Про комарів на Світязі, кліматичну кухню та свої вуса: шацький науковець дав інтерв'ю львівському ЗМІ

16 Липня 2020, 17:00
7785

Після рясних опадів влітку рівень води в озері Світязь піднявся на 21 сантиметр.

Від чого залежить наповнення водойми та чи є ризики обміління, про кровожерливих комарів, вугрів та кліматичну кухню для Європи та про три причини, чому варто відвідати Шацькі озера, розповів в інтерв'ю журналістці «Високого замку» заступник директора з наукової роботи Шацького національного природного парку Василь Матейчик.

За словами науковця, озеро Світязь є найглибшим озером України, а у 2008 році потрапило у список семи природних чудес України. Світязь має три види живлення: напірне, атмосферні опади, поверхневі стоки.

Залежність живлення озера від опадів дуже велика, а від ґрунтових вод - лише 20%.

Як відзначив Василь Матейчик, для Європи Шацькі озера відіграють роль кліматичної кухні, оскільки велика кількість водного плеса формує своєрідний клімат території. І якщо взяти в цілому, то тут відносно прохолодне літо та м'яка зима. А рятує Світязь ще й той чинник, що тут дуже короткий відпочинковий сезон, і озеро має достатньо часу для самоочищення.

Ми повинні розглядати озеро в контексті водно-болотних угідь: якщо буде вода у болотах, то буде і в озері. А фактично озеро Світязь з'єднується із Балтійським морем, через яке вугрі йдуть нереститися у Саргасове море. А це - близько 4 тисяч кілометрів. Повертаються вони назад, за даними науковців, уже в чотирирічному віці.

«Останнє зариблення вугрем наших озер було у 1983 році, фактично свій ресурс він вже вичерпав. Потрібно поновляти його популяцію», – зазначив Василь Матейчик. 

Більше дивіться у відео.

Читайте також: «Вода у Світязі й Пісочному має лікувальні властивості», – заступник директора Шацького нацпарку

 

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024