Шацькі озера – у списку місць для відпусток та відпочинку під час карантину

15 Червня 2020, 10:43
Фото Романа Домбровського 7292
Фото Романа Домбровського

Пандемія коронавірусу зруйнувала всі плани на відпустку за кордоном через закриті авіашляхи та зупинку транспорту. Однак це хороша нагода влаштувати свою відпустку-2020 в Україні і познайомитися із новими місцями. 

ТСН.ua розповідає про найгарніші куточки країни, де можна відпочити від тривалого карантину та напруженої роботи. На Шацьких озерах, що на Волині, можна влаштувати оздоровчий відпочинок та побачити найбільше озеро України – Світязь.

Найбільше озеро в Україні та оздоровлення: що таке Шацькі озера

Шацькі озера на Волині - хороша альтернатива для тих, хто не хоче проводити свою відпустку на переповнених пляжах біля моря і хоче оздоровитися. Ця озерна група є найбільшою у Європі: 37 років тому тут створили Шацький національний природний парк площею 32,5 гектара.

Читайте також: Коли розпочнеться туристичний сезон на Шацьких озерах

Усього у комплексі 24 озера, а найвідоміші з них: 

Світязь;
Пісочне;
Чорне Велике;
Люцимер;
Перемут;
Соминець;
Пулемецьке. 

3
instagram.com/marmulya Озеро Люцимер
instagram.com/marmulya Озеро Люцимер

Озеро Світязь визнане найбільшим в Україні, адже його максимальна глибина сягає 58 метрів, що учетверо більше за глибину Азовського моря. Вода ж тут дуже чиста, тому подекуди можна побачити те, що на глибині восьми метрів.

Однак варто пам’ятати, що температура озера сягає максимум 21-22ºC, тож може бути прохолодно. Берег цього озера безпечний, до глибини потрібно пройти кілька десятків метрів.

Читайте також: В озері Світязь за добу рівень води піднявся аж на чотири сантиметри

Літні дощі потрохи наповнюють озеро Світязь водою. ФОТО

instagram.com/annaboichuk_hairdresser Озеро Світязь
instagram.com/annaboichuk_hairdresser Озеро Світязь

Також варто відвідати і озеро Чорне Велике. Глибина цієї водойми сягає всього шість метрів. Озеро потішить любителів порибалити: тут водяться карасі, лящі, в’юни, коропи та інші риби. Для тих, кого риболовля не приваблює, тут облаштували пірс, піщаний пляж та волейбольний майданчик.

Окрім відпочинку, на Шацьких озерах можна і оздоровитися. В озерах Світязь та Пісочному є гліцерин і срібло, які можуть сприяти швидкому загоєнню ран і додаванню шкірі ніжності, пружності та еластичності.

1
Озеро Велике Чорне
Озеро Велике Чорне

Місця для відпочивальників тут достатньо, адже на території парку розташувалися бази відпочинку, санаторії тощо, а на берегах облаштовані пляжі.
Для різноманіття тут можна прогулятися хвойними лісами, що розташовані навколо озер. 

Як доїхати до Шацьких озер

Шацькі озера розташовані за 155 кілометрів від Луцька та за 84 кілометри від Ковеля. Щоб дістатися озер, потрібно доїхати до міста Шацьк. Так, автомобілем з Києва до Шацька потрібно буде подолати близько 530 кілометрів. Якщо машини немає, можна скористатися автостопом або орендувати автомобіль. 

1
instagram.com/_katesydoruk_ Озеро Пісочне
instagram.com/_katesydoruk_ Озеро Пісочне

До Шацька можна дістатися і потягом. Щоб приїхати сюди зі столиці, доведеться зробити одну пересадку та подолати шлях, що займе близько 11 годин. Так, із Києва можна доїхати до Львова потягом «Київ-Перемишль», а тоді пересісти на потяг, що прямує до Ковеля, яких тут є декілька. З Ковеля ж потрібно буде дістатися автобусом або автостопом. 

Однак варто зазначити, що через пандемію коронавірусу потяги на цих напрямках можуть не курсувати. 

1
instagram.com/olena._._ Озеро Пісочне
instagram.com/olena._._ Озеро Пісочне

Де зупинитися на Шацьких озерах

Біля Шацьких озер добре розвинена інфраструктура, тож знайти номер у готелі або котеджі не є проблемою. Так, тут можна знайти дешевий номер за 350 гривень за добу, або ж поселитися у віллі із кількома спальнями та видом на сад за шість тисяч гривень за добу. У Шацьку є магазини та заклади, де можна придбати їжу.

Для тих, кому хочеться дикого відпочинку, є можливість зупинитися біля озер у наметах на кілька днів. 

Коментарі
15 Червня 2020, 21:29
хто це писав-явно не звiдси...З Києва до Шацька-5год 18хв.з Львова до Шацька-2 гол 15хв.Не завезуть -не заплатите.Інфолінія-т.0673329710
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром