Військовий зі Світязя радить чоловікам пройти сувору школу життя - контрактну службу

16 Квітня 2017, 14:00
2323

Світязянин Віктор Лутков (псевдо Праведник) з самого початку на російсько-українській війні. У 2014-му прийняв тверде рішення йти воювати. Не зміг зми­ритися з тим, що на Донбасі гинуть 18-річні, а він з військовою спеці­альністю оператора-наводчика БМП-1 (бойової машини піхоти) відсиджу­ється в тилу. Служив у складі Одеського батальйону те­риторіальної оборони поблизу Ма­ріуполя.

За весь період служби держава не вдягнула і не взула солдата, годувала неїстівними желеподібними консервами. Виручали одні тільки волонтери і районна влада – в Шацькій райдержадміністрації бійцю видали бронежилет.

Війна залишила важкий осад на серці Віктора Луткова: складні побутові умови, смерть побратимів; східняки, які ненавиділи українців; хвороби, які загострилися на передовій. Зіткнувся з несправедливістю в питанні присвоєння йому статусу учасника АТО, виділення земельної ділянки в Світязі.

2015 рік. Шацькі волонтери з почестями зустріли бійця
2015 рік. Шацькі волонтери з почестями зустріли бійця

 

Та головне, що патріотизму і бойового духу Віктору Михайловичу не бракувало. Відпочивши вдома і набравшись сил, він у 2016-му підписав контракт на військову службу і знову поїхав на передову. А нещодавно, буквально днями, герой східного фронту повернувся додому. Півроку військовослужбовець 14-ї ОМБР Віктор Лутков стояв на охороні стратегічного об’єкта – електростанції в місті Щастя Луганської області. Настрій у бійця зараз кардинально відрізняється від того песимістичного, який був у перший рік війни.

-Ми дочекалися, що держава, нарешті, повернулася обличчям до захисників. Забезпечує обмундируванням – маємо по дві зимових і по дві літніх форми, зимові і літні берці. Повноцінне харчування, достойну заробітну плату, яку вчасно виплачують. Раніше військові отримували 3 тисячі гривень бойових, зараз – 6 тисяч. Ті, хто на передовій, мають по 14 тисяч гривень щомісяця, - розповідає солдат.

Правда, вистачає роботи і волонтерам. Довозять бійцям прилади нічного бачення, тепловізори, які виходять з ладу, маскувальні сіті, продукти та багато іншого.

Місто Щастя, яке знаходиться за 16 км від Луганська, не назвеш спокійним. Вибухи, обстріли – терористи зазвичай активізуються в непогоду, дощ чи туман, аби важко було визначити, звідки вони ведуть вогонь. Страждає від цих обстрілів найчастіше окраїна міста.


 

Світязянин має спеціальність оператора-наводчика ДШК – крупнокаліберного кулемета, що стоїть на машині. За роки служби Віктор Лутков здобув чималий військовий досвід, опанував чи не всі види зброї. На запитання, чи не страшно воювати, відповідає, що ні. Спокійний, врівноважений, Праведник каже, що сприймає професію військового, як звичайну роботу. «А як же постійна небезпека?» - запитую.

-А небезпека тепер скрізь. Думаєте, на дорогах країни гине менше людей, як на війні? Чи від хвороб? Важливо не накручувати себе, не налаштовувати на негатив, - каже боєць.

Так, на війні нелегко. Багато хто з бійців знімає постійну напругу з допомогою алкоголю. Потім втрачають пильність, перестають контролювати ситуацію, розслабляються і в результаті підставляють і себе, і інших. Запитую в солдата, як він знімає напругу.

«А я і не напрягаюся! – відповідає з усмішкою, - Я вірю в Бога, відчуваю захисну силу молитви за себе від рідних і знайомих. Мене і досі  в важких ситуаціях підтримують волонтери, зокрема і Неля Сацюк із Шацька. Усім їм я безмежно вдячний».

Віктор Лутков планує трохи відпочити вдома, залагодити деякі справи і на осінь знову підписати контракт на військову службу. На передовій має багато друзів, однодумців – усі разом роблять одну велику і почесну справу, захищають Україну від ворога. 57-річний боєць каже, що солдатів одного з ним віку на контракті небагато, більшість – молодь, перспективна, патріотична. Після контракту молоді люди твердо стають на ноги в мирному житті, оскільки держава гарантує їм безкоштовне  лікування та навчання в вишах, першочергове виділення земельних ділянок, безкоштовний проїзд тощо. Велика заробітна плата дозволяє впевнено дивитися в завтрашній день і будувати плани.

-Я раджу своїм землякам пройти цю сувору, але дуже потрібну школу життя, яка називається військовою службою за контрактом. Ви повернетеся звідти справжніми чоловіками, навчитеся вирішувати проблеми і долати перешкоди. А ще станете міцною опорою для своєї сім’ї, - підсумував солдат.

Мирослава Цюп'ях

 

 

Коментарі
16 Квітня 2017, 18:16
Удачi, успiхiв Вам, Вiкторе Михайловичу. Хай не пiдводить здоров'я i береже Вас Бог.
17 Квітня 2017, 13:27
Ви знаєте, що стаття замовна. Таке враження, що окрім військової служби нічого більше немає. Навчитесь вирішувати проблеми. Нудить... А може давайте скажем правду, що після служби зламаємо психіку чоловікам, їхнім дружинам. Хай їх діти дивляться на неадеквата в формі. ЩО ви мелете. люди. Психолога і психіатра треба тим, хто звідти приходить. Зарплата яка тут названа - сміх і образа. В нас є заклади, в яких навчаються ті, хто повинен іти служити, хто за покликом і не за копійки, які тут написані. Профі повинні йти і мати те, що мають військові за кордоном. Там питання про процент невиконання контракту в районі не йде, бо люди йдуть і знають чим будуть займатися. Гидко.
17 Квітня 2017, 17:10
Із якого він Світязя? Він взагалі то прописаний у Ростанській сільській раді, а проживає де ніхто незнає. Чи дві сільські ради хочуть заробити собі плюсів.
17 Квітня 2017, 23:31
До ЦЕНЗУРИ: чому при написаних семи коментарях читати можна тільки три???????????????????????????????????????
18 Квітня 2017, 13:18
КОМЕНТУВАННЯ МАТЕРІАЛІВ ВИДАННЯ «РАЙОН.ШАЦЬК»<br/>1.1. Коментувати публікації розміщені на сайті «Район.Шацьк» має право кожен користувач сайту. <br/>1.2. У коментарях заборонено:<br/>- ображати людей;<br/>- вживати матюки;<br/>- висловлюватися не по темі матеріалу, який коментуєш;<br/>- розміщувати рекламу і антирекламу (в т. ч. політичну, чорний піар);<br/>- порушувати закони України.<br/>1.3. Коментарі користувачів, де допущені порушення цих правил, адміністрація видалятиме.<br/>1.4. Користувач, який вказав у коментарі своє реальні ім’я та прізвище, має право скаржитися на коментарі інших користувачів, які стосуються його особи, а також вимагати від редакції пояснення щодо видалення його коментарів. <br/>1.5. Редакція інтернет-видання «Район.Шацьк» залишає за собою право змінювати вказане ім’я користувача, а також взагалі видаляти його коментар, якщо у тексті є ознаки того, що користувач підписався іменем і прізвищем іншої реальної людини. Така норма необхідна, аби уникнути зловживань.<br/>1.6. Редакція інтернет-видання «Район.Шацьк» залишає за собою право повідомляти читачам про факти маніпулювання у коментарях – такі як написання коментарів одним користувачем під різними ніками. <br/>1.7. Редакція інтернет-видання «Район.Шацьк» не несе відповідальності за достовірність інформації, поширеної користувачами у коментарях. Відповідальність за можливі наслідки оприлюднення інформації у коментарях несе користувач, який її оприлюднив. <br/>1.8. На сайті можуть діяти різні режими коментування – залежно віз змісту публікації, поведінки коментаторів тощо. Основні режими коментування:<br/>А) коментування без премодерації (написаний користувачем коментар одразу видний усім іншим користувачам),<br/>Б) з премодерацією (редакція перевіряє коментарі перед їх появою на сайті),<br/>В) без можливості коментування. <br/>Останні два режими встановлюються редакцією для публікацій з особливо високою ймовірністю порушення правил коментування.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024