Історія: як Шацьк у 1812 році зайняли саксонці та австрійці

07 Квітня 2017, 14:20
1440

Події франко-руської війни 1812 року не оминули Волині. Звісно, тут бої не були такими гучними, як під Смоленськом, Кобрином, Городечною, Бородіном чи на Березні.

Про це пишуть Хроніки Любарта.

Проте в цих невеликих сутичках загартовані в боях початку ХІХ століття з французами та турками частини 3 Обсерваційної та Дунайської армій зуміли відстояти суверенітет своєї держави та зірвати плани Наполеона.

12 серпня до штабу генерала від інфантерії Тормасова, який знаходився в Ковелі, надійшла інформація, що австрійці та саксонці зайняли Шацьк і підійшли до Любомля разом з новосформованою польською дивізією Антонія Косинського (12 тисяч офіцерів і солдат при 8 гарматах). Для вияснення ситуації і проведення рекогносцировки розташування ворожих сил на напрямку Турійськ-Любомль був направлений загін генерал-ад’ютанта Карла Йосиповича Ламберта (Олександрійський гусарський, Татарський уланський, козачий Власова, Євпаторійський татарський, 2-й Башкирський, 1-й та 2-й Калмицькі полки і 10-й єгерський полк).

З огляду на терміновість здійснення заходів з розвідки, 10-й єгерський полк і піша артилерія були залишені в районі села Новосілки (нині Турійського району), а кавалерія у складі Олександрійського гусарського, Татарського уланського, Євпаторійського кінно-татарського та козачого Власова 2-го полків з 12-ю кінно-артилерійською ротою почала рух в напрямку на Любомль. На марші до загону Ламберта були приєднані Стародубівський драгунський і Донський козачий Дячкіна полки. Попереду загону були вислані декілька козачих сотень і чотири ескадрони Татарського уланського полку.

Цей невеликий авангард на околицях Любомля зустрівся з авангардом саксонців. Зав’язались вуличні бої, переможцями з яких вийшли росіяни. Особливо в боях під Любомлем відзначились дончаки полків Власова 2-го та Дячкіна та Олександрійські гусари. Трохи згодом козаки і гусари взнали, що серед саксонців, які бились з ними в Любомлі, був і командувач 7-м французьким корпусом дивізійний генерал Реньє. Від полонених також довідались, що основні сили саксонського корпусу знаходяться в районі села Куснище.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024