Доступ до пляжу обмежили та зробили платним на законних підставах, – дирекція «Лісової пісні»

29 Липня 2020, 10:44
7531

Дирекція санаторію «Лісова пісня» роз'яснила, що доступ до пляжу обмежили для певної кількості людей та зробили платним на цілком законних підставах.

Чому довелося це зробити, з якою метою та якими законодавчими актами керувалися при цьому, опублікували на сторінці санаторію «Лісова пісня» у фейсбуці. 

Подаємо текст роз'яснення.

«Сьогодні багато питань і багато негативних коментарів доводиться чути і читати про те, чому закритий пляж санаторію та чому беруть плату за вхід.

Надаємо інформацію для зацікавлених.

Волинський обласний санаторій «Лісова пісня» є комунальним підприємством, закладом охорони здоров’я, що надає лікувально-профілактичні та реабілітаційні послуги в порядку та на умовах, встановлених законодавством України та Статутом. Згідно з п.п. 3.1 Статуту, в якому зазначено: «Метою діяльності санаторію є медична практика з організації лікувально-профілактичної та реабілітаційної роботи, підвищення рівня лікувально-профілактичного та реабілітаційного процесу та відпочинку громадян України та іноземців і на цій основі отримання прибутку», згідно з п.п. 4.7. Статуту: «Санаторій самостійно організовує надання послуг і реалізує їх за цінами (тарифами), що визначаються в порядку, встановленому законодавством».

Зважаючи на загальнодержавний карантин, основною умовою регіональної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Шацької РДА для відкриття закладу, було забезпечення адміністрацією санаторію обмеження доступу на територію сторонніх осіб, та контроль за кількістю відпочивальників на пляжі, дотриманням соціальної дистанції, що стало приводом для встановлення огорожі по периметру підприємства. Згідно з чинним земельним актом, територія пляжу також є територією санаторію.

Плата за вхід на територію пляжу була введена з метою контролю за кількістю відпочивальників, забезпечення санітарно-гігієнічного стану (прибирання території, вивіз сміття, дезінфекція, послуги медичного персоналу, нагляд рятувальної служби).

Оплата проводиться згідно з калькуляцією та через касовий апарат, результатом чого є сплата податків згідно з законодавством.

Робота пляжу регламентується «Положенням про лікувально-оздоровчий пляж Волинського обласного санаторію «Лісова пісня», де зазначено: «Лікувально-оздоровчий пляж (далі за текстом – пляж) – це огороджена ділянка акваторії озера «Пісочне» з прилеглою береговою територією, що спеціально обладнана та придатна за санітарно-гігієнічними, геологічними та фізико-географічними показниками для проведення лікувально-оздоровчих (профілактичних) процедур та купання під контролем медичного персоналу» та п.п 1.6  «За бажанням інші особи також можуть скористатись лікувально-оздоровчими послугами пляжу за окрему плату за ціною, розрахованою на підставі калькуляції та затвердженою директором санаторію. Оплата таких послуг проводиться через касу санаторію та здійснюється відповідно до «Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» .

Обмежуючи безоплатний доступ до свого лікувального пляжу, заклад керувався Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів для загального водокористування» від 29.10.2019 р. № 233-ІХ:

- 2. У Водному кодексі України (Відомості Верховної Ради України, 1995 р., № 24, ст. 189):
- 2) у статті 88 вказано: «Громадянам забезпечується безперешкодний та безоплатний доступ до узбережжя морів, морських заток, лиманів та островів у внутрішніх морських водах у межах пляжної зони, до берегів річок, водойм та островів для загального водокористування, крім земель охоронних зон, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон та зон особливого режиму використання земель, а також земельних ділянок, на яких розташовані:

гідротехнічні, гідрометричні та лінійні споруди;
об’єкти підвищеної небезпеки;
пансіонати, об’єкти реабілітації, спорту, санаторії та інші лікувально-оздоровчі заклади, дитячі оздоровчі табори, що мають відповідні передбачені законом документи на споруди та на провадження відповідної діяльності;
об’єкти природно-заповідного фонду, об’єкти культурної спадщини».

Також повідомляємо, що поруч знаходиться громадський пляж, де можуть всі охочі відпочити безкоштовно».

Читайте також: У «Лісовій пісні» пояснили, чому відгородили пляж для сторонніх відвідувачів

Торгівля продуктами на вулицях Шацька та Світязя є порушенням санітарних норм, – Шацька Держпродспоживслужба

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39