Керівник Держекоінспекції пояснив, чому відмінили нараду з обміління Світязя

13 Травня 2020, 15:23
Керівник Держекоінспекції пояснив, чому припинили нараду з обміління Світязя 5132
Керівник Держекоінспекції пояснив, чому припинили нараду з обміління Світязя

Керівник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Кралюк пояснив, чому вважає інформацію про обміління озера Світязь – інформацією з обмеженим доступом.

У коментарі «Першому» Олександр Кралюк  пояснив, що ж мав на увазі, кажучи про інформацію з обмеженим доступом. 

Нагадаємо, нібито саме через це у Волинській обдержадміністрації відмовилися проводити нараду з приводу проблеми обміління Світязю в присутності журналістів. Нараду припинили саме після того, як Кралюк заявив: «Ми готуємося до позапланових перевірок. І там є інформація з обмеженим доступом, тому вибачте, але я буду мовчати».

«Якщо мені в порядку професійної роботи стає відомою така інформація, я не маю права її розголошувати. Ми готуємось до позапланової перевірки. Це відкрита інформація, я не маю права нею спекулювати і, наприклад, її приховувати. Коли вона буде проведена? Тоді, коли інспекція буде розуміти, що ми володіємо повним спектром тих питань, які повинні констатувати в результаті цієї перевірки. Це може бути тиждень, два, три. Сьогодні сказати важко. Це перше. Друге – підготовка до проведення цієї перевірки у нас дуже сильно коригується з тими процесами, що пов’язані з порядком процесуальних дій по кримінальному провадженні, яке сьогодні відкрите. Це щодо безпосередньо обмеження інформації, про яке я заявив на комісії», – каже Кралюк.

Щодо безпосередньо суб’єктів господарювання, діяльність яких перевіряють через можливу дотичність до проблеми зміління, то таких, каже Кралюк, є три.

«Наразі відкрита кримінальна справа, якому фігурують 3 суб’єкти господарювання ( «Флора», «Волинська Ягідка», «Бугагро»), це три підприємства, які займаються вирощуванням лохини. В процесі кримінального провадження нас залучали до перевірок, які відбувалися. В результаті цього ми зробили свою фахову роботу, яка лягла в матеріали кримінальної справи, тому конкретизація цих моментів – це виключно пріоритет надання інформації тих правоохоронних органів, які проводять слідчі дії. Я взагалі не маю права говорити більше», – наголошує він.

Що це за «кримінал»? При чому тут екоінспеція?

Як відомо, кримінальне провадження було відкрите «за фактами неправомірних дій посадових осіб державних органів влади (а саме – Держекоінспекції, – ред.), що могли призвести до обміління Шацьких озер».

На початку січня за процесуального керівництва прокуратури області Слідче управління Головного управління Національної поліції в області взялося за це розслідування. Прокуратура заявила: «Посадовці Держекоінспекції, всупереч вимогам Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» не здійснили оцінки впливу, який вчиняє на стан озер незаконна діяльність суб’єктів господарювання».

При цьому самі екологи кажуть інше.  Тодішній керівник екоінспекції Олександр Ткачук заявляв, що не вважає вирощування лохини основною причиною обміління озер.

Водночас керівник екоінспекції зазначав: тим не менше, усіх ягідників перевірять. Відомство збиралося запланувати перевірку на травень-червень, щоби побачити, чи є реальні порушення чи нема.  

Під час наради в ОДА Олександр Кралюк, за його ж словами, мав намір обговорити з правоохоронцями можливості для проведення максимально якісної перевірки та синхронізації роботи інспекції з розслідуванням у рамках вже відкритого провадження. Жодної перевірки всіх трьох суб’єктів господарювання, про які йдеться, самостійно екоінспекція ще не проводила.

«На підтвердження того, що нам не було чого приховувати, я можу сказати, що, на жаль, у нас ще не було перевірок цих суб’єктів господарювання, це перше. А друге: та єдина перевірка, яка була, – це перевірка, в яку нас залучали як експертів у ході процесуальних дій щодо кримінальної справи. Тому я не маю права розголошувати цю інформацію. Якби у нас був хоч один документ на столі, то я б не мав права його вам не показати, я б це зробив. На сьогодні жодного документа у мене щодо цих суб’єктів господарювання немає. Якщо йдеться саме про нашу компетенцію», – наголошує керівник Держекоінспекції Волині.

«Ми розуміємо, що спекулювати на цій проблемі, роблячи голослівні заяви про винність чи недотичність до тих чи інших процесів, явищ чи роботи суб’єктів господарювання – з одної сторони, було б абсолютно некоректно і непрофесійно. Але – перевірити їх роботу ми зобов’язані. Щоб: або довести, що вплив таки є, або виключити фактори їхнього впливу», - зауважує начальник екоінспекції Волині Олександр Кралюк.

Що кажуть юристи? 

Закон України «Про інформацію» забороняє утаємничувати інформацію про екологію, якою, вочевидь, є інформація про обміління озера Світязь, пояснив юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров.

Юрист посилається на Закон України «Про інформацію», який забороняє утаємничувати інформацію про екологію, «якою, вочевидь, є інформація про обміління озера».

«Додатково, відповідно до статті 25 Закону України «Про інформацію», журналіст після пред'явлення журналістського посвідчення має право відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень і відкриті заходи, що ними проводяться», – зазначив юрист.

За словами Алі Сафарова, закривати захід можна лише в передбачених законом випадках, і це точно не стосується екології.

Хто ще збирається перевіряти ягідників?

Нагадаємо, в обласній раді вже повідомили про те, що створять комісію, яка повинна ґрунтовно розібратися у питаннях впливу промислового вирощування лохини на екологічні процеси на Волині. Відбулося це з ініціативи депутатів облради, членів депгрупи «Патріоти Волині» Володимира Бондаря та Вячеслава Богдана. Причина такої ініціативи – «перешкоджання веденню бізнесової діяльності одному з волинських підприємств, що займається вирощуванням лохини в Шацькому районі».

Депутати припускають, що до перешкоджання роботі підприємства може бути причетна виконавча влада області, й переконують, що підприємство, інтереси якого вони відстоюють, діє в рамках чинного законодавства України, дотримується екологічних норм та не впливає на рівень водного балансу в озерах, в тому числі й у Світязі.

Коментарі
13 Травня 2020, 18:34
Яка мерзенна пика! Де їх тільки знаходять на наші голови? Хіба лохина це стратегічний продукт, як колись був цукровий буряк? Яка користь району з тих ягід? 10-15 робочих місць.
13 Травня 2020, 22:48
Івахів вже всю молочку налаштував- збанкрутував усі молокозаводи, замінив натуральну хімічною молочкою.Тепер компанія за Світязь взялася.
14 Травня 2020, 00:11
Харош брехати,Кралюк!! Доляха за лохинки вже хрустить в кішенях,га???
14 Травня 2020, 02:45
І ЧОГО ЦІ ВСІ СУКИ КУПЛЕНІ ЛОХИНЩИКАМИ ТАК ХОЧУТЬ ЩОБИ СВІТЯЗЬ БУВ БЕЗ ВОДИ
14 Травня 2020, 02:46
Ці Патріоти Волині вже багато напатріотили тепер у них лохинний бізнес в тренді
14 Травня 2020, 11:16
П О ПИСКУ ВИДНО ЛЮБИТЬ ХРУСТИ ВІД ІВАХОВА
14 Травня 2020, 11:43
Не доводьте народ до ,бо візьмемся за вила і не тільки! буде ВАМ лохинка скоро,вдавитесь!!!
14 Травня 2020, 11:50
Тільки й вмієте , що кулаками перед монітором махати і видавати погрози сидячи на дивані. Чесно? Достали!!!
14 Травня 2020, 11:53
Видно пана по халявах!<br/>Значить ниточки до Києва ведуть, коли в Луцьку бояться навіть поговорити на цю тему.
14 Травня 2020, 14:57
ІВАХІВ- НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ ЗАБОРОНИВ ЦЮ ТЕМУ ОБГОВОРЮВАТИ
14 Травня 2020, 17:00
ВИДНО ЩО ІСТИННІ ПАТРІОТИ ВОЛИНІ
15 Травня 2020, 20:58
То може Волинь буде БЕЗ Івахова та лохин але зі Світязем повноводним.Коника йому без ноги ГИ-ГИ-ГИ
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром