Шачани про те, чи готова держава до скасування мораторію на продаж землі

02 Квітня 2017, 11:50
1564

Земля… Вона споконвіку була наріжним каменем, причиною сімейних, сусідських та державних війн. За неї віддавали своє життя, здоров’я і майно, за землю проливали кров, за неї убивали і проклинали, благословляли і винагороджували.

В Україні земля - основа її нереалізованого добробуту. Хто тільки не користується цим багатством - але тільки не український селянин. От уже протягом 15 років в Україні діє мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, який добра частина політиків та державних мужів мають за мету скасувати.

Дехто з них заявляє, що скасування мораторію вимагає Міжнародний Валютний Фонд в рамках співпраці з державою. Що принесе скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення - передбачити важко. Багато хто прогнозує зростання ціни на землю, інші прогнозують від такого кроку ще більше зубожіння українського селянина. Чи готова Україна відкрити ринок земель сільськогосподарського призначення?

Що думають мешканці Шацького району з цього приводу - запитуємо у них.

Віталій Юрчук, начальник управління Держгеокадастру в Шацькому районі:

 


 

-Відкриття ринку землі - питання часу. Бажано, аби влада все ж прийняла цей закон. Це додаткові інвестиції в українське село і державу в цілому. Якщо кажуть, що це призведе до обезземелення селян, то це хибна думка. Сьогодні чи не кожна сім’я на селі має по 2-3 гектари паїв, але більша частина цих земель не обробляється. Але якщо скасовувати мораторій, то закон про продаж землі потрібно добре продумати, першочергове право викупу залишити за державою, а ціну встановити таку, щоб люди землю не скуповували за безцінь.

 

Микола Цвид, Світязький сільський голова:

 


 

-Звичайно, що Україна до такого радикального кроку не готова. Сьогодні ми бачимо, як обласний Держгеокадастр роздає наші землі. А для інвестора є аналогічний спосіб отримати землю - оренда. Але орендою землі за 25 років незалежності чогось ніхто особливо не зацікавлюється. Скасувати мораторій, на мою думку, це найшвидший спосіб залишити селянина без землі.

 

Василь Демедюк, Пулемецький сільський голова:

 


 

-Однозначно, такий крок обернеться катастрофою для України. Сьогодні наші селяни за три останні роки доведені до зубожіння, а землю за безцінь скуплять олігархи, на якій люди стануть заручниками і рабами. Якщо запустити ринок землі, то люди просто будуть вимушені продавати землю, бо на пенсію в селі особливо не проживеш.

 

Ярослав Крат, головний спеціаліст відділу землекористування, охорони навколишнього середовища та архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Шацької селищної ради, голова районної організації ветеранів АТО:

 


 

-Ринок землі необхідно відкрити, але не в даний час, бо люди залишаться без нічого. Той, хто має гроші, скупить землю за безцінь. Але скасувати мораторій все ж таки треба буде, але зробити це так, аби люди не залишились без землі і без грошей, і мали б можливість господарювати на своїй землі.

 

Петро Цвид, депутат Шацької районної ради, житель с.Вілиця:

 


 

-Звичайно, що Україна не готова до продажу земель. Мою позицію підтримують багато хто з моїх односельчан. Мабуть тому, що в селі те ж безробіття, і якщо знімуть мораторій, то люди почнуть масово продавати свою землю. Добре, якщо продаватимуть державі, але знайдуться ділки, які скуплять землю за безцінь. Поки що потрібно розширити межі сіл, зробити генеральні плани, документацію на пасовища та інші землі, визначити, які з них можуть бути цікаві для інвестора, а які - для людей. Потрібно передати землі за межами населених пунктів в управління громадам, бо вона більше буде знати, що робити із землею, а не одна людина з області. Якщо будуть виконані ці пункти, тоді й можна знімати мораторій на продаж земель.

 

Василь Голядинець, голова Шацької райдержадміністрації:

 


 

-Якщо держава декларує про можливий початок цього процесу, то це повинно бути, якщо ми хочемо залучити європейських інвесторів. Але до цього добре потрібно підготувати законодавство, дати державні гарантії людям, що вони лише виграють від цього процесу.

 

Денис П’ятигорець, голова благодійного фонду «Патріоти Волині»:

 


 

-Питання продажу землі назріло вже давно. Треба розуміти, що на селі немає заводі, а отже єдиним джерелом прибутку на селі є земля. Проте перш ніж приймати закон про продаж землі, законодавець має запровадити кілька запобіжників, щоб селян не ошукали та не придбали в них землю за безцінь. Для цього треба наступне:

- оцінку землі треба підняти в кілька разів та заборонити купляти її дешевше цієї мінімальної ціни;

- гарантом кожної угоди про купівлю-продаж має бути держава, щоб переконатися, що селянин отримав достойну ціну за землю, а головне – отримав її в грошах і одразу, а не в розстрочку та не за зерно чи борошно;

-всі землі, які сьогодні знаходяться поза межами населених пунктів, мають бути передані у власність відповідних об’єднаних територіальних громад, щоб прибуток з цієї землі отримував не район, область чи держбюджет, а селяни. Процедурно треба зробити ще багато чого, але ці основні пункти мають захистити селянина від нечесних ділків.

Запитувала Віта Шепеля

Коментарі
02 Квітня 2017, 15:53
ВСІ КРІМ ДЕМЕДЮКА ПОВЯЗАНІ З РУХОМ ЗЕМЛІ У РАЙОНІ РІЗНИХ ФОРМАХ ЧОГО Ж ВОНИ МАЮТЬ БУТИ ПРОТИ БО ІНАКШЕ ОДНОСЕЛЬЧАНИ І ЖИТЕЛІ РАЙОНУ ЗАПИТАЮТЬ А КУДИ ПОДІЛАСЬ ЗЕМЕЛЬКА А ТАК СИТУАЦІЯ ЗМІНИТЬСЯ І ЧЕРЕЗ РІК НІХТО І НЕ ЗГАДАЄ АЛЕ ПРАВИЛЬНО БУЛО Б У НАЙДИ І ГОЛЯДИНЦЯ ВІТАЛІКА ЗАПИТАТИ ЇХ ДУМКУ ЦЕ СПРАВЖНІ ПРОФЕСІОНАЛИ
05 Травня 2017, 14:02
Земля має бути товаром. Податок на землю має бути високим, щоб стимулювати її ефективне використання. Соплі і сльози про недопустимість приватної власності розпускають в першу чергу ті, хто найбільше на цьому наживаються зараз і по факту є прихованими латифундистами. <br/>Вражає алогічність захисників мораторію. З одного боку - люди відразу ж все продадуть. З іншого - землі треба віддати громаді, бо вони знають що робити. Для цих захисників люди - тупе бидло, яке не знає що відає, і тому вони нібито їх мають &quot;захистити&quot;. Яке твоє собаче діло що я робитиму зі своєю землею? Так, я хочу її продати/обміняти/докупити і т.д. ЦЕ МОЄ ПРАВО!
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024