В Шацькому районі установи «грішать» невиплатою повної мінімалки

11 Квітня 2017, 09:30
1794

Про виплату мінімальної заробітної плати на підприємствах та в установах району говорили на оперативній нараді при голові Шацької райдержадміністрації.

Згідно із статистичними даними, заборгованість з виплати заробітної плати на підприємствах, в організаціях та установах району відсутня. Але є випадки, коли в районі не забезпечуються дотримання мінімальних гарантій при оплаті заробітної плати (неповні ставки). Цим грішать як бюджетні, так і виробничі установи. Тому керівникам підприємств, установ, організацій було зобов’язано вжити заходів, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати.

Доповідав про стан виплати платниками району заробітної плати найманим працівникам у розмірі меншому від законодавчо встановленого мінімуму і Віктор Гірич, начальник Шацького об’єднаного управління Пенсійного фонду у Шацькому районі.

«Питання стану виплати платниками району заробітної плати найманим працівникам у розмірі меншому від законодавчо встановленого мінімуму тісно пов’язане з питаннями детінізації заробітної плати та легалізації трудових відносин. Дані питання перебувають на постійному контролі керівництва райдержадміністрації, але враховуючи сучасні реалії і у зв’язку зі збільшенням рівня заробітної плати, дотримання законодавства при її нарахуванні і виплаті набуває ще більшої актуальності і ваги. За даними проведеного моніторингу на центральному рівні за результатами звітності суб’єктів господарювання за грудень 2016 року, поданих до органів Державної фіскальної служби України, 24 роботодавців району із 188, що прозвітувались, здійснювали нарахування зарплати менше законодавчо встановленого мінімуму найманим працівникам. Кількість осіб, які отримують заробітну плату менше мінімально встановленого законодавством розміру, за умови їх повної зайнятості, складає 202 особи.

Основними причинами виплати заробітної плати на рівні менше від законодавчо встановленого мінімуму є робота в режимі неповного робочого дня або тижня, переведення працівників на неповний робочий день (тиждень) у зв’язку з відсутністю обсягів робіт. Низька заробітна плата працюючих в окремих підприємствах, установах зумовлена неповною зайнятістю працюючих, низьким рівнем використання робочого часу, сезонним характером виконуваних робіт. Однак аналіз стану збільшення заробітної плати в суб’єктів господарської діяльності показує те, що наразі не виправдовуються очікування на зростання фонду заробітної плати у зв’язку з зниженням нарахувань податків і зборів. Адже з січня 2016 року майже вдвічі було знижено єдиний внесок, який нараховується на заробітну платню.

Раніше роботодавці, відповідно до класів професійного ризику виробництва, відраховували від 36,76 до 49,7% від соціального внеску та плюс 3,62% внеску із заробітної плати кожного працівника. На даний час з ставки єдиного внеску встановлено на рівні 22% для всіх платників незалежно від виду діяльності. Це зниження, а також спрощення адміністрування податку реально зменшили податкове навантаження на фонд заробітної плати, що мало б суттєво змінити фінансовий стан підприємств, та мало б безпосередньо вплинути на всіх працівників цих підприємств в плані підвищення зарплати.

Однак збільшення заробітної плати відбулось протягом минулого року не суттєво. Більше того - аналіз звітності деяких господарюючих суб’єктів показує зниження чисельності найманих працівників. І не завжди це пояснюється сезонним характером роботи. Якщо сума нарахованої заробітної плати, з якої сплачені внески, менше за мінімальний рівень, страховий стаж становить неповний місяць і обчислюється пропорційно заробітній платі. В такому випадку наймані працівники втрачають страховий стаж та можливість одержання достойної пенсії. А в нашій практиці роботи управління Пенсійного фонду частішають випадки, коли при досягненні пенсійного віку людина не має необхідних 15 років стажу. Також буває, що не вистачає потрібного стажу для отримання пенсії по інвалідності чи по втраті годувальника. Крім цього, слід звернути увагу на те, що за порушення вимог законодавства про працю передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність», -- інформував доповідач.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром