Шацьк: учасникам АТО пропонують пройти соціальну та професійну адаптацію

16 Червня 2020, 13:23
3253

Соціальна та професійна адаптація учасників АТО охоплює всіх, хто брав участь у бойових діях на сході України

Постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2017 року № 432 затверджений Порядок організації соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції, повідомляє Шацька РДА.

Заходи із соціальної та професійної адаптації учасників АТО спрямовані на відновлення та вдосконалення їх професійних навичок і вмінь, як невід’ємної складової адаптації до життя в мирних умовах, підвищення конкурентоспроможності на ринку праці шляхом професійного навчання, а також надання інформаційних, консультаційних, профорієнтаційних послуг з цих питань.

Соціальна та професійна адаптація учасників антитерористичної операції охоплює всіх учасників АТО (працюючих, непрацюючих, безробітних, військовослужбовців, працівників усіх силових структур, тощо), яким встановлено статус учасника бойових дій, інваліда війни або учасника війни.
Надання послуг професійної адаптації здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, одноразово в порядку черговості.

Для отримання послуг з професійної адаптації учасник антитерористичної операції письмово звертається до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації або за місцем фактичного проживання (перебування) із відповідною заявою та документами.

Професійне навчання здійснюється за денною, вечірньою (змінною), очно-заочною, дистанційною, екстернатною формами навчання, з відривом і без відриву від виробництва та за індивідуальними навчальними планами.

Професійна адаптація осіб за робітничими професіями здійснюється шляхом професійної орієнтації, первинної професійної підготовки та підвищення кваліфікації з урахуванням їх навичок, умінь та побажань.

Професійна адаптація організовується і здійснюється за рахунок коштів державного бюджету суб’єктами освітньої діяльності, що мають право в установленому законодавством порядку на здійснення адаптації.

Учасники антитерористичної операції з вищою освітою, за бажанням можуть оволодіти робітничими професіями, отримати іншу спеціальність на основі здобутого раніше освітнього (освітньо-кваліфікаційного) рівня, підвищити кваліфікацію, спеціалізацію.

Прийом на навчання для отримання іншої спеціальності на основі здобутого раніше учасниками АТО освітнього (освітньо-кваліфікаційного) рівня спеціаліста, бакалавра, молодшого спеціаліста здійснюється згідно з умовами прийому до вищих навчальних закладів у відповідному році.

Строк професійного навчання учасників АТО визначається робочими навчальними планами та робочими навчальними програмами та не може перевищувати 12 місяців.

З метою вирішення питання забезпечення навчанням, перенавчанням та підвищенням кваліфікації учасників антитерористичної операції, з державного бюджету у 2020 році управлінню соціального захисту населення розподілено бюджетних асигнувань в сумі 12000,00 грн. На даний час перебуває на обліку 3 учасники бойових дій АТО, які виявили бажання навчатися у 2020 році.

За роз’ясненням з питань надання послуг з професійної адаптації учасники АТО можуть звертатися до управління соціального захисту населення Шацької РДА за адресою: смт.Шацьк, вул.Природна, 24, тел. 20663.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024