За прогнозом погоди - до світязьких метеорологів

23 Березня 2017, 21:55
5952

Останнім часом люди все більше почали звертатися до синоптиків, аби отримати точний прогноз погоди на найближчі дні. Одна з шести метеорологічних станцій області, яка вносить свою частку у складання прогнозів погоди, знаходиться майже під боком - у селі Світязь.

Коли випаде сніг чи дощ, буде сонячно чи хмарно, яка швидкість вітру буде - знають світязькі метеорологи. Сьогодні вони відзначають професійне свято – День метеоролога.

Прогнози погоди на тривалий час на станції не складають, тільки так, для себе можуть щось передбачити - розповідають синоптики.

Тут збирають метеорологічні дані та передають їх в Укргідрометеоцентр, до обласного центру гідрометеорології. А за радянських часів ці показники передавали навіть на наші та білоруські військові аеродроми, найближчі пункти радіолокаторів. Для того, щоб більш-менш спрогнозувати погоду на кілька днів, потрібно мати дані в обсязі 600 км.

Метеорологічна станція функціонує ще з 1945 року. Майже 20 років доводилося спершу тулилися по квартирах, аж поки у 1961 році не збудували хоч і невелике, але нове приміщення. Потрохи забезпечували приладами.

Станція, до речі, єдина в області, яка знаходиться в сільській місцевості, тож і проблем тут трохи більше, ніж у інших. То телефон не працює, то Інтернет, а зібрані метеорологічні дані треба ж передавати і вдень, і вночі кожні три години, тобто 8 разів на добу.

Хоч тепер, порівняно з минулими десятиріччями, обсяг роботи менший, та клопотів вистачає. Раніше, аби передати дані, треба було додзвонитися на комутатор, з комутатора з’єднували з телетайпом, який і приймав кодовані телеграми.

Тут за погодою стежать і вдень, і вночі. Кожні три години вимірюють температуру повітря, грунту та в його глибині до 20 сантиметрів, вологість, стежать за напрямком, швидкістю та силою вітру, горизонтальною видимістю довкілля, хмарністю, кількістю та видами опадів (всього – 8 показників). При негоді обсяг такої інформації збільшується – з моменту виникнення стихійних явищ до повного їх завершення. Тож у світязьких метеорологів, можна сказати, немає ні вихідних, ні святкових днів. Бувало, що з села не було технічної можливості передати метеорологічні дані (не працював телефон), то мусили їхати в Шацьк.

Щоб професійно виконувати обов’язки метеорологів, потрібно добре знати усі тонкощі роботи, її специфіку, що вимагає знань з хімії, фізики, математики, гідрології, біології. А ще – достеменно знати шифр для передавання щоденних і штормових даних, досконало вміти працювати з сучасними приладами, на комп’ютері тощо. В роботі потрібно бути максимально зосередженим, уважним, вміти на практиці користуватися усіма знаннями. Тож з такою доволі цікавою роботою успішно справляється колектив з 8 чоловік, з яких п’ятеро – чергові техніки-метеорологи. Дехто з них прийшов працювати на станцію зі спеціальною освітою, інші дуже швидко вчилися усім азам метеорологічної науки від колег з досвідом.

На території станції знаходиться і метеомайданчик, на якому спостереження за природними явищами ведеться ще на застарілому обладнанні.

Воно, як виявляється, є набагато надійнішим, ніж нові японські чи італійські прилади, які давали на станцію. Лише півроку пропрацював італійський опадомір і поламався, то ж на станції довелося й надалі користуватися старим, але надійним приладом. Є в арсеналі світязьких провидців погоди навіть прилад з 1947 року, який ще й досі нормально працює. Найновіший – з 2007 року, який визначає напрям та силу вітру. З нього дані передаються на комп’ютер.  

Працівники станції кажуть, що тепер їхні прогнози не завжди співпадають із погодою, яка є. Там же й відзначають, що з погодою в останні роки коїться щось дивне.

Колектив світязьких метеорологів з великою відповідальністю ставиться до своїх обов’язків, усвідомлюють, що роблять роботу, корисну для людей. Бо ж хто тепер по кілька разів на день, маючи вдома чи на роботі Інтернет, не заглядає на погодні сайти, не обговорює зі знайомими вибрики погоди та не ділиться з ними прогнозами? А частинка роботи в потужній системі прогнозування погоди належить і світязьким метеорологам.

Віта Шепеля

Відеосюжет про метеорологічну станцію в Світязі - від каналу "Волинь-нова".

 

Коментарі
24 Березня 2017, 13:08
Ой раді бога міряють вони там щось. Хіба одиниці. Адамівна розказувала що там роблять.
04 Квітня 2017, 09:31
Якщо" Адамівна " так працювала,то ще й розказує вам,це не значить що всі так працюють!!! І не згадуйте Ім'я Бога надаремно!!!Це заповідь Божа!Хоч на Пасху в церкву підете ,надіюсь,тому із поваги до Бога написали б хоч з великої букви!!!
26 Липня 2019, 14:56
Прохання адмiнiстрацii "район Шацьк" :будь ласка пишiть прогноз погоди що визнчае свiтяззька метеостанцiя!
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024