«Врятуйте озеро Світязь»: у Луцьку діти і батьки влаштували мирну акцію

01 Червня 2020, 15:40
Акція в Луцьку «Врятуйте озеро Світязь» 3863
Акція в Луцьку «Врятуйте озеро Світязь»

У Луцьку діти разом із батьками вийшли на мирну акцію «Врятуйте озеро Світязь».

ЇЇ влаштували у Міжнародний день захисту дітей під стінами Волинської обласної державної адміністрації.

Про це пише Інформаційне агентство ВолиньPost.

Одна із організаторок акції, голова правління ГО «Розвиток мікрорайонів міста» Наталія Грушка каже, що зібралися під стінами Волинської ОДА, аби звернути увагу можновладців, громадськості, екологів та держави в цілому на проблему обміління озера Світязь.

«Це – родзинка Волині та цілої України, яку ми не можемо втратити назавжди. Буквально вчора ми повернулися зі Світязю, наші діти побачили картину і жахнулися. Поблизу берега озеро схоже на болітце… Сьогодні, 1 червня, у день захисту дітей, ми хочемо, щоб почули нас і наших дітей. Нам потрібно зберегти Світязь», – каже Наталія Грушка.


 

Долучилася до акції і Юлія Грицанчук.

«До акції вирішили долучитися, аби підтримати, допомогти, якось показати, що існує проблема. Світязь – озеро, що тісно пов’язане із ґрунтовими водами, тож це акцент не лише на тому, що зникає озеро, а й на тому, що це все має зв’язок і з нашими надрами, а це – багатство нації. Перш за все потрібно знати причину, яка дала такі плачевні наслідки, а далі мати алгоритм вирішення цієї проблеми», – розповідає жінка.

Начальник управління екології та природніх ресурсів Волинської обласної державної адміністрації ОДА Валентин Кухарик розповів, що вже у цей четвер, 4 червня, відбудеться засідання робочої групи з питань обміління Світязю. Робоча група сформована розпорядженням голови Волинської ОДА під керівництвом заступника голови адміністрації та голови обласної ради. На цю нараду очікують фахівців, науковців, спеціалістів та службовців, що є дотичними до цієї проблеми.


 

«Ми дослідили питання щодо осушувальних систем, відремонтували. Наразі вивчається вплив і стан меліоративних систем поблизу Світязю. Також вже є укладений договір на вивчення питання впливу Хотиславського кар’єру на озеро, вартість робіт – близько 150 тисяч гривень. Ми розуміємо, що кошти – незначні, однак я бачу перед собою завдання піднімати питання обміління Світязю на вищі загальнодержавні рівні. В ОДА сподіваються, що вже наступного року зможуть отримати кошти від держави, аби вирішити проблему», – зазначив Валентин Кухарик.


 

Читайте також:

Зниження рівня води у Світязі спостерігають з 2010 року

Води мало, мілководдя заростає травою: показали фото Світязя в районі урочища Гряда

«А де озеро?..» – в соцмережі коментують світлини з обмілілим Світязем

Задля порятунку Світязя: виготовляють проєкт реконструкції меліоративних систем

Світязь потрохи повертається: фото з висоти

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024