Голова Шацької райдержадміністрації розповів про участь у Раді регіонального розвитку

26 Березня 2017, 10:50
1793

У понеділок, 20 березня, у Києві відбулося п’яте засідання Ради регіонального  розвитку. Участь у Раді взяла делегація з Волині, у складі якої були представники від Шацького району: голова Шацької райдержадміністрації Василь Голядинець, провідний спеціаліст Шацької райдержадміністрації Віктор Плейтух, голова Шацької об’єднаної територіальної громади Сергій Віннічук.

Про те, про що говорили на Раді регіонального розвитку Президент України Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, міністри освіти, охорони здоров’я, регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, а також учасники Ради, розповів Василь Голядинець:

- Зустріч була дуже цінною для нас, учасників наради, бо не кожен раз Президент, Прем’єр-міністр та профільні міністри збирають разом голів обласних та районних адміністрацій, рад, голів об’єднаних територіальних громад, голів міст. Найперше акцентували увагу на наших внутрішніх державних проблемах, які маємо сьогодні: це блокада торгівлі з окупованими територіями, оскільки ці проблеми ще більш розбурхують населення, дестабілізують державу, яка й так веде війну з агресором. Президент просив, аби таких ситуацій було менше.

Одне з основних питань, що обговорювалося, реформа місцевого самоврядування. Планується, що до кінця 2017 року процес децентралізації має бути завершеним. Ми самі бачимо, що це потрібно робити. І формувати не малі громади по 2-3 тисячі населення, бо це не громада, а великі, які матимуть чималий ресурс і потенціал. Наприклад, в нашому випадку на базі Шацького району я бачу одну громаду.

Обговорювалося питання медичної реформи, створення госпітальних округів. Позиція голови обласної адміністрації - три госпітальні округи на Волинь. Але зараз маємо дискусію, коли ТМО Любомльського і Шацького районів виборює своє право на госпітальний округ, так само Камінь-Каширський район хоче мати свій округ, Володимир-Волинськ - також. Але питання не в тому, скільки у нас буде округів, а в тому, які послуги там будуть надаватися. Наприклад, проблеми наших лікарень - брак кадрів, кваліфікованих спеціалістів. Госпітальний округ треба робити там, де будуть надаватися розширені кваліфіковані медичні послуги.

Стосовно реформи галузі освіти, то на рівні громад держава декларує створення опорних шкіл, до яких будуть підвозитись учні. Бо у класах, де є по 2-3 учні, якісним навчання назвати важко. Сьогодні в районі переповнена ЗОШ І-ІІІ ст.-гімназія смт Шацьк, достатньо учнів і у Світязькій школі. Натомість Пульмівська школа може вмістити в три рази більше учнів, ніж там навчається тепер. І її треба заповнювати. Є в навколишніх селах школи, де навчається в класах по 5-6 дітей (Пулемець, Грабове, Острів’я), яких можна перевести на навчання в Пульмо, де є хороші кваліфіковані вчителі, на достатньому рівні - матеріальна база. Але для цього потрібен автобус та зробити дороги. Усе це будемо робити, про першочерговість вирішення таких завдань говорили й на Раді регіонального розвитку. Початок вирішення цих проблем є і в нас: зробили проект дороги Острів’я-Пульмо, далі будемо ще якісь дороги робити. І питання буде не в закритті шкіл, а в пониженні їхнього статусу: з І-ІІ ступенів на І, бо учні 1-4 класів, думаю, ще замалі, аби їздити в інші населені пункти. У Піщі також треба будувати школу, бо там багато дітей, а стан приміщень - страшний. І якщо там буде нове приміщення, школу також можна робити опорною.

Ділилися своїми проблемами й мери міст, голови об’єднаних територіальних громад, а також говорили про те, як їм вдається їх вирішувати. Цікаво й те, що прем’єр-міністр також певний час був мером Вінниці, тож знає про проблеми міст не з чуток, розуміється на проблемах місцевого самоврядування. Приємно те, що на нараді була жива дискусія, кожен мав право виступу, задати питання. Особливо голови об’єднаних громад цікавилися реформою в медицині, звертали увагу влади на важливості та необхідності прийняття закону, яким буде передано управління земель за межами населених пунктів громадам. Бо без землі об’єднані громади не зможуть повноцінно планувати свій розвиток на декілька років наперед. Закон у першому читанні вже пройшов, коли буде в другому – залежить від політичної волі депутатів Верховної Ради. Принаймні, про необхідність якнайшвидшого вирішення цього питання говорили і Президент Петро Порошенко, і Прем’єр Володимир Гройсман.

Віта Шепеля

Коментарі
26 Березня 2017, 17:10
І ДЕ Ж ТИ ВАСИЛЮ БУДЕШ ПРАЦЮВАТИ ПІСЛЯ УТВОРЕННЯ ОДНОЇ ГРОМАДИ РДА Ж НЕ БУДЕ?
26 Березня 2017, 23:05
ПІДУ В СВІТ
27 Березня 2017, 22:30
А РЕГІОНИ МИ СПІЙМАЄМ
28 Березня 2017, 12:19
аби но вже місцевий житель він же голова рда виступав за ліквідацію району то повторить долю куська о с скоро прийшов на посаду скоро і пішов бо як же треба не любити свій край що на угоду чинушам ліквідувати те за що боролись багато людей у шацьку
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром