Пісні, віночки і традиції: як на Світязі святкували Купала

08 Липня 2020, 09:13
7488

На озері Світязь цієї та минулої ночі було гаряче – там святкували Івана Купала з українськими піснями, танцями і традиціями. Організувала свято івент-агенція Тетяни Скулинець, а приймали гостей на свіжому повітрі та з дотриманням норм карантину в кафе «Чорничне».

Ведучим дійства став Роман Скулинець, музичних ритмів додавав Dj_Slavniy, а оксамитовим вокалом тішив заслужений артист естрадного мистецтва, шоумен Сергій Скулинець, пише Таблоїд Волині.

Особливою «родзинкою» свята став виступ народного гурту «Молодички» разом із керівницею – заслуженою працівницею культури, директоркою Шацького МБК Ніною Вирович. Вони заспівали українських пісень та запросили усіх охочих до колоритного дійства – спускання на воду віночків та ворожіння на суджених.

Анонсуючи дійство на Світязі у своєму фейсбуці Сергій Скулинець написав трохи про історію і традиції цього дня.

«Свято вважається язичницьким, а виникло воно після Хрещення Київської Русі. Тоді його назвали святом Народження Предтечі, проте, попри введення християнства, повністю позбутися від язичницьких традицій не вдалося. Іоанн Хреститель - пророк, який хрестив Ісуса. Прийнято вважати, що свято Івана Купала називається саме на честь нього, благо імена співзвучні. Святкування Івана Купала супроводжується безліччю традицій і звичаїв. Так, однією з таких вважається умивання росою, якій в цей день приписують особливі властивості. Умиватися потрібно вночі, а позитивний результат після цього можна побачити вранці.

Ще однією популярною традицією є нічні купання, розпалювання багаття та стрибання через нього. Згідно з одним із переказів, той, хто стрибне вище всіх, проживе майбутній рік у здоров'ї та щасті. Дівчата в купальську ніч здійснюють свій обряд - пускання вінків по річці. У тому випадку, якщо вінок не потонув, а поплив як можна далі, його власника очікує швидке заміжжя і щасливе життя. Багато на Купала чинять ворожіння, намагаючись передбачити долю. Особливу популярність в ці дні мають купальські вінки, які плетуть з польових квітів і трави», – написав співак.

А в коментарі «Таблоїду Волині» Сергій Скулинець розповів, що таке тематичне свято відбулося вперше, але точно не востаннє. З дотриманням карантинних норм вони й надалі будуть намагатися тішити відпочивальників на Світязі та створювати позитивний настрій.

Читайте також: Відомий лучанин розповів, що робиться на Світязі

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024