Благоустрій довкілля залежить від благоустрою в наших головах

19 Березня 2017, 11:35
5276

То коли ж у нас пробудиться совість і ми перестанемо жити у смітниках, які самі створюємо? Що найбільше непокоїть наших людей? Певно, спокій і достаток у країні, спокій і достаток у сімї й екологічний стан у наших містах, селищах, селах (від сміття ми вже просто захлинаємося, візьмемо для прикладу Львів). Усе це об’єднає гарне слово «благоустрій». Благоустрій у головах призводить до благоустрою довкілля.

Пише «Шацький край» за 18 березня 2017 року.

Щодо захаращеності, розгардіяшу, безладдя, засміченості на вулицях і в природі ми бідкаємося дедалі частіше. Хоча поводимося напрочуд нелогічно і … злочинно. З одного боку – не висипаємо ж сміття у власне ліжко чи на кухонний стіл, а з іншого – смітимо скрізь за порогом домівки. У лісопаркових зонах, біля річок і ставків влаштовуємо жахливі сміттєзвалища. А ще прихоплюємо парканами території вулиць, нівечимо ямами і канавами дороги, вирубуємо зелені насадження, заліплюємо рекламою стовпи і паркани… І от парадокс – найбільше запитань в цьому маємо до представників влади, комунальних служб, волонтерів. Глобальна проблема збереження екології наразі існує не тільки у вашому селищі, районі, а й в усьому світі. Кожен мешканець свого населеного пункту, кожна родина повинні намагатись зберегти екологію на нашій «зеленій планеті».

Навіть найпростіша акуратність під час відпочинку – це вже велика справа. Погодьтеся, що приємно милуватись чистими гариними вулицями чи проводити вільний час у чистенькому парку, на узбережжі озера чи річки. Але ж їх чистота і благоустрій залежить від кожного з нас. І хоч більшість людей, ми в цьому переконані, люблять і бережуть природу, але мовчазно опускають голови, коли гадить приїжджий турист, сусід чи знайомий. А потрібно ж було зробити зауваження та дорікнути за погане ставлення до довкілля.

Тому, шановні мешканці озерного краю! Давайте не будемо забувати, що саме від нас залежить те, в якому середовищі ми живемо. Тим паче, якщо й надалі хочемо розвивати курортний бізнес.

В останні роки до благоустрою районного центру та відпочинкових зон активно долучаються громадські організації, проводячи перед Великоднем генеральне прибирання селища, центральних доріг району державні службовці, працівники установ та організацій району, школярі та інші небайдужі люди під керівництвом КП «Будинкоуправління», які вивозять зібране усіма сміття на полігон ПТВ. Але з року в рік бачимо одну й ту ж картину: зійде сніг, і вулиці селища, меліоративні рови та узбіччя доріг всіяні сміттям. Невже ці купи сміття за зиму навезли відпочивальники? Мабуть, таки ні. То звідки воно взялося?

З великими потугами декілька років тому КП «Будинкоуправління» спільно з Шацькою селищною радою запровадили пакетний вивіз сміття. Багато шачан почали користуватись цією послугою, але більшість ігнорують цей процес. «Краще в кущі викину, ніж буду платити гроші», - не раз доводилось чути думки вголос. 

Нещодавно Шацька селищна рада спільно з КП «Будинкоуправління» розпочала впровадження пілотного проекту з роздільного збору сміття в селищі та навколишніх селах. Проект «Впровадження роздільного збирання компонентів ТПВ - шлях до покращення санітарного та екологічного стану селища Шацьк» вдалося реалізувати завдяки участі у обласному конкурсі проектів місцевих ініціатив. Бюджет проекту становив 200 000 грн., у тому числі: фінансування з обласного бюджету - 98 000 грн., фінансування з селищного бюджету - 97 000 грн., фінансування КП «Будинкоуправління» - 5 000 грн.

Перший етап проекту передбачав збільшення кількості сміттєвих контейнерів середньої місткості (120 л) для їх подальшої передачі домогосподарствам, які уклали угоди з Шацьким комунальним підприємством «Будинкоуправління», а також їх встановлення на спеціально облаштованих майданчиках у місцях скупчення людей. На другому етапі в різних районах селища будуть встановлені габаритні контейнери для роздільного збору відходів з пластику та скла, місткістю 1 100 л (здебільшого біля багатоквартирних будинків, мешканці яких будуть укладати угоди з комунальниками про вивезення сміття, або ж у с.Гаївка).

Роздільний збір відходів з пластику і скла дасть можливість комунальному підприємству знизити об’єм вивезених на полігон відходів, зменшить токсичність полігону, а також знизить витрати громади на збір та утилізацію сміття.

Наприкінці року КП «Будинкоуправління» в рамках реалізації цього проекту отримало 129 контейнерів для роздільного збору твердих побутових відходів: 15 контейнерів по 1 100 л та 114 контейнерів по 120 л.

Паралельно в Шацьку діє пакетний вивіз сміття, запроваджений ще два роки тому. У магазинах селища та с. Мельники, у конторі КП «Будинкоуправління» можна придбати сміттєві мішки з логотипом «Будинкоуправління». Сміття в цих мішках комунальники забирають уже безкоштовно у визначені графіком дні.

Що ж, бачимо, що комунальне підприємство зробило усе можливе для того, аби запровадити механізм платного вивезення сміття від населення. Тим більше, що й ціна на ці послуги прийнятна у порівнянні з аналогічними послугами у містах. До вибору шачан - і контейнери, і пакетний вивіз сміття.

Цього року комунальники попереджають: безкоштовного щорічного вивезення сміття перед Великоднем, яке практикували кожного року, уже НЕ БУДЕ! Тому просять жителів селища проявити свою громадянську позицію та в рамках реалізації проекту укласти з КП «Будинкоуправління» договір на вивезення сміття (оренда контейнерів).

Нагадуємо графік вивезення сміття КП «Будинкоуправління». У селищі Шацьк вивезення від населення твердих побутових відходів здійснюється кожного другого тижня місяця по днях:

- понеділок: вулиці Шевченка, Перемоги, Чапаєва, 17 вересня, Природна, Молодіжна, Б.Хмельницького, Коротка, провулок Б.Хмельницького;

- вівторок: вулиці Незалежності, Будівельників, 8 Березня, Нова, Промислова;

- середа: вулиці 1 травня, Вишнева, О.Довженка, Я.Смоляр, Поліська, Січових Стрільців, Польова, Зелена, Вільхова, Новоселів, Дружби, Івана Франка, Данила Галицького, 1 грудня, Калинова, провулки 50 років Перемоги, Я.Смоляр, Миру;

- четвер: вулиці 50 років Перемоги, Садова, Гагаріна, Лісова, Озерна, Лугова, Набережна, Кільцева, Волі, провулок Набережної;

- п’ятниця: вулиці Шковороди, Лесі Українки, Василя Стуса, Федорова, Електриків, Грушевського, Івасюка, Наливайка, Т.Марфюка.

Вивезення сміття від населення, які придбали контейнери, буде відбуватися за тим же графіком, що й пакетний збір.

Думки жителів селища, які користуються пакетним вивозом сміття або орендували контейнери у КП «Будинкоуправління».

Олена ГУЖ, керівник відділу інформаційної політики Шацької РДА:

 «З початку року взяли контейнер на 120 л у КП «Будинкоуправління». Він дуже зручний у користуванні, легко можна вивезти до воріт чи на вулицю. Узагалі це хороший спосіб вивезення сміття. Раніше купувала мішки комунального підприємства, цього року вирішили взяти контейнер. За день перед тим, як мають забирати сміття, на телефон приходить СМС із нагадуванням виставити контейнер. Це дуже хороша ідея. Та й екологія району, думаю, покращиться, аби хоч пів шацька в такий спосіб вивозили відходи».

Ганна ПРОКОПЧУК, діловод Шацької селищної ради:

«Системою вивезення сміття, яку запровадила селищна рада разом із комунальним підприємством, користуюсь з самого початку. Раніше купували пакети комунгоспу, було зручно і добре: виставила в певний день мішок і пішла на роботу, знаючи, що його заберуть. Сміття вивозили вчасно. Тепер придбала контейнер. Зараз не доводиться кожного разу шукати машину, яка б вивезла сміття. Та й знаю, що відходи будуть вивозити на полігон, а не в ліс».

Анна ВІТРУК, заступник директора з виховної роботи ЗОШ І-ІІІ ст. - гімназії смт Шацьк:

«Декілька місяців тому взяли в оренду контейнер у КП «Будинкоуправління». На перший погляд він здається невеликий, але насправді туди вміщається багато сміття. Ціна за контейнер та вивезення за рік невелика, якщо врахувати, що воно буде цивілізовано вивозитись у належне місце, а не забруднювати ліси. До цього користувалась пакетним вивозом, але вони трохи незручні, бо виставши на вулицю, їх рвуть собаки. Зараз агітую своїх колег придбати контейнери. Ще добре було б запровадити роздільний збір сміття, де окремо кидати пластик та скло.»

Тим, хто бажає отримати придбані в результаті проекту баки, потрібно лише звернутися до КП «Будинкоуправління» та укласти договір – і їх завезуть до будинку. Тож КП «Будинкоуправління» запрошує жителів Шацька, котрі бажають придбати контейнери для вивезення сміття, завітати в установу та укласти договір з комунальним підприємством.


 

Віктор ГРИЦЮК, Віта ШЕПЕЛЯ.

Коментарі
20 Березня 2017, 11:47
куда вивозить сміття карпук
20 Березня 2017, 13:54
ше аби трохи розуму в голови мєсних чинуш
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024