Депутати Шацької райради – проти змін до закону про мову, ініційованих «Слугою народу»

23 Липня 2020, 12:25
Депутати Шацької райради – проти змін до закону про державну мову, ініційованих нардепом від «Слуги народу» 5107
Депутати Шацької райради – проти змін до закону про державну мову, ініційованих нардепом від «Слуги народу»

Шацька районна рада на черговій сесії, яка відбулася 22 липня, підтримала звернення до президента та Верховної Ради щодо неприпустимості прийняття антиукраїнського законопроєкту № 2362 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо навчання державною мовою в закладах освіти».

Розгляд цього питання включили до порядку денного за ініціативи депутата від ВО «Свобода» Андрія Лисого.

Він же і зачитав текст звернення, в якому депутати просили не підтримувати змін до цього закону, ініційовані нардепом від «Слуги Народу» Максимом Бужанським.

Ці зміни скасовують перехід на українську мову навчання в обсязі щонайменше 80% для російськомовних класів середньої школи, який запланували з 1 вересня цього року, тобто перехід учнів 5-11 класів українськомовних шкіл з російської на українську мову навчання. Фактично ж зміни до закону дають дозвіл викладати навчальні предмети в українських школах російською мовою.

Новою датою переходу стане теж 1 вересня, але вже 2023-го. Але вже з об'ємом української не у 80%, як передбачає закон зараз, а 20%  у п'ятому-восьмому класі, 40%  у дев'ятому, а 60%  в старших класах. За словами Андрія Лисого, якщо зміни ухвалять, то це буде це буде антидержавний закон. 

Депутати Шацької районної ради закликали президента України проявити державну відповідальність і політичну волю й не допустити прийняття цього законопроєкту; Голову Верховної Ради України Дмитра Разумкова – зняти русифікаторський законопроєкт № 2362 із розгляду та припинити дискусії, які підважують державний статус української мови, раз і назавжди; кожну депутатську фракцію та групу у Верховній Раді України, усіх народних обранців у парламенті у разі винесення законопроєкту № 2362 на пленарне засідання – виступити на захист української мови і української освіти і проголосувати «Проти».

Зважаючи на останні події в українському парламенті та під його стінами, депутати райради підтримали таку пропозицію одноголосно.

Читайте також: Чи продовжать працювати районні ради та адміністрації після укрупнення районів

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024