Уряд не затвердив кількість госпітальних округів Волині

27 Березня 2017, 19:50
1195

Уряд не затвердив склад госпітальних округів трьох областей, оскільки вони не відповідають затвердженим Постановою критеріям та повернув їх на доопрацювання. Це - Волинська, Львівська та Сумська області.

Про це йдеться на сайті Міністерства охорони здоров’я України. 

Затвердив Уряд госпітальні округи 11 областей та м.Київ, і дав «зелене світло» регіонам для створення госпітальних рад, стратегічного планування округів на 5 років та залучення інвестицій в медичну галузь. Так прокоментував підсумки урядового засідання заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

«Регіони, які першими почали реформи та стратегічно дивляться на розвиток мережі своїх медзакладів, добре розуміють що виграють і якісно підготуються до впровадження страхової медицини. Я переконаний, вони першими матимуть підтримку уряду у фінансуванні та залученні інвестицій і на медичну інфраструктуру, і на ремонт доріг для доїзду до лікарень. Ті регіони, де не змогли домовитись щодо меж госпітальних округів, повинні зробити все можливе, аби провести ефективну дискусію, ухвалити рішення і перейти до наступного етапу – планування. Якщо цей шлях не буде пройдено, їм доведеться взяти на себе відповідальність перед громадами за їх медичне забезпечення. У громади завжди є вибір: почати впорядковувати та модернізувати медичні заклади, формувати нові маршрути пацієнтів, наводити лад в галузі, або ж залишити все, як є. Але тут потрібно пам’ятати, що перехід на оплату за медичну послугу зробить утримання малопотужних та неефективних лікарень непідйомним для місцевих бюджетів», - зазначив Павло Ковтонюк.

 

Він нагадав, що округи формувались на підставі ухваленої КМУ постанови №932 «Про затвердження Порядку створення госпітальних округів». Під час їх підготовки враховувались територіальні особливості областей (географічні, шляхи сполучення) для створення доступності до високоякісної медичної допомоги. Всі проекти пройшли цикл дискусій на місцях та затвердження в МОЗ на відповідність вимогам постанови.

Щодо визначення медзакладів, які входитимуть до того чи іншого округу, Павло Ковтонюк пояснив, що це у поточному 2017 р. повинні зробити госпітальні ради, які краще знають свою інфраструктуру.

«Вони розроблять плани розвитку госпітального округу та сформують мережу з детальним переліком закладів, що входять до госпітального округу. Ми у свою чергу надамо їм оновлені вимоги до лікарень І та ІІ рівнів», - розповів заступник міністра.

 

Проекти документів решти регіонів перебувають в процесі підготовки. Окремими областями попередньо подані до міністерства пропозиції були відкликані на доопрацювання (Вінницька, Черкаська, Кіровоградська, Миколаївська). Пропозиції 3 областей, - Львівська, Волинська, Сумська - не відповідають затвердженим Постановою № 932 критеріям та були повернуті на доопрацювання.

 

Перелік областей, яким затверджено склад госпітальних округів: Дніпропетровська - 5, Житомирська - 4, Запорізька 5, Київська - 4, Луганська - 3, Полтавська - 4, Рівненська - 3, Тернопільська - 4, Херсонська - 4, Хмельницька - 3, Чернігівська - 4, м.Київ - 1.

Нагадаємо, на вимогу Волинської обласної ради обласна державна адміністрація подала на затвердження Уряду 8 госпітальних округів.

Коментарі
28 Березня 2017, 00:51
НЕ ЗАТВЕРДИВ І ДОБРЕ ХАЙ ІНШІ ОБЛАСТІ РОБЛЯТЬ А МИ ПОДИВИМОСЬ БУДЕ ДОБРЕ СОБІ ЗРОБИМ ПОГАНО ЗНАЧИТЬ НЕ ПОМИЛИЛИСЬ
28 Березня 2017, 12:11
бо волиняни вчудили з кількістю
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024