В Шацькому районі реєструються поодинокі випадки кліщового вірусного енцефаліту

20 Березня 2017, 14:50
1632

Волинські медики попереджають про небезпеку поширення хвороб, які передаються через укуси кліщів (зокрема кліщовий вірусний енцефаліт та кліщовий лаймбореліоз).

Про це з посиланням на сайт Волинського обласного лабораторного центру МОЗ України пише "Конкурент".

На території Волинської області з 1995 року існує активно діючий природний осередок кліщового вірусного енцефаліту в Ратнівському районі, де за цей період зареєстровано майже 200 випадків захворювання.

Крім того, за останні 10 років поодинокі випадки реєструвались в інших районах: Старовижівському, Ківерцівському, Шацькому.

Всього в області налічується 40 ензоотичних населених пунктів з кліщового енцефаліту. Ефективним заходом профілактики завше були профілактичні щеплення, але через відсутність вакцини в державі останні не проводяться з 2009 року (лише в Ратнівському районі підлягають вакцинації понад 12 тис. осіб).

На сьогодні в області встановлено майже 90 ензоотичних населених пунктів, де виявляється кліщовий лаймбореліоз (або хвороба Лайма), захворюваність яким останніми роками має тенденцію до зростання. Лише протягом 2016 року кількість хворих зросла в півтора раза (31 випадок проти 20 у 2015р.). Хвороба виявлялась майже у всіх районах (найбільше у Горохівському, Камінь-Каширському, Ківерцівському, Любешівському та містах Луцьку та Нововолинську).

Волинські медики встановили прямий зв'язок між хворими та природними осередками (перебування на території лісу чи міського парку). Майже у 100 % випадків розвиток захворювання спричинений нападом на людину кліщів.

Тож медики звертаються до керівників закладів освіти та науки на місцях, власників баз оздоровлення та відпочинку, керівників управління лісового і мисливського господарства з метою проведення ними ряду профілактичних заходів. Адже проведення акарицидних обробок у місцях відпочинку населення, скошування трави та благоустрою територій, відведених для відпочинку людей тощо унеможливлять перебування кліщів на підконтрольних територіях і знизять ризик їх контакту з людиною.

В разі виявлення факту присмоктування кліща, його слід якомога швидше видалити з тіла, для чого краще звернутись в найближчу медичну установу для якісного видалення кліща.

Крім того, фахівці лабораторного центру закликають направляти видаленого кліща в лабораторію ОНІ ДУ "Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України" (що розташований за адресою: проспект Волі, 55), де кваліфіковані спеціалісти в змозі провести мікроскопічне дослідження видаленого кліща та надати кваліфіковану консультацію постраждалому від його укусу.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024