Каналізація чи рясні зливи: що підтоплює людські обійстя на шацькій вулиці

05 Липня 2020, 16:20
7128

Після рясних зливових дощів, які випали в Шацькому районі протягом 24-25 червня, чимало господарств та дворів Шацька були підтоплені. Так, за інформацією Головного управління ДСНС у Волинській області, загалом у Шацькому районі підтопило 1015 га площі, а самі ж рятувальники долучилися до ліквідації наслідків негоди.

З аналогічною проблемою зіткнулися жителі вулиці Лесі Українки, що в Шацьку, пише газета «Новий погляд+».

Зокрема, у воді опинилися двір та город у депутата районної ради Олександра Наумича, його сусіда Анатолія Михальчука та ще декілька обійсть. І коли в більшості жителів селища, які мали таку ж проблему, вода з городів протягом 5 днів зійшла, то тут вона ще стоїть.

Читайте також: У Шацькому районі рясні зливи підтопили понад тисячу гектарів

Відтак Олександр Наумич підготував на чергову сесію районної ради звернення, у якому вказує, що жителі вулиці стурбовані такою ситуацією, а причиною називають … новозбудовану каналізаційну мережу, яку робили в рамках великого інфраструктурного проєкту за кошти Євросоюзу, та неналежне відновлення білощебеневим покриттям дороги підрядником, який будує каналізаційну мережу. Звернення з проханням ліквідувати наслідки підтоплення написав до Шацької ОТГ й Анатолій Михальчук, в якому вказав і причину: затоплення території від каналізаційного люка, з якого навіть після дощу ішла вода. Зважаючи на це, люди відмовляються в майбутньому підключатися до каналізування, бо бояться, що стоки від найменшого дощу будуть у їхніх дворах.

1 липня біля підтоплених обійсть зібралися депутати Олександр Наумич та Андрій Лисий, заступник голови Шацької ОТГ Віталій Яльницький, заступник генерального директора ТОВ «Вельт-Капітал» Богдан Москаль (фірми-підрядника з будівництва каналізаційної мережі), аби на місці оглянути масштаби підтоплення, знайти справжню причину проблеми та вирішити її.

Після огляду території Богдан Москаль повідомив, що вода з каналізаційних люків після рясної зливи (кількість опадів, яка випала за два дні, перевищила норму у 8,5 раза), пішла тому, що каналізаційно-насосні станції ще не працюють. Щойно підрядна фірма завершить роботи із герметизації люків та труб, яку робитимуть за новою технологією, такої проблеми не буде. А для того, аби під час надзвичайних ситуацій – грозових дощів та злив, під час яких часто вимикають світло, а КНС продовжували працювати та качати стоки, на кожну поставлять генератори живлення, які вмикатимуться після відімкнення центрального електропостачання.

2

Стосовно поверхневих вод, яким вже нема куди стікати, то тут, за словами підрядника, проблемою мають займатися місцеві органи влади. Адже «Вельт-Капітал» займається лише будівництвом каналізаційної мережі та відновленням (а не будівництвом за усіма нормами та правилами) дороги. Хоча фірма готова надавати будь-яку допомогу жителям вулиці в ліквідації наслідків підтоплення, що й було вже зроблено за годину часу.

В свою чергу Віталій Яльницький підтвердив, що в урочищі Гряда більше десяти років тому була аналогічна проблема: після новозбудованої каналізації стоки також випливали на поверхню. І лише після того, як її за кошти селищної ради загерметизували новим методом, проблема зникла. Тож людям нема чого боятися, що каналізаційна мережа принесе більше шкоди, ніж користі, адже як тільки її запустять (а реалізація проєкту має завершитися наприкінці цього року), а господарства під'єднаються до КНС, таких проблем більше не виникатиме.

Тож вочевидь, проблему підтоплення господарств можна вирішити тільки одним способом: прокопавши меліоративні канали, зважаючи на рівень грунту та напрямку стоку води.

Як правильно це зробити, зважаючи на високий рівень ґрунтових вод, розташування приватних будинків, вирішуватимуть уже в Шацькій РДА та селищній раді наступного тижня, де планують зібратися на нараду.






 

Віта Шепеля

Коментарі
05 Липня 2020, 20:22
Відведіть каналізацію на лохини
05 Липня 2020, 21:36
Крім каналізації водовідведення, потрібно одночасно проектувати та будувати і зливову (ливневую) каналізацію. Але депутати та керівництво району думають більше про те як урвати побільше з цього проекту. Приклад дебілізму: проектування та будівництво каналізації водовідведення в Пульмі, де не має водопроводу.
06 Липня 2020, 00:27
<p>ти де гроші взяв на таку хату по декларації ти бомж максимум квартира з 3сусідами від держави я вам скажу більше ви ще той карантин потримаєте ми роботи не матимо то чи вас обносити будем чи буде воно горіти синім пламям</p>
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром