Твори вихованок літературної студії Шацького БДЮТ високо оцінили на всеукраїнському конкурсі

01 Червня 2020, 12:20
Юна літераторка Ангеліна Зубач 2572
Юна літераторка Ангеліна Зубач

«ПероДактиль» – один з наймасштабніших всеукраїнських літературних конкурсів, що збирає широку географічну аудиторію дітей.

Троє вихованок літературної студії «Серпанок» Шацького Будинку дитячої та юнацької творчості (керівниця Ніна Корець) не лише впевнено дійшли до фіналу, а й зайняли почесні місця на пʼєдесталі слави, інформує сайт Шацького БДЮТ. 

Так, Іванка Кот здобула ІІІ місце в номінації поезія (вікова категорія 10-13 років), представивши добірку віршів «Щастя ховається десь далеко...»

2
Іванна Кот
Іванна Кот

 

Наталію Цюпящук високо оцінили і в поезії, і в прозі. За віршований доробок «Коли ведуть химерний танок...» юнка отримала ІІІ місце (вікова категорія 14-16 років). А от просто-таки детективно-іронічне оповідання «Із Князевих історій» припало до смаку творцям  журналу «Однокласник», тож Наталка отримає спецільну відзнаку видання та розміщення своєї цікавої історії на його шпальтах, а саме у вересневому номері. Головна редакторка найкращого журналу для підлітків та член експертного журі Наталія Степанчук   розповіла,  як вони всією  редакцією обговорювали й сперечались, розглядаючи твори. Впевнені, що вони зробили вдалий вибір, й перша публікація дівчини неодмінно сподобається читачам.


 

Ангеліні Зубач, яка представила на розсуд журі прозовий твір «Dementia praecox» у віковій категорії 14-16 років, хоч і не дісталося призового місця, однак вона здобула окрему відзнаку від члена журі, видавця «Фонтану казок» Олега Рибалки. Твір вихованки з категорії психологічних, в центрі якого пацієнт з діагнозом,  висвітленим у назві твору.

Хоча церемонія нагородження цьогоріч відбувалася 30 травня онлайн, але це не завадило учасникам відчути світлі емоції від перемоги та поспілкуватися з відомими письменниками й поетами.

Багато теплих слів на адресу «Перодактиля» почули від Івана Андрусяка: «Попри труднощі  конкурс живе. Талановитим діткам України було б складно заявити про себе і показати свою творчість ровесникам (і не лише їм) в рамках свого регіону. Фактично «ПероДактиль» створює середовище нового майбутнього літературного покоління.  Маємо неймовірно талановитих дітей, це дуже й дуже тішить. З погляду професійної поетики ми маємо дуже класні тексти».

Приємно, що письменник відмітив і літературні студії, зокрема і в Шацьку:

«І ще один дуже важливий момент: там, де ведеться цілеспрямована робота з дітьми, де є дорослі наставники, серйозні, цікаві люди, які тим перейняті, переможці  постійно саме звідти, і рівень письменництва більший. Де є літературні студії з мудрим серйозним наставником, дитині легше  проявити свій стиль, смак до слова, своє поезобачення. Той таки Шацьк. Постійно працює Волинь, постійно працює Луцьк, відбабахує.  Мені здається, якби в нас була притомна спілка письменників, то ті керівники ваших студій мали б отримати дуже серйозні премії. Мій великий респект Рівному і Волині, де ця робота, очевидно, системна»

Незмінна директорка конкурсу Ірина Кузьменко теж схвально відізвалася про щорічну участь  шацьких вихованців студії. Тож навіть до спілкування була запрошена її керівниця Ніна Корець.

Вітальні слова прозвучали з уст інших членів журі – Григорія Фальковича, Сашка Дерманського, Олени Рибки, добре відомих в сучасному літературному світі.

Тоді як у піщанської школярки Іванки Кот це перші кроки в поезії, в шацьких гімназисток Наталії Цюпящук та Ангеліни Зубач вже за плечима серйозні перемоги у всеукраїнських конкурсах. Саме на «ПероДактилі» Ангеліна здобула І місце у 2018 році, доповненням до якого був  сертифікат на 2000 гривень. А Наталю незабаром чекає дуже серйозна і відповідальна робота в якості члена дитячого журі Одеського міжнародного Корнійчуковського фестивалю, до якого вона включена за перемогу в конкурсі «Море талантів». 

Приємні сюрпризи від «ПероДактиля» для них ще не скінчилися, адже попереду – дипломи та подарунки (набори книжок від видавництв «Фонтан казок» та «Легенда», сертифікати на навчання в Lucky Academy Ind. та цікаві настільні ігри від Дому Ігор), які надійдуть згодом.   

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром