До Дня пам'яті і примирення в районі впорядкують всі обеліски і братські могили

18 Березня 2017, 21:30
4486

В Шацькому районі незабаром розпочнеться велике прибирання.

Про це, зокрема, йшлося на оперативній нараді при голові Шацької райдержадміністрації Василеві Голядинцю.

Окрім прибирання території району та ліквідації стихійних сміттєзвалищ, мова йшла про впорядкування обелісків, пам'ятників, братських могил та інших поховань  часів Другої світової війни. 

Сергій Карпук, голова Шацької районної ради, під час виїзного прийому громадян на території Пулемецької та Ростанської сільських рад, оглянув місця поховання солдатів і вбитих фашистами мирних людей.

Обеліск у Пулемці
Обеліск у Пулемці


 

В Пулемці таких місць три. В центрі села - обеліск з написом: "Солдатам-односельчанам, що загинули в боях під час Великої Вітчизняної війни". Обеліск у гарному стані, потребує лише поверхневого впорядкування. На місцевому кладовищі - братська могила.

Братська могила на пулемецькому кладовищі
Братська могила на пулемецькому кладовищі

В сосновій посадці, на околиці села - ще одна братська могила. Саме остання потребує найбільшої уваги місцевої влади, оскільки, окрім металевої загорожі і зруйнованого хреста, там нічого немає. Жодного знака, напису і натяку на ті звірства, які чинили фашисти в роки війни. Саме сюди в Другу світову нацисти звозили закатованих в'язнів концтабору, який функціонував на території сільської ради. В могилі поховано 300 вбитих жителів навколишніх сіл.

Братська могила в Пулемці
Братська могила в Пулемці

Те, що лишилося від пам'ятного знака
Те, що лишилося від пам'ятного знака

 

В Ростанській сільській раді таких пам'ятних місць чотири. Обеліск у центрі села Ростань, братська могила посеред лісу, де поховані цілі сім'ї закатованих фашистами земляків, братська могила в селі Хрипськ, де поховані два вбиті прикордонники, та братська могила в селі Перешпа.

Обеліск у Ростані
Обеліск у Ростані

Тут поховані цілі сім'ї
Тут поховані цілі сім'ї

Хрест - замість зірки. Братська могила в Ростані
Хрест - замість зірки. Братська могила в Ростані

 

Всі ці місця щороку впорядковує власними силами і з допомогою учнів місцевої школи та небайдужих активістка із села Ростань Віра Лончук.

Загалом за всіма місцями поховань закріплені учні навчальних закладів. Саме вони наведуть скрізь порядок, очистять від сухостою та бур'янів, посадять квіти, пофарбують. Складніша робота - встановлення загорожі і пам'ятних знаків ляже на плечі представників місцевої влади. 

Обіцяють, що до 8 травня, Дня пам'яті і примирення, всі роботи з впорядкування будуть виконані.

На багатьох братських могилах - п'ятикутні зірки замість хрестів. У Ростанській сільській раді зберігаються в таких місцях і зірка, і хрест. Це питання неодноразово викликало в представників громади гостру дискусію. Одні хочуть зберігати зірку як історію, інші хочуть молитися до хреста.

Неоднозначними є й написи на обелісках про солдатів, які захищали країну від буржуазних націоналістів. Не можна продовжувати робити ворогами патріотів і виховувати на таких написах молоде покоління.

Проте це вже тема іншого матеріалу.

Тут поховані прикордонники
Тут поховані прикордонники

Братська могила в Хрипську. Зірку зберігають як історію.
Братська могила в Хрипську. Зірку зберігають як історію.

1
Братська могила в селі Перешпа
Братська могила в селі Перешпа


 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024