Для шачан провели майстер-клас з оформлення пасхальної корзини
Працівники Шацького районного Будинку культури провели годину спілкування для слухачів університету третього віку на тему « Пасхальні традиції».
Ведучі заходу Ольга Гайова та Марія Шпак розповідали про Великдень — дуже велике і шановане свято у християн.
Великдень українці завжди святкували радісно, піднесено. Готувалися до нього заздалегідь. Упродовж тижня наводили лад у господарстві: прибирали, мазали хати, розмальовували стіни зсередини, інколи й знадвору. Прикрашали покуть, вивішували найкращі рушники.
Празникували на Великдень три дні. У перший день усі сиділи вдома; другого дня пекли млинці, готували вареники, ходили в гості до родичів, кумів, знайомих.
Важливим атрибутом Великодня є пасхальний кошик. Для господинь це відповідальний момент, адже кожній хочеться, аби її кошик виглядав найкраще, аби продукти у ньому були гарно поскладені, а рушничок захоплював красою.
Працівники культури показали майстер-клас з прикрашання кошика та оформлення святкового букета з гілочок верби та писанок.
Що ж має бути у пасхальному кошику?
Підбір продуктів у кошику не є випадковим. Кожен продукт має символічне значення. Пасхальний кошик або «свячене» має складається із таких наїдків: паска-бабка, сир-масло, яйце-писанка, шинка-ковбаса, хрін, букшпан-мірта, сіль.
Неодмінними атрибутами пасхального кошика є рушничок та свічка. Рушничок – це багатство ниток, сплетених любов’ю і розумом, а нитка символізує життя.
Всі ці символічні продукти та речі є важливою частиною свята, за допомогою якої людина долучається до вищого та вічного.
Працівники будинку культури розповіли, як правильно зібрати великодній кошик, наголосили, що алкогольні напої класти в кошик ні в якому разі не можна. Ще важливо пам’ятати — нічого освяченого не можна викидати, з’їжте самі, поділіться з рідними, роздайте нужденним.
А слухачів університету третього віку закликали не забувати стежки до народних джерел, любити людей, бажати їм добра та миру на нашій землі.
Коментарі