Паска, яка замішується на молитві, - рецепт від матушки Олександри

13 Квітня 2017, 15:30
Олександр і Олександра Черевки 11893
Олександр і Олександра Черевки

Господині ще тільки вишукують рецепти пасок, аби порадувати рідних смачним великоднім хлібом, а в оселі матушки Олександри – дружини отця Олександра Черевка, настоятеля Свято-Миколаївського храму села Пульмо, вже чути аромат свіжовипеченої здоби.

-Паску я традиційно випікаю в середу, оскільки всі наступні дні Страсного тижня перебуватиму на богослужінні в храмі. Як і всі господині, переживаю і хвилююся перед замішуванням і випіканням. Проте маю роками випробуваний рецепт, приступаю до роботи після молитви – дякувати Богу, хліб вдається гарним і смачним, - розповідає матушка.

3

А ще матушка Олександра зі смаком і любов’ю прикрашає свої пасочки: квітами, птахами, хрестиками, рушничками, великодніми написами, солодким пшоном. Рівненькі, рум’яні, акуратні - паски в золотих руках матушки перетворюються на справжні витвори мистецтва.

Матушка не робить секретом власний рецепт випікання пасок і з задоволенням поділилася ним з господинями – читачами видання Район.Шацьк.

4

 

Інгредієнти:

100 г дріжджів

100 г масла

10 жовтків

300 г цукру

сіль

1 кг борошна

5 пачок ванільного цукру

1 чайна ложка ваніліну

лимон

родзинки

курага

цукати

Опара: в 250 г теплого молока розчинити 100 г дріжджів, додати 1 ст. л. цукру, 2 ст. л. борошна – перемішати, накрити рушником і залишити на 30-40 хвилин. Тим часом 10 жовтків збити з 300 г цукру, у готову масу додати трохи теплого молока – щоб цукор швидше розтанув. Коли опара піднялася і опустилася, потрібно змішати її зі збитими яйцями, додати ванілін і ванільний цукор, склянку родзинок, цукати, 6-7 штук кураги, цедру одного лимона і трохи лимонного соку. Далі – все перемішати з кілограмом борошна, яке необхідно два рази просіяти – щоб наситити киснем. В майже готове тісто влити розтоплене масло. Протягом 25-30 хвилин все ретельно вимішати і поставити в тепле місце, щоб підходило.


 

Коли тісто перший раз підійде, його потрібно зім’яти, щоб вийшов вуглекислий газ. Потім поставити, щоб підходило другий раз.

Матушка випікає паски в електродуховці, поки вона розігрівається (температура 160 градусів), можна змазати смальцем форми (матушка використовує одноразові паперові). Накладає тісто на третину форми, яйцем зверху не змазує, щоб не пригоряло, і на 40 хвилин ставить випікати.

Готові паски (виходить 8-9 солодких хлібів) ставить на рушник, виймає з форми, коли трохи прохолонуть. Тоді ж і змазує їх купованою глазур’ю, збитою з білками, і прикрашає.

Спробуйте спекти паску за рецептом матушки Олександри Черевко.

Я спробую!

Гарного всім Великодня і смачної паски!

Мирослава Цюп’ях

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024