Про відкриття автопереходу в Адамчуках представники Шацька та Волині говорили у Влодаві

27 Березня 2017, 21:15
4550

Понад десять років на Волині і Шацькому районі зокрема говорять про будівництво нового переходу «Адамчуки-Збереже». Активно підтримують цю ініціативу й у Польщі. Надійним партнером у лобіюванні цього питання на державному рівні у Польщі є Влодавський повіт, з яким у Шацького району за ці роки налагодились тісні зв’язки у співпраці з написання та реалізації європроектів. 

25 березня у місті Влодава (Республіка Польща) відбулася міжнародна конференція, в якій взяли участь депутати різних рівнів Польщі, керівники органів місцевого самоврядування, представники митної та прикордонної служб Польщі. З української сторони участь у конференції взяли Сергій Карпук, голова Шацької районної ради, Сергій Віннічук, голова Шацької селищної ради, Ніна Вирович, директор Шацького міського будинку культури, та Петро Нестерук, депутат Луцької міської ради, підприємець, котрий розвиває туристичний бізнес на території Світязької сільської ради. Водночас Петро Каленикович є представником народного депутата України Андрія Немировського.

Почесний консул України в Хелмі  Станіслав Адам’як на конференції наголосив, що потребу в відкритті автопереходу  «Адамчуки-Збереже» мають обидві сторони – як поляки, так і українці. Бо це – покращення зв’язків у різноманітних сферах між Влодавським повітом і Шацьким районом, розвиток туризму та збільшення кількості відпочиваючих в обох регіонах, додаткові робочі місця на фоні збільшення безробіття у поляків та українців. 

«Звичайно, місцева влада не зможе самотужки вирішити питання будівництва переходу. Потрібне рішення спільне», - наголосив консул.


 

Представники польського Сейму, зокрема Ярослав Сашайко, говорили про те, що ініціатива будівництва автопереходу має йти від обох прикордонних регіонів, в цьому повинні бути зацікавлені керівники двох держав, митні та прикордонні служби України та Польщі. Так, саме вони мають надати вагомі підтвердження готовності будувати автоперехід та прийняти відповідне політичне рішення. Цього чекають поляки від України. В свою чергу, поляки готові розмістити усю інфраструктуру на своїй стороні, готові вони фінансувати й це будівництво, оскільки з війною на сході Україна не може виділити необхідну суму. Від українців же потрібно прийняти рішення в політичній площині та до місця будівництва переходу зробити дорогу.


 

За останні роки значно збільшилася кількість перетинів кордону з обох сторін, зросли і економічні показники в галузі торгівлі двох прикордонних регіонів. Будівництво автопереходу потягне за собою розбудову додаткової інфраструктури як на одній, так і на другій стороні Бугу, розвиток туризму, оскільки для поляків дуже цікавими є Шацькі озера, їх первозданність та мальовничість. З розвитком туризму в район прийдуть додаткові інвестиції, відбудеться покращення співпраці в галузі культури, економіки, освіти, у сфері підприємництва, будуть створені додаткові робочі місця. Ще однією вагомою причиною для відкриття автопереходу є кошти, які отримуватимуть місцеві та державний бюджет від його діяльності.

Говорили і про більш глобальні речі у співпраці з розбудови пунктів пропуску. Польський кордон є центральним пунктом, який сполучає Європу та Україну. І якщо Євросоюз найближчим часом планує запроваджувати безвізовий режим з Україною, мають дбати і про збільшення кількості автопереходів на українсько-польському кордоні. Відповідно відкриються можливості для постачання українського продукту на ринки Європи, залучатимуться додаткові інвестиції в різні галузі. Ще один акцент на конференції робили на необхідності завершення добудови міжнародної траси Хелм-Ковель-Луцьк, в чому також потрібно зацікавити владу Волинської області.

На конференції виступив також Сергій Карпук, подякувавши полякам за підтримку у війні проти російського агресора. Він переконаний, що створення автопереходу розвантажить пункт пропуску «Ягодин-Дорогуськ», збільшить потік туристів до Шацького району, притягне інвестиції. Але знову-таки, не в компетенції місцевої влади вирішувати такі питання, потрібне сприяння керівництва області та Кабміну.


 

Петро Нестерук, представник народного депутата України Андрія Немировського, повідомив про ініціювання створення міжпарламентської контактної групи, яка буде спільно з групою депутатів польського Сейму працювати над реалізацією планів з будівництва переходу «Адамчуки-Збереже».

«Польща чекає конкретних пропозицій від України в цьому напрямку. Коли реалізується проект – в регіон потягнеться турист та польські інвестори. Від цього Шацький район та його населення лише виграють», - наголосив Петро Каленикович.



 

Також свою думку щодо пришвидшення процесу відкриття переходу висловив Сергій Віннічук:

«Будемо ініціювати перед урядом України, Президентом, щоб інфраструктуру робити на польській стороні, а не на українській. Якщо це вдасться, то будівництво переходу зможе розпочатись раніше, ніж заплановано.»



 

Аби зробити реальністю довгоочікуване будівництво, про яке говориться добрий десяток років, на місці його майбутнього розташування кожного літа проводяться Європейські Дні добросусідства. З року в рік на місці його проведення фіксується збільшення кількості перетинів. Про те, що відкриття переходу буде взаємовигідним не лише на місцевому рівні обох держав, а й на загальнодержавному, сумніватись не доводиться. І над реалізацією планів потрібно працювати також спільно.

Віта Шепеля 

Коментарі
28 Березня 2017, 00:47
говорили балакали
28 Березня 2017, 00:49
видно отримує вірчу грамоту
28 Березня 2017, 12:10
ВОНА ПРЕДСТАВЛЯЄ ШАЦЬКИЙ РАЙОН
28 Березня 2017, 20:48
БОЖЕ БОЖЕ КУДИ МИ КОТИМОСЬ
28 Березня 2017, 21:55
на рівні району такі питання не вирішуються це проблема державна і її треба вирішувати по державному а не поїхали погуділи і все
29 Березня 2017, 01:52
Ніна Федорівна єдина ниточка у відносинах з Польщею. Це єдина людина в районі, яка дійсно вболіває і переживає за наш Шацький район, Волинь і Україну. Якби всі інші хоч на половину так працювали, як вона, то ми б тут давно жили б, " як в Бога за пазухою"
29 Березня 2017, 02:12
катаються собі
29 Березня 2017, 13:16
Від українців же потрібно прийняти рішення в політичній площині та до місця будівництва переходу зробити дорогу......може скинемось по гривні - і нащо нам той ягідник,де нічого не росте.
29 Березня 2017, 22:06
ужас і сміх ігріх
30 Березня 2017, 11:58
КАТАЮТЬСЯ ХЛОПЦІ ЗАКОРДОН А ТОЛКУ МАЛО ТО ХОЧ НЕ ПОЗОРТЕСЬ ПОЇХАЛИ НУ І ПОЇХАЛИ
31 Березня 2017, 01:33
Як казав Володимир Яворівський, що ж ми за народ такий? лиш би щось написати проти. Якщо знаєте, як і що треба робити, то ж робіть!!! А то коментуєте без толку і без сенсу...
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром