованої дороги, потрібно їхати по вибоїнах пару кілометрів. Що парадоксально, по сторонах бездоріжжя розташовані непогані бази відпочинку, в тому числі база відпочинку Волинського облавтодору, кафе, дискотеки, базарчики, різні атракціони.

На пляжі урочища Гряда також є атракціони, можна орендувати човен або катамаран. Пиріжки та іншу їжу можна купити прямо на пляжі у продавців, які курсують узбережжям.

Пляжі на Шацьких озерах в урочищі Гряда чисті. Центральний пляж - піщаний, на інших пісок чергується з трав'яним покривом. Пляжі вузькі через забудованість узбережжя Шацьких озер базами відпочинку першої лінії. Пройти на пляжі можна вуличками між базами. На інших пляжах урочища Гряда, крім центрального, благоустрій змушує бажати кращого (подекуди збереглися радянські іржаві парасольки та роздягальні). Глибина наростає повільно.

Бонуси: на березі багато тінистих дерев, в тіні яких приємно поніжитися в спеку, а до берега підпливають лебеді, вимагаючи ласощів.

1

Домашній пляж селища Шацьк

Домашній пляж селища Шацьк розташувався на озері Чорне Велике. Озеро Чорне Велике, незважаючи на назву, має досить скромний розмір – 0,67 м², мілке – до 3,2 м завглибшки, що дозволяє йому дуже добре прогріватися влітку.

 Пляж у Шацьку скромних розмірів, здебільшого з трав'яним покривом, проте є і піщана ділянка. В наявності лавки, роздягальня, кілька дерев'яних альтанок зі столиками, туалет, урни для сміття. Багато тінистих дерев на березі. Приємне піщане пологе дно, глибина наростає досить швидко.

Пляж у Шацьку – місце дикувате, тихе. Поруч немає кафе, барів і магазинів.

1

Коментарі
21 Серпня 2020, 14:05
Роки йдуть. води все меньше. шкода. гарне було озеро років 20 назад ще.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром